Albanië

Berat – bergen, cultuur en raften

berat uitzicht

Ik geef je in deze blog een overzicht van de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Berat en de omliggende regio. Deze stad heeft onwijs veel cultureel erfgoed, schilderachtige landschappen en de heerlijke culinaire hoogstandjes. Berat, ook wel bekend als de “Stad van de Duizend Ramen”, is een van de oudste en meest fascinerende steden van Albanië. Het is rijk aan geschiedenis en ligt in een omgeving waar je prachtig kan raften.

Bezoek het Berat Castle

Onze eerste bestemming is het indrukwekkende Berat Castle, een van de oudste kastelen van het land. Dit imposante fort biedt een adembenemend uitzicht over de stad en de omliggende bergen. Wandel door de oude muren en verken de verschillende historische gebouwen binnen het kasteelcomplex. Hier vind je ook ook het Onufri Museum, dat een schat aan religieuze kunst en iconen herbergt, die een belangrijk deel zijn van de lokale cultuur en tradities.

Verdwaal in de Mangalem-wijk

Een wandeling door de betoverende wijk Mangalem is als een reis terug in de tijd. De smalle geplaveide straatjes, met hun houten huizen die tegen de heuvel zijn gebouwd, creëren een schilderachtig decor. Ontdek de prachtige architectuur en stop bij gezellige cafés en ambachtelijke winkels. Vergeet niet om een glimp op te vangen van de etnografische tentoonstelling in het Ethnographic Museum, waar je meer te weten komt over de traditionele levensstijl van de lokale bevolking. Zie voor mer informatie: https://muzeumet-berat.al/en/ethnographic-museum/

Kijk uit op de Oude wijk

Aan de zuidkant van de citadel bevindt zich Mangalemi, de historische wijk die grenst aan de rivier de Osum en wordt gekenmerkt door de steile heuvel waarop de beroemde witgekalkte huizen zijn gebouwd. Deze stenen huizen, die dateren uit de 18e en 19e eeuw, zijn gebouwd in een prachtige Ottomaanse stijl. Wat deze huizen zo bijzonder maakt, is de bovenverdieping van elk huis, met talloze ramen die zijn verfraaid met traditioneel houtsnijwerk. Van veraf lijkt het alsof de vensters naadloos in elkaar overgaan, en dit is waarom Berat de bijnaam “De stad van de duizend ramen” heeft gekregen. Een uitstekende plek om van dit schouwspel te genieten is vanaf de berg bij het Berat Castle.

Tip! Ga hier rond het einde van de dag naartoe als de zon valt, dit zorgt voor prachtige lange schaduwen en geweldige foto’s.

berat uitzicht

Raften in de Osumi Canyon

Op slechts een klein eindje rijden van Berat, vindt je de adembenemende Osumi Canyon. Hier kun je een onvergetelijke wandeling maken door de kloof en genieten van de weelderige groene landschappen, de klaterende watervallen en de unieke fauna en flora.

Wil je nog meer avontuur dan raad ik aan om te gaan raften op de Osumi-rivier, wat zeker een adrenalinekick zal geven. Je gaat raften tussen prachtige watervallen in een onstuimig water. Wij boekte ons raftavontuur via Albanian Rafting.

Verblijf in Berat

Berat is natuurlijk een plek waar de echte cultuur van Albanië te zien is aan alle mooie historische gebouwen. Er is dan ook niets fijner om ook een geschikte verblijplek te vinden. Wij sliepen in het Hotel Berati, een prachtig traditioneel hotel. Zie: https://hotelberati.al

Gerelateerde berichten
Albanië

Tirana - De 9 bezienswaardigheden

Zoals ik al eerder vertelde in mijn vorige blog is Albanië een prachtige parel. Het land barst van…
Lees verder
AlbaniëEuropa

Albanese Alpen - Wandel van Theth naar Valbona

In dit avontuurlijke artikel gaan we dieper in op de spectaculaire wandeltocht van Theth naar…
Lees verder
Albanië

Alles over Ksamil: de Malediven van Albanië

Ben je op zoek naar een prachtige bestemming voor je volgende vakantie? Zoek niet verder, want…
Lees verder