Last van hooikoorts in Nieuw-Zeeland?
Nieuw-Zeeland

Last van hooikoorts in Nieuw-Zeeland?

Als je deze blog leest ben je waarschijnlijk net als ik bang voor hooikoorts in Nieuw-Zeeland. De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn omgekeerd vergeleken met onze Nederlandse seizoenen. Is het nodig om hooikoortsmedicijnen in te slaan voor je vakantie in Nieuw-Zeeland?? Het antwoord is helaas ja. Zeker in het voorjaar en het begin van de zomer. En je bent in goed gezelschap, naar schatting heeft 20% van de bevolking van Nieuw-Zeeland er last van.

Waar kun je in Nieuw-Zeeland last krijgen van hooikoorts?

In Nieuw-Zeeland begint de bestuiving in het noorden van het Noordereiland en beweegt zich geleidelijk naar beneden door het Zuidereiland, tot wel een maand later.

Gewoonlijk zijn bomen de eerste planten die bestuiven, naarmate het weer warmer wordt tegen het einde van de winter/het begin van de lente (soms al in juli). Dit kan echter van jaar tot jaar variëren en wordt waarschijnlijk beïnvloed door klimaatverandering. Ga je in de populaire periode, november en december? Dan hoef je eigenlijk niet veel te vrezen van de bomen. Deze bestuivingsperiode duurt meestal niet lang.

Acaciabomen zijn vaak de boosdoeners als het gaat om pollenallergieën, net als zilverberken en eiken. Het boompollen seizoen begint in augustus en loopt door tot oktober.

Hooikoorts voornamelijk door grassen

Het pollenseizoen van gras duurt meerdere maanden, van augustus/september tot maart De stuifmeelconcentraties variëren afhankelijk van de regio waarin je je bevindt natuurlijk door de weersomstandigheden. Stuifmeel wordt vrijgegeven op warme, droge, winderige dagen, terwijl regen de lucht schoonspoelt van stuifmeel.

Invoering van exotische planten

De invoering van exotische planten in Nieuw-Zeeland heeft geleid tot een toename van allergenen in de omgeving. Sommige van deze planten produceren veel pollen, wat de hooikoortssymptomen verergert. In Nieuw-Zeeland zijn ze zeer streng als het gaat om het beschermen van hun inheemse flora. Maar waar planten vol in bloei staan, heb je als hooikoortspatiënt vaak last van de bijwerkingen.

Neem voor de zekerheid je hooikoortsmedicijnen mee

Heb je in Nederland last van hooikoorts? Neem dan zeker je pilletjes of neusspray mee. Je hoort verschillende verhalen of mensen hier daadwerkelijk er last van hebben. De een heeft er opeens geen last van, maar je kunt maar beter voorbereid zijn. Zelf had ik er helaas ook last van, maar ik was voorbereid. Als je niet voorbereid bent, kan een apotheek je vast verder helpen!!

Gerelateerde berichten
Nieuw-Zeeland

8 dingen om te doen in Abel Tasman National Park in Nieuw-Zeeland

Abel Tasman National Park is een paradijs op aarde dat je gewoon niet mag missen tijdens je bezoek…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

Bezoek Auckland: Nieuw-Zeelands "City of Sails"

Waarschijnlijk reis je niet naar Nieuw-Zeeland voor de steden, maar voor de prachtige natuur. Toch…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

Ontdek de Franz Josef Glacier: helikoptervlucht & meer tips

Heb je al eens gehoord van de Franz Josef Glacier in Nieuw-Zeeland? Dit is een prachtig…
Lees verder