Noorwegen

De lekkerste traditionele gerechten uit Noorwegen: 15x Proeven!

Noorwegen

Noorwegen is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als het om lekker eten gaat, maar als je de Scandinavische eenmaal ontdekt, gaat er een wereld voor je open. Met verse vis, lokale lammeren en heerlijke kazen, verrast Noorwegen met uiteenlopende smaken en authentieke gerechten. Was je net als ik benieuwd wat voor traditionele gerechten uit Noorwegen komen? Ik heb mijn onderzoek voor je op een rij gezet. Smakelijk!

Voorgerechten:

  • Klemmeost – Squeezy Cheese: Zachte kaas in een tube, perfect voor op brood of toast.
  • Rømmegrøt – Sour Cream Porridge: Zomerse pap van zure room, melk, meel en zout. Lekker met gerookte forel.

Hoofdgerechten:

  • Farikal – Mutton en Kool: Het nationale gerecht van Noorwegen, met malse lamsbout, kool en aardappelen. Perfect voor de winter!
  • Lapskaus – Stoofpot: Een stevige stoofpot met rundvlees, aardappelen en groenten.
  • Kjøttkaker – Gehaktballen: Noorse gehaktballen met een vleugje nootmuskaat en gember. Lekker met aardappelpuree en saus.
  • Pinnekjøtt – Gedroogde Lamsribben: Traditioneel kerstgerecht met gerookte en gedroogde lamsribben.
  • Raspeball – Aardappel Dumpling: Gevulde aardappelballetjes, geserveerd met vlees of vis.
  • Fiskeboller I Hvit Saus – Visballetjes in Witte Saus: Romige saus met visballetjes, aardappelen en groenten.
  • Bergensk Fiskesuppe – Bergense Vissoep: Romige vissoep met kleine zeeduivel, room en zure room.
  • Medisterkaker – Varkensvleespatties: Gekruide varkensvleesballetjes met nootmuskaat en gember. Lekker met aardappelen en groenten.

Bijgerechten:

  • Brunost – Bruine Kaas: Een unieke, karamelachtige kaas die je met een speciaal mesje snijdt. Probeer het met jam op brood!
  • Vafler – Waffels: Dunne, hartvormige wafels met jam of brunost. Een populaire snack in Noorwegen.

Desserts:

  • Trollkrem – Lingonberry Cream: Zoet dessert met slagroom, suiker, vanille en lingonbessen.
  • Tilslørte Bondepiker – Bedekde Boerenmeisjes: Dessert met griesmeel, appelcompote, slagroom en geroosterde broodkruimels.

Overige:

  • Smalahove – Schapenkop: Een traditioneel gerecht, niet voor de faint of heart! De kop van een schaap wordt langzaam gekookt en geserveerd met groenten.
  • Rakfisk – Gefermenteerde Forel: Forel die gefermenteerd is in een pekelbad. Een sterke smaakbeleving!

De Noorse keuken mag dan minder bekend zijn, maar er is absoluut veel te ontdekken, en ook zeker een smaakbeleving. Ben jij een liefhebber van vis, lamsvlees en bijzondere kazen? Dan ga je deze traditionele gerechten uit Noorwegen absoluut waarderen.

Gerelateerde berichten
Noorwegen

6 dagen Noorwegen in mei - voorbeeld reis vanuit Stavanger

Wil je in april, mei of juni richting Noorwegen voor een 6-daagse vakantie met vooral hikes? Nou…
Lees verder
Noorwegen

Bereid je voor op een episch avontuur: 5-Daagse Rondreis in Noorwegen! Inclusief wandeltocht op de Beseggen.

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke ervaring in de buitenlucht, dan is dit de reis voor jou.
Lees verder