Balkan Trail

Heb ik een vergunning nodig voor de Balkan Trail?

Heb ik een vergunning nodig voor de Balkan Trail?

Reguliere grensposten op luchthavens en wegovergangen vereisen geen vergunning. Omdat de groene grens in de bergen geen permanente grenscontrole heeft om je binnenkomst/vertrek te registreren, worden vergunningen gebruikt om digitale registraties toe te voegen in het grensoverschrijdende systeem. Het niet verkrijgen van een vergunning kan voor problemen met grenspatrouilles zorgen wanneer er geen legale binnenkomst in het land wordt gedetecteerd. Geloof mij maar, dit wil je niet!

Hoeveel vergunning heb je nodig?

Elke “permanente” oversteek vereist een vergunning. Om de volledige Peaks of the Balkans Trail te voltooien, zijn slechts drie vergunningen vereist. Als je alleen de grens oversteekt zonder deze “permanent” te passeren (langdurig verblijf of overnachting), is geen vergunning vereist. Dit geldt bijvoorbeeld voor de volgende routes:

  • Valbona naar Cerem: via de Persllopit en Bor Pas
  • Cerem naar Doberdol

Het is relatief eenvoudig om deze vergunningen te regelen. Veel reisorganisatie doen voorkomen dat dit heel ingewikkeld is maar dat is niet waar. Ook als je de Balkan Trail zelf loopt kan je deze vergunningen regelen. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat je minimaal 2 weken vantevoren de vergunningen moet regelen. We helpen je graag en in onze gids lees je hier alles over.

Controleert de politie echt de vergunningen?

Terwijl de Albanese politie alle bezoekers met open armen verwelkomt, zijn de buren in Kosovo strenger en voeren ze regelmatige controles en patrouilles uit, vooral in de Rugova-vallei waar de grens met Montenegro betwist wordt. Montenegrijnse grenswachten en parkwachters zijn te zien tijdens patrouilles in hun Land Rover Defender / Lada Niva, vooral in het gebied rond Babino Polje en Vusanje. Er is ook een aanzienlijk politiebureau in Plav. Houd er rekening mee dat volledig uitgeruste wandelaars niet onopvallend zijn in de straten van dit kleine stadje. We ontvangen sporadisch feedback van wandelaars zonder vergunning die worden gevraagd “bakshish” te betalen om problemen te voorkomen. We raden aan de vergunningen te verkrijgen voor een zorgeloze vakantie.

Vragen over het verkrijgen van een vergunning? Mail naar info@reis360.nl en we helpen je graag verder!

Balkan Gids

Balkan Trail: complete gids mét GPX-bestanden

Bespaar honderden euro’s met onze reisgids voor de Balkan Trail (2024). In onze gids vind je een reisschema mét 8 GPX-bestanden om zelf je Balkan Trail reis te plannen!

€ 8,95

iDeal via mollie
Gerelateerde berichten
AlbaniëBalkan Trail

Wandelen door de Albanese Alpen? Hike de Balkan Trail!

Wil je de Balkan Trail zonder gids lopen vanuit Albanië? Dat is absoluut mogelijk! De Balkan Trail…
Lees verder
Balkan Trail

Jouw paklijst voor de Balkan Trail

Ga je zelf de Balkan Trail wandelen? Dan ben je aan het juiste adres met deze handige paklijst voor…
Lees verder
Balkan Trail

Balkan Trail - Overnachtingen in Plav

Er zijn een hoop georganiseerde reizen online te vinden en de routes maken ze daar makkelijker door…
Lees verder