Nederland

Oudste nog bestaande bedrijf in Nederland?

Koninklijke Tichelaar Makkum, het oudste nog bestaande bedrijf in Nederland, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1674. Het begon allemaal toen de boerenzoon Freerk Jans uit Jorwerd en Jouwer Emes, afkomstig uit een vooraanstaande Makkumer steenbakkersfamilie, de steenfabriek aan de Zijlroede kochten. Een jaar later, om de nauwe band tussen de familie en het bedrijf te benadrukken, veranderde het jonge echtpaar hun familienaam in Tichelaar (steenbakker). Sindsdien hebben hun nazaten tot op de dag van vandaag het bedrijf geleid, dat wereldfaam heeft verworven met zijn prachtige collecties aardewerk en tegels.

Naast het vervaardigen van hoogwaardig aardewerk en tegels, heeft Koninklijke Tichelaar Makkum zich ook onderscheiden door samen te werken met gerenommeerde kunstenaars en door het uitvoeren van keramische restauratieprojecten van wereldklasse. Zo leverde het bedrijf bijzondere tegels voor de restauraties van Dudoks beroemde stadhuis in Hilversum en Paleis Het Loo in Apeldoorn. Ook heeft het bedrijf markante naamtableaus in de gevel van het Rijksmuseum Amsterdam gerestaureerd, waarbij de vakmanschap en toewijding van Makkumse specialisten werden bewonderd.

Bovendien produceert Koninklijke Tichelaar Makkum grofkeramische bouwmaterialen, waaronder geglazuurde dakpannen en bakstenen van uitstekende kwaliteit.

Elke werkdag kunnen bezoekers de fabriek bezoeken en deelnemen aan rondleidingen, waarbij een deskundige gids hen meeneemt door het productieproces van het Makkumer aardewerk. Van de handmatige vervaardiging van geelbakkende Friese zeeklei vermengd met mergel tot het glazuren met een tinglazuur volgens een eeuwenoud, geheim recept, bezoekers kunnen elke stap van het proces ervaren. Bovendien mogen ze de schilders op de vingers kijken terwijl ze werken aan hun meesterwerken.

Gerelateerde berichten
Nederland

De oudste Studentenkroeg van Nederland

In de levendige straten van Nederland bevindt zich een iconische plek die al eeuwenlang het hart…
Lees verder
Nederland

Het Eerste Vliegveld van Nederland: Soesterberg

Het eerste Nederlandse vliegveld, een mijlpaal in de geschiedenis van de luchtvaart, opende zijn…
Lees verder
Nederland

Het Jongste Kasteel van Nederland: Loosdrecht Kasteel Sypesteyn

Het jongste kasteel van Nederland, dat in 1920 werd gebouwd door de gepassioneerde kunstverzamelaar…
Lees verder