Noorwegen

Wandelen naar Buarbreen: klimmen naar de gletsjer

Wandelen naar Buarbreen Noorwegen bij Odda - klimmen naar de gletsjer

Noorwegen staat bekend om een aantal van de beste hikes. Een van die hikes is Buarbreen, vlakbij het plaatsje Odda. In de wandeling naar Buarbreen loop je naar gelijknamige gletsjer, wat onderdeel is van het Folgefonna gletsjergebied. Odda is een gemeente in de fjorden van West-Noorwegen en een populair startpunt voor meer prachtige hikes. Ook wij sliepen hier 3 nachten. Trek voor Buarbreen een halve dag uit en vergeet niet goede schoenen, want je maakt je op voor een pittige wandeling. Zelf was ik iets meer dan 2 uur onderweg, minus de fotomomenten natuurlijk. Ik vertel je alles over mijn ervaring!

Buarbreen is een van de bekendste hikes bij Odda

Om bij de parkeerplaats van Buarbreen te komen, reden we vanaf het stadje Odda over Route 13 richting Røldal. Route 13 is ook gelijk de hoofdweg die door Odda loopt. Je volgt de borden naar Buer en je komt uiteindelijk op een hele smalle onverharde weg die naar een grote parkeerplaats aan de voet van de hike leidt. Ik had het idee dat ik verkeerd reed, doordat dit toch aanvoelt als een weg waar je niet hoort te rijden, maar dat gebeurt wel vaker in Noorwegen. Je moet vooral hopen geen camper tegen te komen wanneer je hier rijdt.

De parkeerplaats is vrij groot. Ik was er zelf begin mei en ervaarde het toen als vrij rustig. En als het rustig is, is het slim om nog even door te rijden met de auto. Er is namelijk een tweede parkeerplaats 400 meter verderop. Scheelt je vast de eerste meters lopen!

Vergeet niet parkeergeld te betalen

Let op: er geldt betaald parkeren hier. Ik was hier in het laagseizoen. Mij werd niet echt duidelijk of er nu op gecontroleerd wordt of niet. Ik hoefde geen kenteken in te voeren en kreeg ook geen bonnetje uit de machine. Parkeren kostte mij in mei 2024 een bedrag van 185 NOK. Dit is omgerekend zo’n € 18,- en dus vrij fors voor een afgelegen parkeerplaats.

Je hike naar Buarbreen begint in bosrijk gebied

Je hike begint in een stukje bos

Voor de hike staat 5,5 km, ruim 400 hoogtemeters en een looptijd van circa 3 uur. Dat lijkt nogal veel voor de afstand, maar dit komt dus voornamelijk doordat je ook moet gaan klimmen en klauteren. Daarover later meer.

Zoals tijdens wel meer wandelingen in Noorwegen moet je de rode markeerpunten volgen om naar Buarbreen te wandelen. Op de heenweg staan deze goed aangegeven. Ik vond dit op de terugweg wat lastiger, maar dan kan je altijd achter je kijken. Je loopt in een dal, dus heel veel kanten kan je niet op.

Het eerste stuk is relatief vlak en leidt al snel naar een grote open vlakte met rotsen langs de rivier. Hier staan ook vee te grazen. Hopelijk schrikken deze je niet af. Zij staan ook maar lekker te chillen. Vanaf hier duik je al gauw het bos in. Daar begint het leukere wandelen. Je doorkruist meerdere wateren en op den duur zelfs een waterval! Hier lag ook het eerste touw om je wandeling iets veiliger te maken. Ooit was hier een mooie brug… maar daar is helaas weinig van over. En dit weet ik alleen doordat ik van tevoren een oudere blog van iemand anders gelezen heb.

Waterval oversteken uitdagende hike west-noorwegen

Nadat je een waterval kruist begint het klimmen en klauteren naar Buarbreen

De beklimming is een combinatie van wandelen, omhoog stappen en soms op handen en voeten klauteren. Om deze reden zou deze hike niet aanraden voor mensen met jonge kinderen. Zeker niet bij slecht weer. Je hebt al de handen vol aan jezelf.

Voorbij de waterval begint wel de échte fun. Je hebt namelijk voor het eerst uitzicht op de prachtige Buarbreen gletsjer! Ik was hier in mei, dus zag vanaf hier ook de eerste sneeuw die ik daarna nog heel veel tegenkwam. Je bent nog lang niet bij de top hier. Je ziet Buarbreen wel, maar je moet er nog een goed stuk heen wandelen.

Hiken naar de gletsjer Buarbreen Folgefonna gletsjergebied - uitdaging

Bij meerdere steilere hellingen vind je vanaf hier een touw of ketting om jezelf vast te houden en omhoog te trekken. De touwen zijn vooral handig voor wat extra veiligheid. Ik trof een mooie droge dag, maar ik kan me voorstellen dat ze onmisbaar zijn bij een regenachtige dag. Je hebt vanaf hier ook constant zicht op de Buarbreen gletsjer. En dat maakt de hike vanaf hier juist zo tof: je hebt constant prachtig uitzicht en een uitdagende hike.

Hiken naar de gletsjer Buarbreen Folgefonna gletsjergebied

Veiligheid staat voorop!

Mijn belangrijkste tip voor je hike naar Buarbreen is: wees voorzichtig en blijf veilig! Helaas moesten wij de laatste halve kilometer naar de top aan ons voorbij laten gaan. De route was simpelweg niet meer veilig te volgen. Wij deden deze hike begin mei, na een aantal warme dagen. De sneeuw was dus aan het smelten. Alleen de sneeuw smelt van de onderkant. Daar heeft de gletsjer Buarbreen nog weinig last van, alleen je route wel. Je ziet niet meer waar je veilig kan lopen en wij zakten door de sneeuw heen.

Mogelijk dat dit in de zomermaanden beter te doen is. Maar ook dan geldt: op een natte dag kan dit een gevaarlijke wandeling zijn. Kies voor goede schoenen met enkelsupport (dus niet je witte sneakers! Ik zag echt iemand aan deze wandeling beginnen op witte sneakers). Vergeet ook niet een set regenkleding, want het weer in Noorwegen is erg onvoorspelbaar. Als je doorweekt raakt, kan het snel koud worden.

Op zoek naar avontuur? Maak de hike naar Buarbreen!

Buarbreen is een prachtige halve dagtocht die erg leuk is dankzij het rotsachtige terrein en de prachtige uitzichten op zowel de gletsjer als de vallei. De hike is haalbaar voor iedereen met een redelijke conditie. Je moet echter geen smetvrees hebben om je handen te gebruiken tijdens de hike. Alvast veel plezier tijdens deze prachtige wandeling!

Meer toffe hikes doen? Ik maakte deze trip in 6 dagen Noorwegen in mei. Je vindt hier mijn reis vanuit Stavanger.

Gerelateerde berichten
Noorwegen

6 dagen Noorwegen in mei - voorbeeld reis vanuit Stavanger

Wil je in april, mei of juni richting Noorwegen voor een 6-daagse vakantie met vooral hikes? Nou…
Lees verder
Noorwegen

Bereid je voor op een episch avontuur: 5-Daagse Rondreis in Noorwegen! Inclusief wandeltocht op de Beseggen.

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke ervaring in de buitenlucht, dan is dit de reis voor jou.
Lees verder
Noorwegen

De lekkerste traditionele gerechten uit Noorwegen: 15x Proeven!

Noorwegen is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als het om lekker eten gaat, maar als…
Lees verder