Oman

Ontdek de Jebel Shams, maak de Jebel Shams Balcony Walk

Jebel Shams, ook wel bekend als de “Berg van de Zon”, is met een 3007 meter, de hoogste berg van Oman en biedt prachtige wandelmogelijkheden voor avontuurlijke reizigers. In deze blog vertel ik je over de meest prachtige wandeling die je kan maken in de Jebel Shams.

Start van de wandeling – Jebel Shams Balcony Walk – W6

De Jebel Shams Balcony Walk is een uitdagende maar lonende wandeling die je meeneemt langs de rand van de indrukwekkende kloof van Jebel Shams, ook wel bekend als de “Grand Canyon van Oman”. Het pad de W-6 begint bij het dorp Al Khitaym en slingert zich een weg langs de steile kliffen.

Je loopt vanaf het dorp Al Khitaym, langs een aantal kleine huisjes/hutjes, richting de kloof en ziet aan het begin meteen een markering (in de kleuren geel-wit-rood). Vaak staan er een hoop bewoners van het dorp met geiten die je de weg wijzen of spullen verkopen. Hier start de wandeling, waar je linksaf het pad op gaat. Het pad van deze route is erkend door het ministerie als een officieel wandelpad. Om de zoveel meter zie je de gekleurde markeringen terug, maar het pad is vrij duidelijk waardoor mislopen haast onmogelijk is. Ook op de terugweg zijn deze markeringen weer aangegeven.

Totale lengte van de Jebel Shams

De totale lengte van de Balcony Walk is ongeveer 8 kilometer (heen en terug). Onderweg word je getrakteerd op adembenemende uitzichten op de kloof, met diepe afgronden en steile rotswanden die voor je uitstrekken. Het landschap is werkelijk spectaculair en biedt geweldige fotomogelijkheden. Totaal ben je ongeveer 2 uur kwijt met deze wandeling, neem je wat meer pauzes en doe je het rustiger aan dan ben je maximaal 3 uur met de wandeling bezig.

Beste tijd om de Jebel Shams Balcony Walk te starten

Zelf waren we medio oktober in Oman. Hierdoor lagen de temperaturen aanzienlijk lager dan de temperaturen in de zomer die makkelijk kunnen oplopen tot 40-50 graden. Er is tijdens de wandeling door de Jebel Shams weinig schaduw. Houd hier rekening mee met je kleding en plan de wandeling vroeg in de ochtend als de temperaturen nog wat lager zijn. We vonden de wandeling relatief zwaar mede door de klim omhoog op de terugweg en de zon die toen nog feller scheen.

Uitzicht tijdens de Balcony Walk

De wandeling is van matige tot hoge moeilijkheidsgraad, dus het is belangrijk om in goede conditie te zijn en stevige wandelschoenen te dragen. Het pad is soms smal en ruw, en er zijn enkele steile delen waar je voorzichtig moet zijn. Onderweg kom je langs enkele kleine traditionele berghuisjes. Vanaf daar stopt de wandeling ook en kan je dezelfde route weer terug maken.

Kamperen in de buurt van de Jebel Shams

Oman is natuurlijk het perfecte land om te kamperen ook in de Jebel Shams kan je prachtig kamperen. Reken er wel op dat het op deze hoogte goed kan afkoelen en dat je vaak vergezeld zal worden door geiten. Doordat het mogelijk om met een 4×4 dicht bij de rand van de kloof te komen heb je wel geweldige zonsondergangen waarbij de bergen een prachtig schaduwspel vormen. We parkeerde onze 4×4 auto ter hoogte van deze locatie.

Wat meer luxe?

In de omgeving is het ook mogelijk om gebruik te maken van luxere resorts zoals bijvoorbeeld het hotel The View. Wil je op koninklijke hoogte dineren? Ga dan naar het uitzichtpunt genaamd “Diana’s Point“, vernoemd naar prinses Diana die hier ooit heeft bezocht. Vanaf dit punt kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de kloof en de omliggende bergen.

Gerelateerde berichten
Oman

5 unieke plekken om te overnachten in Oman

In deze blog over unieke overnachten in Oman neem ik je mee in 5 unieke hotels in Oman! We hebben…
Lees verder
Oman

Bezoek Salalah, het groene Oman

Salalah, de betoverende parel van Oman, trekt toeristen van over de hele wereld maar bovenal ook…
Lees verder
Oman

Actuele Reistips Oman: 10 dingen die je moet weten voor je reis naar Oman

In dit artikel “Actuele reistips Oman” zorgen wij er altijd voor dat je de meest…
Lees verder