Ga je net als veel reizigers naar Uluwatu – een van de populairste plekken op Bali? Het ligt helemaal op het zuidelijkste puntje van het eiland en is beroemd om zijn hoge kliffen, knappe stranden én natuurlijk: de iconische Uluwatu Tempel, of zoals de locals hem noemen: Pura Luhur Uluwatu.
“Ulu” betekent “land’s einde” en “Watu” betekent “rots” in het Oud-Balinees. En dat klopt helemaal: Uluwatu ligt op steile rotsen boven zee, waardoor je hier misschien wel de mooiste uitzichten van Bali hebt.
Dit lees je in deze blog
De Uluwatu Tempel: uitzicht op de rand van de wereld
De tempel werd gebouwd in de 11e eeuw door een Javaanse priester: Mpu Kuturan. Later kwam een andere priester, Dang Hyang Nirartha, hier wonen. Volgens de verhalen bereikte hij hier spirituele perfectie en verdween hij in het licht – letterlijk. Veel Balinezen geloven dat zijn ziel nog steeds in de tempel aanwezig is. Wat deze tempel extra speciaal maakt, is dat het een van de zes belangrijkste tempels van Bali is. De plek is gewijd aan de god Rudra, een vorm van de scheppergod in het hindoeïsme.
Eerlijk is eerlijk: de tempel zelf is niet de mooiste die we hebben gezien op Bali. Hij is niet supergroot en misschien ook niet de allermooiste. Maar… hij ligt op een klif van zo’n 80 meter hoog en het uitzicht is waanzinnig. En vergeet vooral niet de vele brutale apen die hier loslopen! Je kijkt uit over de zee, met de zon die langzaam in het water zakt. Als je ergens een zonsondergang moet meemaken, dan is het hier. Maar kijk wel uit voor de apen. Ze zijn goed getraind als het gaat om toeristen het leven zuur maken.
- Boek je ticket van tevoren – de arena is klein en vaak uitverkocht, vooral degene rondom zonsondergang (er zijn 2 optredens per avond).
- Wees er op tijd – wij kwamen er rond 16:45 aan, en toen stond er al een flinke rij. Helaas voor ons was alles uitverkocht… vandaar de tip in deze blog.
🕘 Openingstijden: Dagelijks van 07:00 tot 19:00
🎟️ Entree: IDR 50.000 voor volwassenen, IDR 30.000 voor kinderen
👗 Kleding: Sarong verplicht – kun je lenen bij de ingang
De tempel zelf mag je niet in als toerist, maar je kunt er wel omheen lopen en het complex bewonderen. Het hoogtepunt voor veel bezoekers is zonder twijfel de Kecak-dans bij zonsondergang.
Apen met een attitude
De tempel wordt bewoond door een flinke groep makaken – kleine brutale apen. Ze staan bekend als de “boefjes” van Bali, en terecht. We zagen het zelf gebeuren: een aap had een zonnebril te pakken en zat er vrolijk mee te spelen alsof het speelgoed was. Binnen vijf minuten was hij kapot. Ook vonden we er meerdere zonnebrillen en andere spullen in de bosjes. Al houden ze de boel wel netjes verder.
We hadden zelf al gelezen dat je je sieraden, zonnebrillen en alles wat los zit beter in je tas kunt stoppen, en daar waren we blij om. De apen hier zijn sneller dan je denkt – en ze weten precies wat ze moeten stelen. Gelukkig (of niet) is er altijd die ene toerist die de apen wel uitdaagt. Kijk vooral wat zij doen en respecteer de apen.
De Kecak-dans: magisch met de zonsondergang
Na een rondje langs de tempel lopen we richting de kleine arena aan de rand van de klif. Hier vindt elke avond rond 18:00 uur de beroemde Kecak Fire Dance plaats. En wauw… dit wil je echt niet missen.
De setting is uniek: je zit op een halfronde tribune met uitzicht op de oceaan, de zon die langzaam ondergaat, en in het midden een ronde dansvloer met brandende fakkels. Geen muziek, geen instrumenten – alleen een groep van tientallen mannen die in een kring zitten en ritmisch “cak-cak-cak” zingen terwijl ze met hun armen bewegen. Dat geeft een hypnotiserend effect.
De dans vertelt het oude hindoe-verhaal van Ramayana, waarin prins Rama zijn geliefde Sita probeert te redden uit de handen van een demon. Je ziet vuur, drama en indrukwekkende kostuums. En dat allemaal op een klif met uitzicht op de zee.
Belangrijke tip als je de Kecak-dans wil zien
De Kecak-dans is populair – heel populair. De arena is niet groot en de show is vaak uitverkocht. Daarom is het slim om vooraf je ticket te boeken. Je kunt dit doen via je hotel, een lokale gids of online.
Er zijn ongeveer 700 zitplaatsen, maar het is geen enorme tribune. Wie laat komt, moet staan of zit ergens achteraan.
🎟️ Kecak-dans ticket: IDR 150.000 (kan per seizoen wisselen)
⏱️ Duur: De show duurt ongeveer 45 minuten en wordt in het Engels kort uitgelegd. Ook als je het verhaal niet helemaal volgt, is de sfeer, het ritme en de setting al indrukwekkend genoeg.
Overnachten in Uluwatu: fijne plekken op de klif
Na de dansvoorstelling bleven we nog even hangen bij de beach clubs en restaurantjes op de klif. Uluwatu is zo’n plek waar je makkelijk langer blijft dan gepland. Daarom hier een paar fijne plekken om te slapen:
Budget:
🏨 Padang Padang Breeze – Rustig, schoon en op loopafstand van het strand.
Middenklasse:
🏨 Impossible Cliff House – Eenvoudig, maar met geweldig uitzicht op zee.
Luxe:
🏨 The Edge Bali – Hier wil je nooit meer weg. Infinity pool met uitzicht op de oceaan.
Eten, drinken en aapjes kijken
Na de show is het heerlijk om nog even ergens te gaan zitten. Wij vonden een lekker plekje op de klif bij een warung met uitzicht op zee bij Uluwatu Beach. De keuze is hier reuze en er zitten tal van restaurants op wederom een klif. We dronken een biertje, keken naar surfers, apen die over de golfplaten renden, en een influencer die in haar glitterjurk selfies stond te maken. Uluwatu op z’n best.
Wel een beetje stom aan Uluwatu Beach is trouwens dat je entree moet betalen hier… maar goed, het is toeristisch. ’s Avonds loop je eruit en pak je gemakkelijk een Grab terug naar te hotel!
Als je toch in de buurt bent, zijn dit ook leuke plekken om mee te pakken:
- Padang Padang Beach – Klein strand, beroemd geworden door de film Eat, Pray, Love
- Bingin Beach – Populair bij surfers en locals, lekker relaxed
- Single Fin – Hippe bar met uitzicht over de klif, leuk voor een drankje na zonsondergang
- Garuda Wisnu Kencana Park – Groot park met indrukwekkend standbeeld van Vishnu op zijn mythische vogel
De Uluwatu Tempel is niet alleen een van de belangrijkste spirituele plekken op Bali – het is ook een ervaring waar veel van Bali samenkomt. Het uitzicht, de apen, de dans, de zonsondergang… alles klopt. Tip: plan je bezoek goed en boek die dansshow op tijd.
Reistips voor Indonesië
Vakanties & rondreizen naar Indonesië
Bekijk het aanbod van vakanties & rondreizen van TUI
Ontdek de groepsreizen van Sawadee
Maatwerkreizen & groepsreizen boek je via de Jong Intra Vakanties
Heb ik vaccinaties nodig voor Indonesië?
Vind de juiste vaccinaties & inentingen via Vaccinatiesopreis.nl