Noorwegen

Hike naar de prachtige waterval Månafossen – vlakbij Stavanger

Hike naar de prachtige waterval Månafossen - vlakbij Stavanger - waterval Månafossen hike

De Månafossen waterval is de grootste waterval in de provincie Rogaland. En met een avontuurlijke hike sta je binnen korte tijd voor deze prachtige waterval. Vlieg je op Stavanger? Dan is dit een ideale eerste hike door Noorwegen. Ik vertel je er graag meer over!

Wat maakt Månafossen de moeite waard?

De Månafossen-waterval is met zijn 90 meter vrije val de hoogste waterval in de provincie Rogaland. De wandeling begint bij het plaatsje Frafjord. Zoek op je navigatie naar Månafossen parking (Google Maps) en je parkeert gelijk bij het begin van het pad. Dit pad heet de Månafossen Hiking Trail. In de zomer is het hier betaald parkeren. Het leuke aan deze wandeling is dat je binnen een kwartier de prachtige waterval al kan zien, maar hiervoor wel een avontuurlijke klim voor maken met kettingen om je aan beet te houden. Vervolgens maak je zelf de keuze of je nog verder wandelt

Hike naar de prachtige waterval Månafossen - vlakbij Stavanger - waterval Månafossen hike - begin van de wandeling

Binnen een kwartier hike je naar de Månafossen waterval

Het pad in het eerste deel van de wandeling bestaat uit trapklimmen. Je gaat dus al lekker snel zweten. Op de steilste stukken zijn er kettingen om je aan vast te houden, maar dit is relatief eenvoudig. Zorg er wel voor dat je je handen vrij hebt. Wij zagen een vrouw met een kind in haar handen omhoog klimmen… veilig is anders zou ik zeggen.

Uitdagende wandeling met kettingen manafossen

Onderweg zijn er uitkijkpunten ingericht om de watervallen te zien. Månafossen is een van de grootste toeristische attracties in de provincie en de #9 hoogte waterval van Noorwegen. Met zijn 92 meter in hoogte staat deze prachtige waterval op nummer 9. Je wandeling zou hier echter niet moeten eindigen. Je kunt zeker nog een klein klimmetje maken, voor nog een half uur. Het pad wordt ook alleen maar makkelijker. Nadat je het klimmen hebt gehad, blijf je op dezelfde hoogte. Uiteindelijk kan je nog doorlopen naar de oude gerestaureerde bergboerderij van Mån. Tot 1915 woonden hier mensen aan het begin van de Fidjadalen-vallei. Ook als je niet zover wil gaan is een stuk doorlopen nog leuk. Je hebt de pittigste klim tenslotte al gehad!

Voorbij de waaterval verder hiken

Hoe zit het met de drukte en hoe lang doe je over de hike?

Zelf deed ik ongeveer 1,5 uur over de wandeling. Onderweg namen we de tijd om lekker te lunchen. Verwacht in Noorwegen of in de omgeving geen uitgebreide cafetaria zoals we dat in Nederland zouden hebben. Neem je eigen eten of lunch mee en geniet!

Houd er wel rekening mee dat dit een erg populaire hike is in de buurt van Stavanger. Zeker zomers wordt Noorwegen steeds populairder. De wandeling naar de Månafossen waterval gaat over een klein pad omhoog. Wij waren nog relatief vroeg, maar op de terugweg was het wel vervelend langs hoeveel mensen we moesten manoeuvreren. Heb je dus de kans deze hike vroeg of laat op de dag te doen? Dan vermijd je de drukte!

Månafossen Via Ferrata: voor de echte avonturier

Voor de meer ervaren wandelaars is er ook de mogelijkheid om de Månafossen Via Ferrata te beklimmen. Deze klimroute biedt een spannende en uitdagende ervaring, waarbij je langs kliffen en overhangende rotsen naar de waterval klimt. Het vereist wel een goede conditie en ervaring met klimmen.

Wij zagen wel wat klimmers bij de waterval, maar ik heb persoonlijk geen tours gezien in de buurt om deze te boeken. Mocht je interesse hebben, moet je even goed online zoeken!

Met de auto naar Manafossen wandeling vanuit Stavanger

Geschiedenis en betekenis van Månafossen

Månafossen is niet alleen een prachtige waterval, maar heeft ook een rijke geschiedenis en betekenis. Volgens oude legendes werd de waterval vernoemd naar de mythische Noorse godin Máni, die geassocieerd werd met de maan. De waterval was dan ook een heilige plek voor de oude Vikingen, waar ze eer betoonden aan de natuurlijke elementen en hun goden.

De waterval heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de regio Rogaland. Het water van Månafossen, en de bijbehorende rivier, werd vroeger gebruikt als energiebron om molens en andere machines aan te drijven. Een waterval met een nuttige functie voor de lokale bewoners dus!

Tegenwoordig is Månafossen vooral een toeristische attractie. En zeker eentje die ik je kan aanbevelen om te wandelen! Niet voor niks was Månafossen onderdeel van onze 6-daagse wandelvakantie door Noorwegen.

Gerelateerde berichten
Noorwegen

Wandelen naar Buarbreen: klimmen naar de gletsjer

Noorwegen staat bekend om een aantal van de beste hikes. Een van die hikes is Buarbreen, vlakbij het…
Lees verder
Noorwegen

6 dagen Noorwegen in mei - voorbeeld reis vanuit Stavanger

Wil je in april, mei of juni richting Noorwegen voor een 6-daagse vakantie met vooral hikes? Nou…
Lees verder
Noorwegen

Bereid je voor op een episch avontuur: 5-Daagse Rondreis in Noorwegen! Inclusief wandeltocht op de Beseggen.

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke ervaring in de buitenlucht, dan is dit de reis voor jou.
Lees verder