Nieuw-Zeeland

Doubtful Sound cruise: boottocht door Nieuw-Zeeland’s grootste fjord

Prachtige uitzicht Doubtful Sound

In alle reisblogs zie je foto’s terug van het prachtige fjorden van Nieuw-Zeeland. Een Doutful Sound cruise is daarom ook een absolute must op je bucketlist voor Nieuw-Zeeland. Waar de meeste reizigers kiezen voor het evenals prachtige Milford Sound, vond ik Doubtful Sound magischer vanwege de stilte en rust die je er vindt. Voor je beeldvorming: Doubtful Sound is 10x zo groot als Milford Sound, maar doordat er geen autowegen zijn vind je er maar een fractie van de toeristen. Wij maakten een nachtcruise over Doubtful Sound, zagen pinguïns, zeeleeuwen en genoten van dit prachtige gebied. Ik vertel je er graag meer over!

Deze blog in 30 seconden

  • Doubtful Sound is een magisch fjord in Nieuw-Zeeland en veel minder druk dan Milford Sound.
  • Maak een cruise met overnachting om het meeste te zien.
  • Geniet van regenwouden, watervallen, dolfijnen, zeeleeuwen en pinguïns.
  • Neem regenkleding, oordoppen (als je blijft slapen) en insectenspray mee.
  • Vergeet de schoonheid van de regen niet!

Lees de blog voor meer informatie over:

  • Hoe je er komt.
  • De verschillende soorten cruises.
  • Praktische tips.
  • Dieren die je kunt spotten.

Hoe kom je bij Doubtful Sound?

De reis naar Doubtful Sound is al een avontuur op zich. Je hebt zowel een boottocht als een busrit nodig om bij de boot te komen waarmee je Doubtful Sound in gaat.

Het begint in het stadje Manapouri, waar je aan boord gaat van een comfortabele boot. De boottocht duurt ongeveer 45 minuten en voert je over het prachtige Lake Manapouri, omringd door de berglandschappen. Aan het eind van deze boottocht vind je de energiecentrale van Doubtful Sound. De schipper vertelt je er onderweg alles over!

Vertrek vanuit Manapouri

Van boot naar bus bij de Manapouri Power Station

Tijdens de boottocht vaar je langs de Manapouri Power Station, een unieke energiecentrale die volledig ondergronds is gebouwd. De bouw van deze centrale was een gigantisch project dat acht jaar duurde. De verhalen over de bouw en de impact van de centrale op de omgeving zijn fascinerend. Tijdens de tussenstop zie je ook een miniatuur van de Manapouri Power Station. En wat je hier ook gaat merken: tientallen sandfly’s laten je vanaf dit punt niet meer met rust. Vanaf dit punt kom je ze overal tegen.

Nadat iedereen verzameld is, ga je verder met de bus. De bus brengt je naar de haven die vroeger gebruikt is om de energiecentrale te bouwen. Doubtful Sound is tenslotte verbonden met de zee: dit was de makkelijke route!

Welkom in Doubtful Sound: een stukje onaangetast paradijs

Doubtful Sound is niet alleen een wondermooi fjord, maar ook een thuisbasis voor een uniek en kwetsbaar ecosysteem. De diepe wateren, omringd door steile kliffen en regenwouden, herbergen een diverse verzameling van planten en dieren die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Voornamelijk vogels profiteren van deze regenwouden.

Wat ook uniek is in Doubtful Sound, is de ondergrond waar het regenwoud op rust. Deze is namelijk zó hard dat bomen en planten hun wortels er niet in kwijt kunnen. Om tóch te kunnen groeien, maken de bomen een heel netwerk van wortels. Op deze manier is Doubtful Sound omringd door één groot regenwoud. Toch zal je zien dat er soms flinke stukken kaal zijn. Zodra een aantal bomen het begeven, trekt dit gelijk een heel klif aan bomen naar de afgrond. Het kan tientallen jaren duren voordat dit weer hersteld is.

Een cruise naar Doubtful Sound boeken

Je hebt pakweg 3 opties om een cruise naar Doubtful Sound te boeken. Wij kozen voor een cruise met overnachting. Je hebt ook de optie om vanuit Queenstown te vertrekken of om een dagtrip te maken. Bij de overnachtcruise zie je het meeste van dit gebied.

Nachtcruise Doubtful Sound

Cruise met overnachting

Zelf kozen wij voor de cruise met overnachting (georganiseerd door RealNZ). Je kon wel raden dat de halve boot hier vol zat met Nederlanders. Iets wat ze op deze cruise perfect voor elkaar hadden was het heerlijke eten en drinken. Je kwam in niets tekort. Het aanbod was zéér ruim. Alleen voor je drankjes moet je bijbetalen, maar de prijzen waren schappelijk.

Activiteit met boot

Wat ook leuk is, is dat je een activiteit gaat doen op deze cruise. Of je nu een stuk wil kanoën of met een kleinere boot dichter bij de kant wil komen, op deze cruise wordt het voor je georganiseerd.

Je tocht start vanaf het Real NZ Visitor Center in Manapouri. Je bent ongeveer 24 uur weg: je start en bent terug rond lunchtijd. Wij kozen ervoor om vanaf hier in één keer door te rijden naar het einde van Milford Sound en de laatste cruise daar te nemen. Zo haal je ook het maximale uit je tweede dag én beleef je een rustige cruise in het veel toeristischere Milford Sound.

Dagtocht Doubtful Sound

Dagtocht vanuit Manapouri

Wil je een dagtrip maken naar Doubtful Sound? Met deze cruise ben je ongeveer 7 uur onderweg, waarvan 3 uur op de boot. Dit komt door de lange route om in Doubtful Sound te komen.

Je tocht start vanaf het Real NZ Visitor Center in Manapouri en je vertrekt al ’s ochtends vroeg.

Dagtocht Doubtful Sound 2

Dagtocht vanuit Queenstown

Het is ook mogelijk om een dagtrip te maken vanuit Queenstown. Hier zit een lange busrit bij, waarna je alsnog de boottocht van 3 uur maakt. Persoonlijk zou ik dan zelf een dagtocht vanuit Manapouri plannen, maar dit ligt natuurlijk aan je planning.

Slaapvertrek nachtcruise Doubtful Sound

Praktische zaken: dit moet je meenemen op een Doubtful Sound cruise

Vantevoren word je gevraagd niet te veel spullen mee te nemen, want zoveel ruimte is er niet op de boot. Je hebt wel gewoon je eigen slaapvertrek. Afhankelijk van je boeking heb je een eigen badkamer, of moet je deze delen. Toch heb ik een paar praktische tips voor je, naast onderdelen die je toch al op je paklijst voor Nieuw-Zeeland hebt staan:

  • Neem oordoppen mee. Blijf je slapen? De slaapvertrekken zijn zeer gehorig. Neem dus oordoppen mee.
  • Neem regenkleding mee. Als het 3 dagen droog is, spreken ze hier al van een droogte
  • Zorg voor insectenspray. De legende in Doubtful Sound gaat dat ze sandfly’s hebben gecreëerd om dit gebied te beschermen tegen de mens. Dat zegt genoeg over hoeveel je er hier tegenkomt.
  • Je hebt geen bereik. Houd er rekening mee dat je niet bereikbaar bent voor het thuisfront of internet hebt. Heerlijk afgelegen, maar laat het je thuisfront wel weten. Zeker als je blijft slapen.
Regenachtige dagen Doubtful Sound

Houd rekening met regen

Doubtful Sound heeft een van de hoogste regenvalcijfers ter wereld, wat ook essentieel is voor het unieke landschap. Doubtful Sound ontvangt gemiddeld zo’n 6-8 meter regen per jaar! Dat is 200-300 regenachtige dagen per jaar.

Weerspiegeling en watervallen in Doubtful Sound

Toch moet je deze regen koesteren, want de regen zorgt voor de kenmerkende watervallen in de fjorden. Door de frequente regen stroomt het water over de steile kliffen, wat leidt tot honderden tijdelijke en permanente watervallen – een spectaculair gezicht! Ook geeft het een bijzondere sfeer wanneer je laaghangende wolken hebt.

Zeeleeuwen en pinguins Nieuw-Zeeland Doubtful Sound

Wilde dieren spotten in Doubtful Sound

Verwacht niet dat je overal waar je kijkt dieren ziet, maar ze zijn er absoluut wel. De beste tijd om dieren te spotten is tijdens zonsopgang of zonsondergang, wanneer ze het meest actief zijn, maar er zijn meer factoren die meespelen zoals het weer en de periode van het jaar.

Doubtful Sound kaart met boot
  • Dolfijnen: De meest voorkomende dolfijnen in Doubtful Sound zijn de Nieuw-Zeelandse dolfijn (ook wel Hector’s dolfijn genoemd) en de common dolfijn. Helaas hebben wij deze niet gespot.
  • Zeeleeuwen: Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen zijn nieuwsgierige dieren die vaak te zien zijn op rotsen en in het water. Wij zagen zeeleeuwen op het punt waar de fjorden samenkomen met de zee.
  • Pinguïns: Fiordlandpinguïns zijn kleine, schattige pinguïns die in de fjorden leven. Deze zeldzamen pinguïnsoort was op hetzelfde punt te vinden als de zeeleeuwen.
  • Albatrossen: De koningsalbatros en de slanke reuzenalbatros zijn te zien in Doubtful Sound.
  • Pinguïns: Naast de Fiordlandpinguïn, kun je ook de geeloogpinguïn spotten.
  • Zeearenden: De Nieuw-Zeelandse zeearend is een krachtige roofvogel die met zijn scherpe ogen op zoek is naar vis.
  • Kakapo: Deze unieke, vliegende papegaai is zeldzaam en moeilijk te spotten, maar het is mogelijk om ze in Doubtful Sound te zien.

En als je heel veel geluk hebt, schijnen walvissen hier ook te komen. Wij hebben ze helaas niet gespot.

Nieuw-Zeeland PINS (1)

Nieuw-Zeeland in Google Maps

Wij maken je rondreis makkelijk door 170+ bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland met je te delen via Google Maps in een paar kliks.

€ 3,95

iDeal via mollie
Gerelateerde berichten
Nieuw-Zeeland

Fergburger Queenstown, de beste burger van Nieuw-Zeeland?

Wanneer je rond etenstijds door Queenstown wandelt gaat één ding je opvallen: je ziet nogal veel…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

11x mooiste bezienswaardigheden Noordereiland Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland biedt een prachtige mix van natuur en cultuur. Van prachtige…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

Milford Sound of Doubtful Sound - Welke is beter?

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn prachtige fjorden. Milford Sound en Doubtul Sound zijn hier…
Lees verder