Albanië

Albanië – 9 dingen die je moet weten

Albanië

Albanië is het kleine landje waarvan je altijd denkt: “Bestaat dat nog?” Maar wist je dat Albanië vol zit met interessante cultuur, gewoontes en typische dingen die je niet wilt missen?  Onderstaand een overzicht van 9 dingen en gewoontes die echt je moet weten over Albanië voordat je op reis gaat!

1. Het land heeft een fantastisch rijke geschiedenis

Laten we beginnen met de geschiedenis. Albanië heeft een verleden zo roerig als een smoothie met aardbeien. Het land werd bezet door de Romeinen en later door de Ottomanen. In de 20e eeuw werd Albanië geregeerd door een communistische regering die het land in een hoekje duwde en de boel flink verprutste. 

De boeken van de meest bekende schrijver van Albanië, Ismail Kadare, spelen zich vaak in een historische context af. Hiermee zijn deze boeken een echte aanrader om je in de Albanese cultuur onder te dompelen. Vele romans werden er in het Nederlands vertaald. Zelf las ik de verhalenbundel De feestcommissie en alle andere verhalen van weleer. Hierin komen een hoop verhalen over de overheersing van de Balkanvolkeren, met name de Albanezen, in de loop der geschiedenis terug.

2. Het beste van Albanië is toch wel het eten

De Albanese keuken is net zo lekker als een pizza uit Napels. Probeer zeker eens Tavë Kosi, een gerecht van gebraden lamsvlees en rijst met een dikke laag yoghurt eroverheen. Als je liever iets met deeg wilt, ga dan voor Burek, een rol gevuld met kaas, vlees of groenten.

Een bijkomend gebruik en gewoonte is dat Albanezen ​​bekend staan om hun gastvrijheid. Het is gebruikelijk om gasten te verwelkomen met eten, drinken en koffie. Weigeren kan als onbeleefd worden beschouwd.

3. Albanezen zijn trots op hun folklore en muziek

De cultuur van Albanië is ook fantastisch. Albanezen zijn trots op hun folklore en muziek. En die muziek is niet mis! Het is niet ongewoon om in de straten van Tirana traditionele volksdansen te zien of te horen. Misschien kun je zelfs meedoen als je een beetje ritmegevoel hebt.

4. Albanië kent nog bloedwraak

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gebruiken. Een bijzondere Albanese gewoonte is de bloedwraak. Dit is een oud Albanees gebruik waarbij families de plicht hebben om hun gedode familielid te wreken. Hoewel het inmiddels illegaal is, komt deze praktijk nog steeds voor in afgelegen gebieden van het land. Dus als je ruzie krijgt met een Albanese familie, wees dan voorzichtig.

En kom zeker niet aan een ouder familielid… Familie is erg belangrijk in de Albanese cultuur. Ouderen worden gerespecteerd en jongeren helpen hun ouders en grootouders vaak.

5. Het land van de honderdduizenden bunkers

Een ander interessant feitje over Albanië is dat het land bekend staat om zijn bunkers. Tijdens het communistische regime liet de toenmalige leider, Enver Hoxha, ongeveer 700.000 bunkers bouwen om het land te verdedigen tegen een invasie. Nu zijn er nog steeds veel bunkers te vinden in het land, sommige zijn omgebouwd tot cafés of winkels. Dus als je even wilt schuilen voor de regen, ga dan naar een bunkercafé.

6. Het land heeft een eigen vlagdag!

Op 28 november wordt de Albanese onafhankelijkheid van het Ottomaanse rijk gevierd. Op deze dag hangen overal in het land de rode vlaggen met het zwarte dubbelkoppige adelaarsymbool uit. Het is een feestelijke dag waarop de Albanese trots en identiteit worden gevierd. Dus als je op 28 november in Albanië bent, zul je zeker ondergedompeld worden in de feestvreugde!

7. Het enige land ter wereld met drie officiële talen

Het is het enige land ter wereld met drie officiële talen. Naast Albanees, zijn ook Macedonisch en Grieks erkende talen in het land. Dit komt door de aanwezigheid van etnische minderheden in bepaalde delen van Albanië. Dus als je een taalwonder bent en deze talen spreekt, kun je in Albanië dus helemaal los gaan!

Toch hebben Albanezen ook de gewoonte om veel gezegden en lichaamstaal in hun communicatie te gebruiken. Knikken met het hoofd kan ja of nee betekenen, en oogcontact is erg belangrijk.

8. De nationale bergauto is de ezel

Het land heeft een oude traditie van het inzetten van ezels als transportmiddel, vooral in de bergen en op het platteland. Dit komt omdat ezels veel beter in staat zijn om op steile en rotsachtige paden te lopen dan auto’s of andere voertuigen. Dus als je in de bergen van Albanië aan het wandelen bent, is de kans groot dat je een aantal ezels tegenkomt die druk bezig zijn met het vervoeren van goederen!

9. Het land van de gastvrijheid

En tot slot, als je naar Albanië gaat, zul je merken dat Albanese mensen erg gastvrij zijn. Het is niet ongewoon dat mensen je spontaan uitnodigen voor een kopje koffie of een maaltijd. Verwacht ook niet dat je op tijd komt voor afspraken, want tijd is voor Albanezen relatief. Als je een echte Albanese ervaring wilt, moet je dus je horloge maar in de koffer laten zitten.

En ohja, heb je ergens afgesproken? Afspraken zijn niet altijd strikt op tijd in Albanië. Het is gebruikelijk om 15-30 minuten later te komen dan de afgesproken tijd.

Albanese gewoontes in een handige tabel

OnderwerpGewoonte
GastvrijheidGasten verwelkomen met eten, drinken en koffie.
Gezegden en lichaamstaalGebruik van veel gezegden en lichaamstaal in communicatie.
TijdstipAfspraken niet altijd strikt op tijd.
FamilieFamilie is erg belangrijk.
EtenMediterraan met invloeden uit Turkije, Griekenland en Italië.
Muziek en dansBelangrijke onderdelen van de cultuur.
ReligieMeeste Albanezen zijn moslim of christen-orthodox.
GewoonterechtKanun in het noorden van Albanië.
BloedwraakVroeger een praktijk, nu illegaal.
BesaGegeven woord, heilige belofte.
FeestdagenPasen, Kerstmis, Eid al-Fitr, Onafhankelijkheidsdag.
TaalIndo-Europese taal met twee dialecten.
KledingModern, in traditionele gebieden soms traditionele kleding.
NaamgevingPatroniemen, achternaam afgeleid van vader.
HuwelijkGearrangeerd of liefdeshuwelijk.

Kortom, Albanië is een fantastisch land dat je zeker eens moet bezoeken met interessante gewoontes & cultuur. Van het eten tot de gebruiken en de prachtige natuur, Albanië heeft zoveel te bieden. En wie weet kom je wel terug met een Albanese dans of een nieuwe vriend voor het leven.

Gerelateerde berichten
Albanië

Berat - bergen, cultuur en raften

Ik geef je in deze blog een overzicht van de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Berat en…
Lees verder
Albanië

Tirana - De 9 bezienswaardigheden

Zoals ik al eerder vertelde in mijn vorige blog is Albanië een prachtige parel. Het land barst van…
Lees verder
AlbaniëEuropa

Albanese Alpen - Wandel van Theth naar Valbona

In dit avontuurlijke artikel gaan we dieper in op de spectaculaire wandeltocht van Theth naar…
Lees verder