Geen betere manier om een Australische roadtrip voort te zetten dan met een oversteek naar wat locals ‘KI’ noemen – Kangaroo Island! Dit eiland staat bekend als een paradijs voor natuurliefhebbers en dat bleek niet overdreven. Met onze camper vol enthousiasme reden we de ferry op, klaar voor twee dagen vol natuur, dieren en avontuur!
Dit lees je in deze blog
De oversteek naar een natuurparadijs
Om 14:30 uur checken we in bij SeaLink in Cape Jervis voor onze oversteek naar Kangaroo Island. De catamaran brengt ons in zo’n 45 minuten over de Backstairs Passage naar het eiland. En of ik op dag 2 van het rijden met een camper deze even achterwaarts de boot op kon rijden… nou, dat was spannend! Ze zijn de boel hier druk aan het verbouwen en er komen nieuwe boten, daarover later meer.
Eenmaal aangekomen in Penneshaw rijden we direct door naar onze camping in American River. De route ernaartoe geeft ons al een eerste indruk van het eiland: afwisselende landschappen van weelderig groen bos tot droge open vlaktes en steeds weer die doorkijkjes naar de oceaan. Rond schemering heb je een hele grote kans om tussen die doorkijkjes kangoeroes te spotten, want er leven er zo’n 200.000 op dit eiland!
Zorg wel dat je tussendoor stopt bij de Mt Thisby Lookout. Hier is een trap gemaakt waarmee je makkelijk naar boven loopt om zo een groot deel van het eiland te zien.
Onze campingplek blijkt een schot in de roos. Met uitzicht op de American River die uitmondt in de oceaan, spotten we al meteen pelikanen en zwarte zwanen. Het is een prima uitvalsbasis als je net als ons met de late ferry aankomt.
Tip: boek campings ruim vooruit, zeker in weekenden en als je een plek met stroom wilt.
Flinders Chase National Park
De volgende ochtend vertrekken we bijtijds naar Flinders Chase National Park, een rit van zo’n anderhalf uur. Onderweg moeten we plotseling vol op de rem – vanuit de verte lijkt het op een aapje dat oversteekt (die heb je hier niet, overigens) maar het blijkt een trage koala te zijn! Onze eerste wildlife-ontmoeting is een feit. Oké, los van de pelikanen, vogels en de vele dode kangoeroes op de weg (ja echt, helaas…).
Het park zelf is een combinatie van ruige kusten en unieke flora en fauna. We zien nog steeds de gevolgen van de verwoestende bosbranden uit 2019-2020, maar het herstel is ook al goed zichtbaar. Het leven vindt altijd een weg!
Platypus Waterholes wandeling
We beginnen met een wandeling langs de Platypus Waterholes. Vol verwachting lopen we het pad op, hopend op een glimp van het zeldzame vogelbekdier. Helaas komen we halverwege (op het uitkijkpunt) tot de ontdekking dat vanwege de aanhoudende droogte de rivier droogstaat. En alsof dat nog niet genoeg is, blijken vogelbekdieren in de zomer in zomerslaap te gaan… Een beetje een domper, maar de wandeling van ruim een uur is alsnog fijn om de benen te strekken! Ben je hier in een nattere periode? Dan heb je meer kans!
Admirals Arch
Vervolgens bezoeken we Admirals Arch. Eerlijk is eerlijk: we hebben inmiddels al vaker zulke natuurfenomenen gezien, maar deze natuurlijke boog blijft indrukwekkend. Gevormd door eeuwen van oceanische erosie, biedt de arch een prachtig kader voor de woeste zee erachter. En ja hoor, daar zijn ze: tientallen zeeleeuwen die zich koesteren op de rotsen of speels door het water dartelen. Wat een prachtig gezicht! Zelfs in de Admirals Arch zelf zie je zeeleeuwen op de achtergrond spelen. Wij keken onze ogen uit!
Remarkable Rocks
De laatste stop in het park is bij de Remarkable Rocks. Deze enorme granieten rotsformaties zijn door wind, regen en zout gedurende miljoenen jaren in de meest fantastische vormen ‘gebeeldhouwd’. Het contrast tussen het oranjerode graniet, de diepblauwe Zuidelijke Oceaan en de heldere lucht zorgt voor plaatjes die zo op een ansichtkaart kunnen. En wat vooral leuk is, je mag overal langs lopen. Je hoeft dus niet achter een hekje toe te kijken, maar je kan lekker gekke foto’s maken hier.
Bonustip: er gaan veel eendaagse trips naar Kangaroo Island. Daarmee zie je alle highlights, maar zijn deze dus ook druk bezocht. Reis je zelf rond? Kom dan vroeg of laat bij Admirals Arch en de Remarkable Rocks.
Little Sahara Adventures
Aan het einde van de middag komen we aan bij Little Sahara, een gebied met indrukwekkende zandduinen die doen denken aan een mini-woestijn. Het ligt niet ver van het kustdorpje Vivonne Bay, waar we later zullen kamperen.
We hebben geboekt voor een buggy-avontuur en treffen onze gids Temika. Tot onze verrassing blijkt de tour privé – wat een geluk! Met de off-road buggy crossen we eerst door het bos met eeuwenoude eucalyptusbomen. Temika’s getrainde oog spot al snel enkele koala’s hoog in de bomen. Al snel zien we ze duidelijk zitten, lekker slapend tussen de takken. Teminka legt ons het nodige uit over koala’s en waar je ze kunt spotten. De rest van de rit is het dus goed opletten. In totaal hebben we er bijna 10 gezien.
Daarna rijden we verder naar een adembenemend mooi strand dat alleen toegankelijk is voor deze tours. Het voelt bijzonder om hier helemaal alleen te staan, wetende dat dit stukje kust normaal gesproken niet te bezoeken is.
Het hoogtepunt komt als we de zandduinen bereiken. Temika geeft vol gas en we crossen in volle vaart over de duinen. Op sommige plekken zijn de hellingen zo steil dat het voelt alsof we zo de afgrond in rijden – een flinke adrenalinekick!
Kangoeroes in het wild
Na het duinenspektakel zetten we onze camper op een mooi plekje met (wonder boven wonder) telefoonbereik. Dat heb je niet veel in het westen van Kangaroo Island. Als de schemering valt, gaan we op zoek naar wat kangoeroes. Helaas zien we onderweg veel aangereden exemplaren langs de weg, een triest gezicht. Maar gelukkig worden we ook beloond met de aanblik van meerdere levende kangoeroes die door het gras huppelen!
We settelen uiteindelijk op onze camperplaats in Vivonne Bay. Het is hier een waar dierenparadijs – er lopen meerdere wallabies rond op de camping én er zit zelfs een koala in de boom vlakbij onze camper! We sluiten de dag af onder een schitterende sterrenhemel.
Seal Bay en afscheid van KI
Onze laatste dag op Kangaroo Island begint rustig. We bezoeken eerst een wildlife park waar we oog in oog staan met talloze Australische wallabies en kangoeroes. Met het speciale voer dat we gekocht hebben, trekken we heel wat aandacht – vooral omdat we de eersten in het park zijn deze ochtend. Ook de koala’s kunnen we hier van dichterbij bewonderen. Wat een schattige dieren! Naast de native dieren heeft het park ook enkele andere dieren die ze opvangen of hebben voor fokprogramma’s.
Daarna rijden we door naar Seal Bay, de thuisbasis van een van de grootste Australische zeeleeuwenpopulatie van Australië. Er zijn nog maar 10.000 van deze dieren, waar er 800 in een groep bij elkaar leven in Seal Bay. Hoewel we gisteren in Flinders Chase al honderden zeehonden en zeeleeuwen zagen, blijft het bijzonder om deze bedreigde diersoort in hun natuurlijke habitat te observeren. Wat wel jammer is: waar alles zo goed en gratis bereikbaar is, moet je hier entree betalen voor de boardwalk of een begeleide tour. Je hebt weinig keus. Het voelt wat commercieel, maar gelukkig wordt het geld gebruikt voor het beschermen van deze Australische zeeleeuwen.
Na een lunch op een idyllisch plekje maken we nog een stop bij Kangaroo Island Brewery voor een verfrissende bierproeverij. Het is een perfecte afsluiter van ons eilandavontuur!
In de late middag rijden we terug naar Penneshaw om de ferry van 16:30 uur te halen. Terwijl de catamaran wegvaart van het eiland, kijken we nog één keer achterom naar dit stukje ongerepte natuur. We eindigen de dag op onze camping in Port Elliot, deze keer met een plek die uitkijkt over de zee. In slaap vallen met het geruis van de golven op de achtergrond – een perfecte afsluiter van ons Kangaroo Island avontuur!
Wat is er nog meer te doen op Kangaroo Island?
Kangaroo Island staat ook zeer bekend om de vele wijnvelden die je kan bezoeken. Er zijn talloze wijnvelden waar je een proeverij kan doen. Ben je een liefhebber? Plan er dan zeker eentje!
Ook vind je op Kangaroo Island een unieke honingsoort. Deze kom je nergens anders in de wereld tegen. Je mag dan ook geen eigen honing meenemen naar het eiland, om de bijen daar te beschermen. Ook hier kan je een tour boeken.
Ook kan je in Penneshaw (waar je aankomt) nog een tour doen met pinguïns in de avond. Daarvoor is het wel handig als je in de buurt blijft slapen, omdat je in het donker niet graag rijdt over het eiland.
Er zijn nog meer leuke stops (voornamelijk tourtjes), maar daarvoor kan je het beste even verder zoeken online!
Praktische tips voor Kangaroo Island:
- Boek je ferry ruim van tevoren, vooral in het hoogseizoen. Je gewenste tijdstip kan mogelijk niet beschikbaar zijn.
- Boek je de ferry met een camper? Dan moet je een aanvraag doen, omdat je voertuig te lang is. Je krijgt vrij snel antwoord. Maar wel even vervelend dus.
- De ferry is behoorlijk duur! Wij betaalden $ 635,80 voor een camper van 6,7 meter en 2 volwassenen. Dat is ongeveer € 375,-. Ik snap nog steeds niet dat we ermee akkoord gegaan zijn… al had ik anders al het bovenstaande moeten missen. Er gaan ook dagtours deze kant op die een stuk goedkoper zijn in verhouding. Dan ben je wel maar 1 dag op het eiland.
- In 2025 moeten de havens verbeterd worden. Ze waren daar druk mee bezig toen wij er in februari 2025 waren. Ook komt er een nieuwe ferry bij. Momenteel heeft de ferry maar 1 in- en uitgang, waardoor je achteruit de boot op moet. Het laden duurt daarom ook vrij lang.
- Download offline kaarten, want het bereik op het eiland is zeer beperkt als je in het westelijke deel zit.
- Blijf op de hoofdwegen, want alle zijwegen zijn gravel wegen. Ga er alleen af als dit echt nodig is, zeker met een camper.
- Rijd voorzichtig, vooral bij zonsopgang en zonsondergang (dan zijn de dieren actiever) . Met 200.000 kangoeroes op het eiland kruist er vaak 1 de weg over. Wij moesten overal al een keer in de ankers voor een kangoeroe en een koala op de weg.
- Plan genoeg tijd in – het eiland is groter dan je denkt! Op veel stukken is niks te doen, maar je rijdt ruim 150km van rechts naar links.
- Tank van tevoren je auto of camper vol. Er zijn 3 tankstations op het eiland en die zijn gemiddeld 20% duurder dan op het vaste land.
- Neem voldoende water en eten mee, er zijn weinig winkels op het eiland.
Was Kangaroo Island het waard? Absoluut! Al deed de prijs voor de ferry mij flink twijfelen. De combinatie van ongerepte natuur, bijzondere rotsformaties en de kans om iconische Australische dieren in het wild te spotten, maakt dit tot een hoogtepunt van onze reis. En hoewel twee dagen eigenlijk te kort is voor dit natuurwonder, hebben we alles uit onze tijd hier gehaald!