Frankrijk

Beaune – Prachtige tussenstop op de Route de Soleil

Frankrijk staat bekend om zijn pittoreske stadjes die doordrenkt zijn van geschiedenis, cultuur en schoonheid. Een van deze betoverende juweeltjes is het charmante stadje Beaune, gelegen in de Bourgogne regio. Met zijn schilderachtige straatjes, historische architectuur en wereldberoemde wijnproductie, is Beaune een bestemming die elke reiziger zal bekoren.

Beaune ligt op zo’n 7 uur rijden van Utrecht en is daarom de ideale stop op de Route de Soleil. Zowel als je met de auto naar het zuiden van Europa reist als op de terugweg naar Nederland. Het is een kleine rustige stad waar je kan genieten van historie en prachtige wijnen uit de Bourgogne.

Beaune

Met een bevolking van ongeveer 20.000 mensen, behoudt Beaune een intieme en knusse ambiance, wat bijdraagt aan de aantrekkingskracht voor zowel lokale bewoners als toeristen.

De stad heeft een diepgewortelde geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, en dit erfgoed is nog steeds zichtbaar in de architectuur en de lay-out van de stad. Beaune was ooit een belangrijke handelspost en is nog steeds een centrum van commerciële activiteit vanwege zijn prominente positie in de Bourgogne wijnindustrie. Op onderstaande plattegrond kan je het centrum van Beaune zien, zoals gezegd, vrij klein in de omvang. Van noord naar zuid en van west naar oost loop je in minder dan 15 minuten. Onderaan de kaart heb ik enkele hoogtepunten die de moeite waard zijn om te bezoeken uiteen gezet.

Beaune’s ommuurde stadskern

Wandel door de geplaveide straatjes van Beaune en laat je meevoeren door de middeleeuwse sfeer. De stadsmuren en torens herinneren aan een rijk verleden van verdediging en bloei. Vergeet niet om de oude poorten, zoals de Porte Saint-Nicolas en de Porte Marie de Bourgogne, te bewonderen terwijl je door de stad dwaalt. De overvloed aan charmante boetiekjes, cafés en restaurants voegt nog meer karakter toe aan de sfeer.

Markt van Beaune

Om de lokale sfeer en smaken van Beaune echt te ervaren, moet je een bezoek brengen aan de markt. Elke zaterdagochtend komt de marktplaats tot leven met kleurrijke kraampjes vol verse producten, regionale lekkernijen en ambachtelijke goederen. Het is de perfecte gelegenheid om in contact te komen met de lokale bevolking en enkele authentieke souvenirs mee naar huis te nemen.

Hospices de Beaune (Hôtel-Dieu)

Als je dan een plek wilt bezoeken ga dan naar het Hospices de Beaune. Een van de meest iconische en onderscheidende bezienswaardigheden van Beaune is het Hospices de Beaune, ook wel bekend als Hôtel-Dieu. Dit prachtige gebouw, oorspronkelijk gesticht in de 15e eeuw, dient nu als museum en biedt inzicht in de geschiedenis van de gezondheidszorg en filantropie in de regio. De opvallende architectuur, kleurrijke daken en houten gevels is buitengewoon prachtig. Vergeet niet om de Salle des Pôvres te bewonderen, een indrukwekkende zaal waar zieken vroeger werden verzorgd.

Basilique Notre-Dame

De imposante Basilique Notre-Dame is een meesterwerk van gotische architectuur en een belangrijk religieus en historisch monument in Beaune. De prachtige gebrandschilderde ramen, gedetailleerde beeldhouwwerken en majestueuze toren maken het een adembenemende bezienswaardigheid. Het interieur van de basiliek is al even indrukwekkend als de buitenkant, met zijn gewelfde plafonds en rustige sfeer.

Wijnen proeven

Een reis naar Beaune zou niet compleet zijn zonder de wijnervaring van de regio te ontdekken. De stad bevindt zich in het hart van de beroemde Bourgondische wijnstreek en staat bekend om zijn voortreffelijke wijnen. Bezoek een van de vele wijnkelders en wijnhuizen in de stad en omgeving om de heerlijke Pinot Noir en Chardonnay te proeven waar de regio zo beroemd om is. Ik raad je aan om hiervoor de auto te pakken naar het plaatsje op nog geen tien minuten afstand Savigny-lès-Beaune. Hier liggen enkele fantastische wijnhuizen zoals Henri de Villamont en Philip Girard. Je kan altijd langsgaan bij deze wijnhuizen en proeven, de ongeschreven regel is wel dat je na een gratis proeverij enkele flessen afneemt.