Nederland

Het Grootste Kasteel van Nederland: Kasteel de Haar

Het grootste kasteel van Nederland, en zonder twijfel het meest romantische, betovert bezoekers met zijn prachtige architectuur en weelderige interieurs. Van de diepste kelders tot de hoogste torens is het kasteel gevuld met kostbare kunstvoorwerpen, waaronder een schat aan Chinees en Japans porselein, meubilair van ongekende pracht, en kostbare Vlaamse wandtapijten. Dit neogotische sprookjeskasteel, dat pas in 1892 werd gebouwd op de ruïnes van een middeleeuws fort, straalt pure luxe uit en diende oorspronkelijk als het ultieme woonverblijf voor de welgestelden.

De architect achter dit meesterwerk, P.J.H. Cuypers, bekend van zijn iconische ontwerpen zoals het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, voorzag kasteel De Haar van voorzieningen die in de late 19e eeuw als ultramodern werden beschouwd. Warm en koud stromend water op alle kamers en een centrale stoomverwarming zijn slechts enkele voorbeelden van de luxe die destijds in dit kasteel te vinden was.

Omringd door een prachtig aangelegde geometrische tuin, die terecht zijn bijnaam “Klein Versailles” verdient, biedt het kasteel betoverende doorkijkjes, schilderachtige vergezichten, idyllische vijverpartijen en een majestueus Grand Canal dat de reflectie van het kasteel weerspiegelt. Na de bouw van het kasteel wilde de kasteelheer uitkijken over volwassen bossen, dus werden er naast het kasteel maar liefst zevenduizend bomen geplant, variërend in leeftijd tussen de 40 en 60 jaar oud. Dit resulteerde in een prachtig landschap dat de grandeur van het kasteel nog verder accentueert.

Het dorp Haarzuilens, ooit gelegen naast het kasteel, moest wijken voor de uitbreiding van de tuinen en het landgoed. Het werd enkele kilometers verderop herbouwd, waar het nog steeds getuigt van de rijke geschiedenis en het majestueuze erfgoed van het grootste kasteel van Nederland.

Gerelateerde berichten
Nederland

Oudste nog bestaande bedrijf in Nederland?

Koninklijke Tichelaar Makkum, het oudste nog bestaande bedrijf in Nederland, heeft een rijke…
Lees verder
Nederland

De oudste Studentenkroeg van Nederland

In de levendige straten van Nederland bevindt zich een iconische plek die al eeuwenlang het hart…
Lees verder
Nederland

Het Eerste Vliegveld van Nederland: Soesterberg

Het eerste Nederlandse vliegveld, een mijlpaal in de geschiedenis van de luchtvaart, opende zijn…
Lees verder