Bonaire

Rondje zuid op Bonaire met de scooter: de hoogtepunten

Rondje zuid bonaire met de scooter

Bonaire is een prachtige bestemming voor een zonovergoten vakantie. Naast relaxen op het strand, zijn er tal van activiteiten te ondernemen. Eén van de leukste is een rondje zuid maken met de scooter of golfkar. Tijdens deze tocht van ongeveer 35 kilometer, ontdek je de mooiste plekjes van het zuidelijk deel van Bonaire.

Rijd het rondje zuid tegen de klok in

De meeste mensen rijden rondje zuid tegen de klok in, startend vanuit Kralendijk. Dit is de beste manier om de bezienswaardigheden te bewonderen en het tegemoetkomende verkeer te vermijden. Daarnaast heb je een leuke opbouw van je dag. Je komt namelijk rond lunchtijd aan bij een van de mooiste plekjes van Bonaire: Sorobon Beach. Daarover later meer.

De hoogtepunten van een rondje zuid

De zoutpannen van Bonaire

1. Zoutmijnen

De zoutmijnen van Bonaire zijn een unieke bezienswaardigheid. Hier wordt nog steeds actief zout gewonnen, en dat geeft een bijzonder effect aan het water. De meest voorkomende kleuren in zoutpannen op Bonaire zijn roze, rood en oranje. Dit komt door de aanwezigheid van roze bacteriën en rode algen. In ondiepe pannen kan groen ook dominant zijn door groene algen.

Snorkelen bij de zoutpannen

De zoutpannen zijn ook een ideaal punt om te snorkelen, omdat dit een van de weinige punten is waar je makkelijk in- en uit de zee kan lopen in het zuiden van Bonaire. Je zal merken dat het hier al vroeg druk is met duikers en snorkelaars.

2. De slavenhuizen van Bonaire

Tijdens een rondje zuid op Bonaire kom je langs twee clusters van slavenhuisjes. De slavenhuisjes zijn een stille getuige van het duistere verleden van Bonaire. De slaven leefden in erbarmelijke omstandigheden en moesten hard werken onder extreme temperaturen.

Slavenhuizen geschiedenis

Maak een stop bij de slavenhuizen en sta ook stil bij de geschiedenis van het eiland.

Flamingos spotten bonaire

3. Flamingo’s

Flamingo’s zijn onlosmakelijk verbonden met Bonaire. Hoewel je ze op verschillende plekken op het eiland kunt spotten, is de kans groot dat je ze tegenkomt bij vlak voor de oude vuurtoren. Goed kijken dus!

Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt. Flamingo’s zijn erg gevoelig voor mensen. Als je ze goed bang maakt, kunnen ze heel lang wegblijven van deze plek. Respecteer de afstand!

Vuurtoren zuid bonaire

4. Oude vuurtoren

De oude vuurtoren van Bonaire is een geliefd fotogeniek object. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de kustlijn. Mijn foto is niet heel mooi geworden… maar goed. Je kan hier makkelijk stoppen. De vuurtoren is niet meer actief in gebruik.

Je zal merken dat de kustlijn hier ook ruiger wordt. Je bent net voorbij het meest zuidelijke punt van het eiland.

Jibe city sorobon beach

5. Sorobon Beach (Jibe City)

Sorobon Beach is een paradijs voor kitesurfers en windsurfers. Ook kun je hier heerlijk zwemmen, zonnen en lunchen bij Jibe City. Mijn tip: Ga bij de Hang Out Beachbar zitten. Je hebt fantastisch uitzicht over de kitesurfers en ook de lunch was heerlijk hier!

Parkeer je je scooter, goflkar of auto hier? Parkeer dan niet bij de allereerste parkeetplaats die je ziet. Er zit namelijk eerst nog een resort hier. Scheelt je weer een klein stukje lopen.

Met de scooter door de ezelopvang bonaire

6. Donkey Sanctuary

Vanaf Sorobon Beach kan je makkelijk rechtdoor het eiland oversteken richting Kralendijk. Onderweg vind je de Donkey Sanctuary Bonaire. Op de Donkey Sanctuary worden ezels opgevangen die in nood zijn. Je kunt hier de ezels aaien en knuffelen. Er zijn honderden ezels te vinden hier. En je mag er op je scooter doorheen rijden! Het enige vervoermiddel wat niet toegestaan is, is een quad.

Wanneer je er met de auto doorheen rijdt, mag je ezels ook voeren met wortels (deze worden bij de entree verkocht). Helaas mag dit met je scooter niet, maar leuk is het absoluut! De entree kost $ 9 per persoon en komt geheel ten goede aan de ezelopvang.

Ook vind je bij de ezelopvang nog een aantal flamingo’s en landschildpadden. Leuk om even langs te lopen.

Waarom met de scooter op pad op Bonaire?

De scooter is een ideaal vervoermiddel om Bonaire te verkennen. Je bent lekker flexibel en kunt op de mooiste plekken stoppen om te genieten van het uitzicht of een foto te maken. Bovendien is het een stuk goedkoper dan een auto huren. Wij huurden een scooter al voor $ 21 per dag bij ons hotel. Een tweepersoonsscooter kostte $ 27. Wij vonden het fijner om allebei een eigen scooter te hebben.

Met de scooter of golfkar?

Een ander populair vervoersmiddel voor toeristen in Bonaire is de golfkar. Ja echt, een golfkar. En dat is ook erg leuk om het eiland mee te verkennen! Je zit gezellig naast elkaar en je hebt schaduw van je eigen golfkar, wat niet verkeerd is op een zonnige dag.

Toch heeft de golfkar ook nadelen. Ten eerste vinden locals ze niet heel tof. Een golfkar gaat maximaal 30 km per uur. Locals rijden veel harder met hun auto’s. Je bent dus trager dan met een scooter, maar het is ook een unieke manier om Bonaire te ontdekken. Voor het rondje zuid is een golfkar hartstikke leuk om te huren!

Maak je eigen afweging. Een scooter is voor meer mensen vertrouwd en gaat harder. Een golfkar rijden de meeste mensen niet vaak, dus is leuk om uit te proberen!

Vogels langs de route

Tips voor het rijden met de scooter

Je zal merken dat de weg smaller wordt naarmate je drukte uit bent. Hier rijden ook auto’s, die je willen passeren. Toeristen geven je nog wel de ruimte, maar locals rijden je hard voorbij. Houd daar rekening mee. Er zijn inhammen om te stoppen, laat sneller verkeer voor. Je hebt toch vakantie, dus stop lekker en laat ze er langs!

Tanken gaat op z’n Amerikaans

De scooter zul je met een volle tank weer moeten inleveren. Tanken gaat in Bonaire net even anders in Nederland. Je moet eerst betalen, dan pas kan je tanken. Lukt het niet of twijfel je? Loop gewoon naar het personeel toe.

Naast het zuiden van Bonaire ook het noorden verkennen? Dit moet je weten over Washington Slagbaai National Park.

Gerelateerde berichten
Bonaire

Op safari in Washington Slagbaai National Park (met gids)

Zonovergoten stranden, een turquoise zee, en adembenemende woestijnlandschappen: Bonaire is een…
Lees verder