Spanje

Alhambra de Granada – Alles voor een onvergetelijk bezoek

Het Alhambra, ook wel bekend als Alhambra de Granada, is een historisch en architectonisch meesterwerk gelegen in de prachtige stad Granada, Spanje. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van het land en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Alhambra is een symbool van de Moorse cultuur en de islamitische heerschappij die ooit over het Iberisch schiereiland regeerde.

Geschiedenis van het Alhambra

De geschiedenis van het Alhambra begint in de 9e eeuw, toen de Moorse heersers bekend als de Nasriden een fort lieten bouwen op de heuvel Al-Sabika. In de loop der tijd werd dit fort uitgebreid tot een indrukwekkend paleiscomplex. Het Alhambra diende als het koninklijke hof van de Nasriden-dynastie, die van de 13e tot de 15e eeuw over het koninkrijk Granada regeerde.

Het paleiscomplex van het Alhambra bestaat uit verschillende gebouwen, binnenplaatsen, tuinen en fonteinen, die samen een adembenemend geheel vormen. Een van de meest iconische delen van het Alhambra is het Nasridenpaleis, dat werd beschouwd als het hart van het complex. Hier bevonden zich de koninklijke verblijven, weelderig versierd met prachtige islamitische kunst en architectuur.

Een andere opvallende bezienswaardigheid binnen het Alhambra is het Generalife, een zomerpaleis en tuinencomplex. Het Generalife was een toevluchtsoord voor de Nasriden-heersers, waar ze konden ontspannen te midden van weelderige tuinen, geurige bloemen en verfrissende fonteinen. Het Generalife staat bekend om zijn elegante patio’s, zoals de Patio de la Acequia, en wordt beschouwd als een hoogtepunt van de islamitische tuinarchitectuur.

In 1492, na bijna 800 jaar Moorse heerschappij, viel het koninkrijk Granada in handen van de katholieke koningen Ferdinand II en Isabella I. Het Alhambra werd omgebouwd tot een koninklijk christelijk paleis. Ondanks de transformatie slaagden de katholieke koningen erin om veel van de oorspronkelijke Moorse architectuur en decoraties te behouden.

Gedurende de daaropvolgende eeuwen onderging het Alhambra verschillende restauraties en renovaties om de pracht en glorie van het verleden te behouden. In de 19e eeuw werd het complex herontdekt en gewaardeerd door kunstenaars en schrijvers, waardoor het Alhambra een symbool werd van romantiek en inspiratie.

Vandaag de dag trekt het Alhambra miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Het is een plek waar men kan dwalen door de gangen van de geschiedenis, zich kan verwonderen over de verfijnde architectuur en kan genieten van de serene schoonheid van de tuinen. Het Alhambra blijft een tijdloos eerbetoon aan de Moorse erfenis en een levend bewijs van het culturele en architectonische meesterschap van die tijd.

Wat moet je zien in het Alhambra?

Het Alhambra is een schatkamer van prachtige architectuur, intrigerende details en betoverende tuinen. Bij een bezoek aan het Alhambra zijn er enkele must-sees die je niet mag missen. Hier zijn enkele hoogtepunten die je moet verkennen:

Nasridenpaleis
Het Nasridenpaleis is het kroonjuweel van het Alhambra. Dit paleis is een meesterwerk van islamitische architectuur, met prachtige binnenplaatsen, met stucwerk versierde muren, prachtige tegelwerk en delicate houtsnijwerken. Verken de verschillende kamers, zoals de Mexuar, de Patio de los Leones en de Sala de los Abencerrajes, en bewonder de verfijnde details en de sfeer van grandeur.

Generalife
Het Generalife was het zomerpaleis en de tuinen van de Nasriden-heersers. Deze betoverende tuinen zijn een oase van rust en schoonheid. Wandel door de prachtige aangelegde tuinen, geniet van de geurige bloemen, de groene gazons en de fonteinen die zorgen voor een kalmerende sfeer. Vergeet niet de Patio de la Acequia te bewonderen, een van de hoogtepunten van het Generalife.

Alcazaba
De Alcazaba is het oudste deel van het Alhambra en was ooit een militaire vesting. Beklim de torens van de Alcazaba en geniet van het panoramische uitzicht op de stad Granada. Het is een geweldige plek om de geschiedenis van het Alhambra te ontdekken en te genieten van een adembenemend uitzicht over de omgeving.

Palacio de Carlos V
Dit renaissancepaleis is een opvallend contrast met de Moorse architectuur van het Alhambra. Het werd gebouwd door Karel V, de Heilige Roomse keizer, en huisvest nu het Alhambra Museum. Verken de tentoonstellingen en bewonder de prachtige patio binnenin het paleis.

De wandelpaden en tuinen
Het Alhambra heeft ook prachtige wandelpaden en tuinen die je kunt verkennen. Maak een ontspannen wandeling door de tuinen van het Generalife, bewonder de kleurrijke bloembedden en geniet van de rustige sfeer. Verken de Patio de los Arrayanes en de Patio de los Cipreses, en laat je betoveren door de natuurlijke schoonheid van het Alhambra.

Klik voor de kaart in het groot!

Waar koop ik kaartjes voor het Alhambra?

Het is raadzaam om online kaartjes te kopen voor het Alhambra. Geloof mij, dat scheelt ontzettend lang wachten en je bent verzekerd van een plek. Het aantal bezoekers dat naar het Alhambra kan per dag is beperkt. Er zijn een hoop aanbieders online die tickets aanbieden voor duurdere prijzen, er is slechts 1 enkele officiële website. Dat is deze: https://tickets.alhambra-patronato.es/en/

Wij gingen een dag en kochten het “Full ticket” voor ongeveer 20 euro. Hierbij zat een bezoek aan:

  • Generalife
  • Palacios Nazaries
  • El partal
  • Alcazaba

Het is goed om te weten dat je met dit ticket altijd een tijdslot hebt voor de Palacios Nazaries. Het aantal bezoekers voor dit prachtige gebouw is namelijk gelimiteerd. Wij gingen aan het einde van de dag in November. Er was toen een prachtige zonsondergang te zien vanuit het magische Alhambra. Wil je meer vrijheid voor het tijdslot van het bezoeken van het Paleis, boek dan zeker op tijd! Ook niet belangrijk om te vergeten is je paspoort. Zonder geldig legitimatiebewijs kom je niet binnen.

Parkeren bij het Alhambra?

Wij maakte er een volledige dagtrip naar Grenada van en parkeerde onze auto bij het Alhambra. Dit kan voor ongeveer 20 euro per dag. Vervolgens, voordat we het Alhambra naar binnen gingen maakte we nog een tour door Grenada en de buitenwijk Albaicin. Vanaf de wijk Albaicin heb je een prachtig uitzicht over het Alhambra. Daarnaast loop je door de mooie smalle straatjes van het Albaicin waarbij je langs authentieke grotwoningen komt. Albaicín bestaat uit een doolhof van vele typische smalle straatjes en pleintjes en witgekalkte huizen.

Hoe het Alhambra de Nederlandse graficus M.C. Esher inspireerde

Het Alhambra heeft niet alleen een diepgaande invloed gehad op de architectuur en cultuur, maar heeft ook kunstenaars over de hele wereld geïnspireerd. Een van die kunstenaars was de Nederlandse graficus M.C. Escher, die iedereen wel kent om zijn intrigerende en illusionaire werken.

Escher bezocht het Alhambra in de jaren 1922 en 1936 en werd diep geraakt door de geometrische patronen, de repetitieve vormen en de complexe symmetrie die hij daar aantrof. Het Alhambra bood Escher een schat aan inspiratie voor zijn latere werken, waarin hij speelde met onmogelijke figuren, optische illusies en wiskundige principes.

In het Alhambra vond Escher talloze voorbeelden van herhalende patronen en mozaïeken die hij in zijn eigen kunst kon verwerken. Hij was gefascineerd door de manier waarop geometrische vormen naadloos in elkaar overvloeiden en zich oneindig leken uit te strekken. Dit inspireerde hem om complexe en intrigerende composities te creëren waarin de grenzen van perspectief en realiteit werden overschreden.

Een van Eschers bekendste werken, “Metamorphose II”, toont een complex netwerk van vormen die naadloos in elkaar overgaan. De herhalende patronen en de onmogelijke figuren in dit werk zijn direct beïnvloed door de visuele indrukken die Escher in het Alhambra heeft opgedaan. Hij maakte gebruik van wiskundige principes, zoals de transformaties van vormen en de eindeloze herhaling, om zijn eigen versie van de intrigerende architectonische illusies van het Alhambra te creëren.

Escher was gefascineerd door de concepten van oneindigheid en visuele paradoxen, en het Alhambra bood hem een bron van inspiratie om deze ideeën in zijn kunst te verkennen. Zijn werken, die vaak een combinatie zijn van realisme en abstractie, zijn een eerbetoon aan de architecturale pracht en wiskundige complexiteit van het Alhambra.

Gerelateerde berichten
Spanje

Málaga: de perfecte bestemming voor een stedentrip

Ben je op zoek naar een goede locatie voor een stedentrip? Zoek niet verder: Málaga is de perfecte…
Lees verder