Nieuw-Zeeland

De prachtige Tongariro Alpine Crossing wandelen – eigen ervaring

Tangariro-Alpine-Crossing-terugkijkend-naar-de-vulkaan

De Tongariro Alpine Crossing is dé mooiste wandeling van Nieuw-Zeeland als je het mij vraagt. Zet de Tongariro wandelinf dus maar op je bucketlist, want deze bijzondere wandeling van 19,4 km over een vulkaan móet je gedaan hebben in Nieuw-Zeeland. Al zeg ik het er vast bij: het weer speelt een belangrijke rol. Ik neem je mee in onze ervaring!

Tongariro wandeling / Tongariro crossing: alles wat je moet weten over deze wandeling!

De Tongariro Alpine Crossing wandelen was voor ons hét hoogtepunt van onze rondreis door Nieuw-Zeeland. De Tongariro Alpine Crossing is dan ook een van de meest populaire wandelingen in Nieuw-Zeeland. De 19,4 kilometer lange tocht voert je door een adembenemend landschap van vulkanen, kraters, meren en gletsjervalleien en zelfs een stukje regenwoud op het einde. De foto’s bewijzen wel hoe fantastisch mooi dit is.

Heilig water hoogtepunt

De wandeling is te doen in ongeveer 5,5 uur, maar in de praktijk ben je zo’n 7 tot 8 uur onderweg vanwege de vele fotostops. Je bent er namelijk ook om te genieten van de natuur!

Wandeltijd 7 uur Tongariro Alpine Crossing Nieuwe-Zeeland

Onderschat je Tongariro wandeling niet op voorhand. Ja, hij is ook ongetraind goed te doen, maar je moet een flinke klim maken naar de top. Hier ben je binnen 2 à 3 uur (afhankelijk van je tempo), waarna je voornamelijk afdaalt. Onderweg zul je veel temperatuurverschillen meemaken. Op de top droeg ikzelf een muts, aan het eind liep ik in een korte broek.

De Tongariro Alpine crossing wandeling: dit zie je onderweg

Het begin van de wandeling

Je begint de wandeling in Mangatepopo Valley, waar je al snel het gevoel krijgt dat je door vulkanisch gebied wandelt. Na ongeveer 2 kilometer kom je bij de eerste highlight: de Soda Springs. Hier borrelen gassen uit de grond, waardoor het water een bruisend effect heeft.

Soda Springs Tongariro

Toen wij hier waren was er niet heel veel te zien. Maar vanaf dit punt wordt het pas zwaar.

Klimmen naar Ketetahi Shelter

Ketetahi Shelter aankomst

Vervolgens gaat de tocht verder omhoog. De klim is pittig, maar de uitzichten worden steeds spectaculairder. Na ongeveer 4 kilometer bereik je de Ketetahi Shelter, waar je even kunt pauzeren. Dit is een soort open vlakte waar je even niet hoeft te klimmen. Dit is een goed punt om je iets warmer aan te kleden.

Toen wij hier aankwamen hadden we nog weinig last van wolken. Maar eenmaal aan de andere kant van de Ketetahi Shelter hadden de wolken het gebied al overgenomen. Als je pech hebt, heb je dit gedurende de hele wandeling.

Ketetahi Shelter met wolken

Op naar de top met spectaculair uitzicht

Vanaf de Ketetahi Shelter is het nog ongeveer 2 kilometer naar de top van de Red Crater, een van de hoogtepunten van de wandeling. De krater is gevuld met rood gesteente en biedt een panoramisch uitzicht over het Tongariro National Park.

Het geeft al een enorme kick om de weg naar boven te wandelen. In ons geval trok het precies open toen we op de top stonden. En dat resulteert in een magisch uitzicht wat je hieronder ziet!

Tangariro-Alpine-Crossing-op-de-top

De afdaling begint

Na de Red Crater begint de afdaling. En hier is het goed opletten! Dit is het punt waar de meeste wandelaars een blessure oplopen, althans, volgens het Visitor Center. Je daalt hier namelijk heel stijl af over lossig grind. Loop rustig en zet éérst je hak in het grind. Zo voorkom je vallen. Je moet vanaf dit punt nog ruim 10km wandelen. Zonde om dat te doen met een blessure.

Voorzichtig afdalen van de top

Eenmaal beneden geniet je van de prachtige kratermeren waar de Tongariro Alpine crossing bekend om staat. Wij kozen ervoor om hier te genieten van een heerlijke lunch, ook al waren wij hier al om 08.00 uur ’s ochtends. Door onze vroege shuttle voelde het overigens al als lunchtijd.

Let trouwens op: het water is heilig voor de lokale bevolking, net als de nabijgelegen vulkaan. Raak het water niet aan! Respecteer de lokale bevolking.

Heilig water hoogtepunt

Je passeert vervolgens Blue Lake, een kratermeer met een helderblauwe kleur. Vergeet zeker niet achterom te kijken, want je hebt nog fantastisch uitzicht op de vulkaan.

Vervolgens wandel je door de South Crater, een lavaveld met bizarre rotsformaties.

Het einde van de wandeling

De laatste kilometers van de wandeling voeren je door de Mangatepopo Valley. Na ongeveer 19 kilometer kom je aan bij de Ketetahi Road, waar je de shuttle kunt nemen terug naar je startpunt. Tijdens de afdeling slinger je als het ware naar beneden. Op onderstaande foto kan je dit goed zien. Zie je in de verte (een beetje middenlinks op de foto) een weg slingeren? Daar ligt de parkeerplaats. Vanaf dit punt is het nog een flinke wandeling!

De lange afdaling naar de parkeerplaats Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland

De laatste 5 kilometer loop je door het regenwoud. Denk je er al te zijn? Helaas, je moet dus nog best een eind wandelen door de bossen. En staat je auto geparkeerd bij het eindpunt? Dan moet je nog een bonuskilometer wandelen.

Highlights van de Tongariro Alpine Crossing

  • Soda Springs: bruisende waterbronnen (2 km)
  • Mangatepopo Valley: beukenbossen en weelderige vegetatie (begin van de wandeling)
  • Ketetahi Shelter: pauzeplek met uitzicht op de vallei (4 km)
  • Red Crater: rode vulkaankrater met panoramisch uitzicht (6 km)
  • Blue Lake: kratermeer met helderblauwe kleur (8 km)
  • South Crater: lavaveld met bizarre rotsformaties (10 km)

Wanneer je de South Crater hebt gehad begint de lange afdaling. Je hebt dus vrij snel alle hoogtepunten gezien. Maar ook na de hoogtepunten is de wandeling absoluut nog de moeite waard!

Regel je shuttleservice!

Bij de meeste hikes kom je uiteindelijk op het startpunt uit. Dat is bij de Tongariro Alphine Crossing niet het geval. Je moet dus een shuttleservice regelen terug naar je auto of hotel.

De populairste shuttle: parkeer je auto bij het eindpunt (Ketetahi Car Park)

De populairste shuttle pak je vanaf het eindpunt van de wandeling. Dit is de Ketetahi Car Park. Daar is een grote parkeerplaats gebouwd waar je een shuttle kunt nemen. Deze shuttle moet je van tevoren reserveren. En ik raad je aan om dit op tijd te doen. Er wordt namelijk gewerkt met tijdsvakken. Als je niet reserveert ben je al snel genoodzaakt te beginnen op het moment dat het al aardig druk is.

Aanbod vanuit parkeerplaatsen net buiten het park

Wil je nog zoeken naar een ideaal tijdstip? Dan zijn er ook alternatieven voor een shuttle. Zo heb je bijvoorbeeld de Tongariro Crossing Shuttles, welke je zowel brengen als ophalen.

Powered by GetYourGuide

Kies voor de vroegste shuttle

Wij kozen zelf voor de shuttleservice van Discovery. Dit is de allervroegste shuttle die het park in gaat. Op een drukke dag doen zeker 2.000 wandelaars de crossing. Wil je die allemaal op je foto hebben staan? Wij niet. De eerste shuttle gaat om 05.00 uur. Daarmee ben je een 1,5 tot 2 uur eerder dan alle andere shuttles.

Tip: combineer je shuttle bij Discovery met een overnachting bij Discovery Lodge.

Overnachten bij Tongariro National Park

Er is een zeer ruim aanbod van hotels bij de Tongariro crossing. Daar zit ook een groot prijsverschil in. Doorgaans zijn de hotels niet heel spectaculair, want er is, buiten Tongariro National Park, niet veel te doen in de omgeving.

Maak een boeking voor de Tongariro crossing

Sinds 2023 moet je een boeking maken voor de Tongariro crossing. Niet spannend en het kost ook niets. Hiermee willen ze meer inzicht krijgen in de wandelaars en wat te doen bij noodsituaties. Je kan deze via deze website aanvragen.

Het weer is van grote invloed of je de wandeling kan doen

Het is geen garantie dat je de Tongariro Alpine Crossing kunt wandelen. Het weer bepaalt namelijk of dit mogelijk is. Wanneer het weer te slecht is, zal geen shuttlebus je naar de start brengen. Gezien je altijd met een shuttleservice moet werken, kan je dit advies ook niet negeren. Het pad zelf wordt niet gesloten overigens.

Gaat de wandeling dan vaak niet door? Een steekproef uit eigen omgeving: 1 vriend van mij kon hem niet doen, een collega van mij heeft deze in dichte mist gewandeld en een stel wat wij spraken tijdens onze reis heeft een week in hun camper nabij Tongariro gewacht op het ideale moment. Ook zij liepen uiteindelijk door de bewolking. Maar zoals je op de foto’s in deze blog kunt zien hadden wijzelf mazzel!

Start wandeling Tongariro Alpine Crossing Nieuwe-Zeeland

Check het weer bij de online weerstations

Ga je de wandeling op korte termijn lopen? Dan zal je shuttleservice te allen tijde bepalen of je kunt starten. Of je nu zelf gelooft in goed weer of niet. Toch kan je online goed zien of jouw wandeling de kans maakt om door te gaan, want er hangen webcams op belangrijke punten en uiteraard worden de weersverwachtingen goed gemonitord voor de duizenden wandelaars per dag. Er is zelfs iedere dag een mini-journaal beschikbaar over de weersverwachtingen in Tongario National park.

Bekijk de live webcams:

Handige site voor de weersverwachtingen:

Tongariro weer voorbeeld

Dit is een voorbeeld van de weersverwachtingen in maart 2024.

Informatiebord Tongariro Alpine Crossing Nieuw-Zeeland

In welk seizoen mag je de Tongariro Alpine wandeling doen?

In principe mag je de wandeling het hele jaar door doen. Het pad wordt alleen gesloten bij vulkanische onrust. Van juni tot oktober is er een grote kans op sneeuw en dan raadt de Department of Conservation je aan om met een gids te wandelen.

Van november tot mei staat er zo’n 7 tot 8 uur voor de wandeling. Anders doe je toch wel 9 uur over de wandeling.

Wat moet je meenemen tijdens de wandeling?

Tijdens de wandeling kan je nergens eten of drinken kopen. Ook loop je altijd in de volle zon, mits deze natuurlijk schijnt. Vanuit het Visitor Center raden ze het volgende lijstje aan:

  • Minimaal 2 liter water
  • Eten (voor 7 tot 8 uur)
  • Mobiele telefoon (laat iemand van tevoren weten dat je deze wandeling maakt)
  • Zaklamp (als je voor zonsopgang vertrekt)
  • 2 lagen kleding
  • Waterdichte regenjas & broek
  • Zonnebrand
  • Zonnebril
  • Pet of hoed
  • Toiletpapier
  • Hike/wandelschoenen
  • Handschoenen & muts

De temperatuur varieert heel erg. Ik liep zelf met een muts op de top en eindigde in korte broek. Het geheim: laagjes!

Dit moet je meenemen

De Tongariro Alpine Crossing samengevat

EigenschapDetails
LocatieTongariro National Park, Centraal Noordereiland, Nieuw-Zeeland
StartMangatepopo Road, afrit van State Highway 47
FinishKetetahi Road, afrit van State Highway 46
HoogtepuntenGletsjervalleien, actieve vulkanen, kraters en ventilatiegaten, oude lavastromen, gekleurde meren, bergstromen, grasvlakten, regenwoud, uitgestrekte uitzichten
ShuttleEen shuttle is nodig, aangezien je de wandeling in één richting doet. Een shuttle kost je enkele tientjes.
Afstand19,4 km (enkele reis)
Stijging748 m
Daling1108 m
Hoogste punt1868 m boven zeeniveau, Red Crater-piek
Gemiddelde tijd7-8 uur met pauzes & fotostops (wandeltijd: 5 uur 30 min)
FitnessGoede conditie vereist
SeizoenEind oktober tot eind mei (afhankelijk van sneeuw en ijs)
WinterPad bedekt met sneeuw en ijs. Klim over Rode Krater uitdagend. IJs-bijl en stijgijzers vereist. Lawinegevaar. Gids vereist zonder alpine ervaring.
Open of geslotenKan sluiten bij vulkanische onrust. Niet gesloten bij slecht weer.
WeeradviesDepartment of Conservation & NIWA publiceren weersadvies. Wandelen afgeraden op dagen met slecht weer.
Essentiële uitrustingWaterdichte regenjas, warme lagen, stevig schoeisel, zonbescherming, eten & drinken, kaart
Water & voedsel te koop?Er is geen water of eten te koop langs de route. Ook niet aan het begin of het einde.
ToilettenToiletten zijn te vinden aan het begin, einde en langs de route. Dit zijn composttoiletten.
ParkeergelegenheidMinimaal, 4 uur limiet tussen Labour Weekend (oktober) en eind april.
Gids vereistAlleen in de winter (advies).
KostenGratis te wandelen. Shuttles: $35-$70 retour.
Geschiktheid voor kinderenJa, maar alleen voor fitte, actieve kinderen (tieners) die gewend zijn aan wandelen in de bergen. Ze moeten goed voorbereid zijn. De route is uitdagend en lang.
Laatste vulkaanuitbarstingTe Maari-krater in augustus 2012 & november 2012
Mobiele dekkingGrootste deel van parcours, niet voor alle netwerken. Wij hadden met Vodafone af en toe bereik.
Nieuw-Zeeland PINS (1)

Nieuw-Zeeland in Google Maps

Wij maken je rondreis makkelijk door 170+ bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland met je te delen via Google Maps in een paar kliks.

€ 2,95

iDeal via mollie
Gerelateerde berichten
Nieuw-Zeeland

Skydiven in Nieuw-Zeeland - 9x de mooiste locaties

Houd je van adrenaline? Parachute springen of skydiven is enorm populair in Nieuw-Zeeland! En ik kan…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

Ontdek de beste reisgidsen voor Nieuw-Zeeland: 6 suggesties

Droom je al van een rondreis door Nieuw-Zeeland? Dan doe je nu vast inspiratie op met online blogs…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

Fergburger Queenstown, de beste burger van Nieuw-Zeeland?

Wanneer je rond etenstijds door Queenstown wandelt gaat één ding je opvallen: je ziet nogal veel…
Lees verder