Bonaire

Op safari in Washington Slagbaai National Park (met gids)

Op jeepsafari - excursie Washington Slagbaai National Park

Zonovergoten stranden, een turquoise zee, en adembenemende woestijnlandschappen: Bonaire is een paradijs voor natuurliefhebbers en (vooral Nederlandse) vakantiegangers. Maar het ware juweel van het eiland is Washington Slagbaai National Park. Dit ruige en beschermde natuurpark beslaat bijna een vijfde van Bonaire. Je vindt er nog een stukje echte natuur op het eiland. Wil je er een dagje op uit? Washington Slagbaai National Park is een leuke uitstap op Bonaire die je met een jeepsafari kan maken. Ik deel graag mijn ervaring met je!

De rijke historie van Washington Slagbaai National Park

Eerst een stukje historie. Washington Slagbaai National Park is namelijk een park met een rijke historie. Ooit was het een combinatie van twee parken: Washington en Slagbaai, vandaar de dubbele naam. Washington werd in 1969 gekocht, Slagbaai, inclusief het Gotomeer, in 1979. De eigenaar van Washington had hier vroeger een plantage met een oude geitenboerderij. Toen het park verkocht werd aan de overheid van Bonaire, werd het een nationaal park. De voorwaarden waren dat de geiten mochten blijven en dat er alleen door de familie op hen gejaagd zou worden.

Dit is nu echter een probleem, aangezien de geiten de vegetatie aantasten. Om die reden worden ze geleidelijk aan verwijderd uit het park. Je ziet niet alleen veel geiten loslopen in Bonaire (er schijnen meer geiten te zijn dan inwoners), maar ook in het park zie je ze dus terug!

Vanuit Slagbaai (lees: slachtbaai) ging vroeger veel vlees richting Curaçao, waarvandaan het verhandeld werd. De zoutmeren dicht bij Slagbaai waren belangrijk om het vlees lang houdbaar te houden voor transport.

Op excursie in Washington Slagbaai National Park

Je kunt Washington Slagbaai National Park bezoeken met een 4×4 auto (vierwielaandrijving) of middels een safari met gids. Het is niet toegestaan om met een normale auto, scooter of ander vervoermiddel het park te betreden. Wij kozen voor een jeepsafari met een Nederlandse gids. Zo leer je veel over het park én je hebt een leuke dag met een local vanuit Bonaire!

Powered by GetYourGuide

De start van de dag: je wordt opgehaald bij je hotel

Om 07.45 uur stipt werden wij bij ons hotel Van der Valk Plaza Beach & Dive Resort Bonaire opgehaald door onze gids Joop. In een kleine jeep gingen we vervolgens richting Washington Slagbaai National Park. En alles was geregeld: snorkelspullen, water, een snack, de lunch en een frisje of biertje. Een goed begin van de dag dus!

Welkom bij Washington Slagbaai National Park

Het park betreden

Eenmaal aangekomen bij het park verzamel moet je je STINAPA laten zien (daarover verderop meer) en je ID-bewijs. Vervolgens heb je eerst de kans om een kijkje te nemen in het museum. Dit is zeker niet groot, maar geeft je een indruk van waar je bent en de geschiedenis van het park.

Flamingo's spotten bonaire

Honderden flamingo’s in Washington Slagbaai National Park

Al snel zie je, als je geluk hebt, honderden flamingo’s! En deze flamingo’s zijn ook écht roze van kleur. Dit komt door de combinatie van garnaaltjes en algen die ze binnenkrijgen. Echt dicht bij kan je niet komen, wat flamingo’s zijn heel schuw. Respecteer de natuur en respecteer de afstand.

Duinen, schildpadden en blowholes

Een van de eerste hoogtepunten van de tour is de stop bij de duinen. Hier legde Joop uit hoe zeeschildpadden hun eieren leggen in het zand. En als je de zee daar ziet… dat gaat er wild aan toe! Wist je dat van de 10.000 schildpadden die jaarlijks geboren worden in Bonaire er misschien 10 ouder dan 25 worden?

We vervolgen onze weg naar de blowholes, waar de kracht van de oceaan tot uiting komt in spectaculaire golven tegen de kust. En met de blowhole die je hier vindt, geeft dat een prachtig effect. Het zoute water heeft hier een maanlandschap gecreëerd, waar niets lijkt te kunnen groeien.

Uitzicht op cactussen

Leer van alles over de vegetatie

Tijdens je safari door Washington Slagbaai National Park word je omringd door een diversiteit aan vegetatie. De ruige landschappen herbergen een scala aan cactussen, struiken en bomen die zich perfect hebben aangepast aan het droge klimaat van Bonaire. Je gids zal er je alles over vertellen.

De oude vuurtoren van het park

Vanaf de oude vuurtoren heb je ook een uitstekend overzicht over de grote hoeveelheid cactussen in het gebied. Ook lees je over het trieste verhaal van de vroegere bewoners van de vuurtoren. Een brand, door blikseminslag, kostte een persoon het leven.

Snorkelen in Washington Slagbaai National Park

Snorkelen in het paradijs bij Wayaka 2

Vlak voor de lunch was het tijd om te snorkelen in een prachtige baai. We zwemmen tussen kleurrijke vissen en koraalriffen. Helaas geen schildpad, maar met een beetje geluk kom je er 1 tegen. Dit is Bonaire op z’n best: ongerept, avontuurlijk en in de onderwaterwereld.

Tip: neem waterschoenen en koraalvriendelijke zonnebrand mee!

Lunchtijd bij Boca Slagbaai

De naam “Slagbaai” verwijst naar het donkere verleden van Bonaire. Hier werden vroeger geiten geslacht, gezouten en verscheept naar Curaçao. Overblijfselen van deze plantageperiode zijn nog steeds zichtbaar bij Boca Slagbaai. Tegenwoordig kan je dit huis zelfs huren, maar luxe is het niet. Het is wel een ideaal punt om te lunchen, en dat gingen we dan ook doen!

Na de lunch rijd je weer richting de uitgang van het park. Aan het begin van de middag word je weer teruggebracht naar je hotel.

Powered by GetYourGuide

Slecht weer, regen… kan je dan wel naar Washington Slagbaai National Park?

Vaak is het mogelijk, maar of je het dan zelf wil rijden is een tweede. De kans is vrij groot dat je met je eigen auto niet ver komt, omdat veel toeristen niet voldoende ervaring hebben. De jeepsafari’s in Washington Slagbaai National Park gaan heel het jaar door. De gidsen hebben veel ervaring met het park én geschikte auto’s ervoor. Dus ook op een regenachtige dag kan je deze excursie prima boeken op Bonaire!

Op jeepsafari in Washington Slagbaai National Park

Zorg dat je een STINAPA (Nature Fee) hebt

STINAPA (Stichting Nationale Parken Bonaire) is de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van Washington Slagbaai National Park en het Bonaire Marine Park. Dit is eigenlijk de hele kustlijn rondom Bonaire.

Om het park te bezoeken, heb je een Nature Fee nodig. Deze vergoeding draagt bij aan het behoud van de natuur in het park. Je kunt de Nature Fee online kopen of bij de ingang van het park. Deze kost $ 40 per persoon (13 jaar en ouder) en is 1 jaar geldig. Kinderen tot 12 jaar betalen voor het park een speciale kinderkaart voor $ 22,50.

Wij maakten deze safari met Adventure Makers Bonaire. Maar er zijn meerdere aanbieders op Bonaire. Alvast heel veel plezier op je jeepsafari in Bonaire!

Naast het noorden van Bonaire ook het zuiden verkennen?

Gerelateerde berichten
Bonaire

Rondje zuid op Bonaire met de scooter: de hoogtepunten

Bonaire is een prachtige bestemming voor een zonovergoten vakantie. Naast relaxen op het strand…
Lees verder