Nieuw-Zeeland

Mooiste geothermische locaties noordereiland Nieuw-Zeeland

Altijd al gedroomd van een reis naar Nieuw-Zeeland? Dan heb je vast mooie beelden langs zien komen van geothermisch gebied, geisers en warmwaterbronnen. Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland vind je een overvloed aan geothermische bezienswaardigheden! Van spuitende geisers tot dampende modderpoelen en kristalheldere thermale baden. Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland heeft het mooiste geothermische gebied van Nieuw-Zeeland en ik vertel je er in deze blog alles over.

Waarom vind je zoveel geothermische locaties in Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland is een land met een unieke geologische geschiedenis. Het land ligt op een tektonische plaatgrens, waardoor er veel vulkanische en geothermische activiteit is. Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland vind je dan ook een aantal van de meest spectaculaire geothermische bezienswaardigheden ter wereld.

Rotorua is de ‘geothermische hoofdstad’ van het Noordereiland

Een van de bekendste plaatsen waar je veel geisers, warmwaterbronnen en geothermische activiteiten vindt, is Rotorua. Wanneer je deze stad binnenrijdt, ruik je het meteen al. De stad ligt in een vulkanisch gebied en is omgeven door geisers, modderpoelen, kokende meren en stoomkraters. Hier in de buurt vind je de mooiste geothermische gebieden om naartoe te gaan!

1. Whakarewarewa Thermal Village (Te Puia): de trekpleister van Rotorua

Whakarewarewa Thermal Village - Te Puia - Geothermisch gebied Rotorua

Whakarewarewa Thermal Village (Te Puia) is de trekpleister van Rotorua, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, met traditionele Maori-architectuur en de adembenemende geisers en modderpoelen.

De bekendste geiser van Rotorua is Pohutu Geyser, die elke 20 tot 40 minuten uitbarst. De waterfontein kan wel 30 meter hoog zijn. En deze vind je dus terug in Te Puia.

Whakarewarewa Thermal Village - Te Puia - geiser Rotorua

Je kan Te Puia alleen betreden met een gids

Mogelijk lees je in andere blogs, net als wij deden, dat je vrij kan rondlopen Whakarewarewa Thermal Village (Te Puia). Helaas is dit niet meer het geval. Je moet verplicht met een gids door het park. Dit is een lokale Maori. Ons werd niet heel veel verteld, werden in een groep van 36 man door het park en betaalden 180 NZD (grofweg € 110,-) met z’n tweeën, wat best prijzig is. Toch is dit een park wat je niet wil missen, vanwege de krachtige Pohotu Geyser. Ook kan je hier kiwi’s spotten!

3 Warmwaterbronnen: Secret Spot Hot Tubs Rotorua

Toe aan ontspanning? De Secret Spot Hot Tubs Rotorua zijn een groep van 12 handgemaakte cederhouten hot tubs die gelegen zijn in een prachtig landschap van bossen en meren. De hot tubs zijn gevuld met warm, mineraalrijk water dat afkomstig is uit een lokale geothermische bron. Hier kan je dus heerlijk ontspannen!

Tip: reserveer van tevoren om teleurstelling te voorkomen.

4. De gratis Mud Pools van Kuirau Park

Midden in Rotorua vind je de Kuirau Park – Mud Pools. Dit is een gratis park waar je de geothermische activiteit van Rotorua ook goed kan zien. Niet voor niks stinkt heel de stad naar rotte eieren. Werkelijk overal in de stad komt de geothermische activiteit terug!

Je kunt gratis parkeren rondom het park. Vanaf de meeste hotels ligt dit op loopafstand. Het is minder spectaculair dan de betaalde parken, maar een leuke tussenstop als je wat langer in de omgeving bent.

Geothermische gebieden buiten Rotorua

Je vindt veel van de beste geothermische bezienswaardigheden van het noordereiland in de buurt van Rotorua, maar er is absoluut nog meer te ontdekken! Op veel van deze plekken kan je fantastische wandelingen maken.

1. Waimangu Volcanic Valley en Inferno Crater

Op 20 minuten rijden van Rotorua vind je Waimangu Volcanic Valley met de wereldberoemde Inferno Crater. Dit is een prachtig geothermisch gebied waar je langs meer dan 20 highlights de route bergafwaarts loopt. Vervolgens pak je de shuttlebus terug naar het begin van het park. Let wel op de beperkte bustijden. Wij liepen de route van 4,5 km in circa 90 minuten.

Er zit een parkeerterrein en café voor een snelle snack bij. De entree is wel vrij prijzig. Wij betaalden 92 NZD met z’n tweeën.

Waiotapu Thermal Wonderland

2. Waiotapu Thermal Wonderland

Waiotapu Thermal Wonderland ga je sowieso bijzonderder vinden dan Whakarewarewa Thermal Village. Je vindt hier een veel grotere diversiteit in geothermische schoonheid, het park is goedkoper en rustiger. Waarschijnlijk herken je dit park ook wel van de reisgidsen! Alleen de spectaculaire geiser die Te Puia wel heeft, vind je hier niet.

Het park is ongeveer 110 hectare groot en biedt een verscheidenheid aan wandelroutes. De groene route is de populairste route en biedt de mooiste uitzichten. Deze route leidt je langs de Devils Pool, een natuurlijke jacuzzi in een kloof. Het water in de Devils Pool is gifgroen en kleurt elke dag anders door de weersomstandigheden.

Het park is bekend om zijn kleurrijke geisers, modderpoelen en andere geothermische verschijnselen. Het ligt op ongeveer 30 kilometer van de stad Rotorua.

Rotorua: 8x de bezienswaardigheden (hint: geothermisch!)

Wij betaalden 65 NZD voor 2 personen (flink goedkoper dan Te Puia dus!) en liepen meer dan 2 uur door het park. Houd er rekening mee dat er in het park, naast de entree, niks te koop is.

Orakei Korako Geothermal Park en Cave

3. Orakei Korako Geothermal Park & Cave

Kan je geen genoeg krijgen van geothermisch gebied? Dan is er nóg 1 park te vinden. Deze ligt wel op een klein uur (circa 60 km) rijden van Rotorua.

Orakei Korako is een unieke geothermische omgeving met tal van geisers, modderpoelen, fumarolen en silicaterrassen. Het park is ook de thuisbasis van de Ruatapu Cave, een natuurlijke grot met prachtige stalagmieten en stalactieten.

Orakei Korako Geothermal Park en Cave - met de boot

Bij aankomst ga je met een bootje naar de overkant, waar je de wandeling van circa 2 uur gaat maken. Wij betaalden met z’n tweeën 94 NZD.

4. Tongariro National Park: het mooiste Vulkaanlandschap van Nieuw-Zeeland

Hier vind je de bekendste wandeling van Nieuw-Zeeland: de Tongariro Alpine Crossing (lees mijn uitgebreide blog). Het Tongariro National Park ligt in het midden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in het land.

Het park is de thuisbasis van drie actieve vulkanen: Tongariro, Ngauruhoe en Ruapehu. De vulkanen zijn verantwoordelijk voor de geothermische activiteit in het park. Je vindt er geisers, modderpoelen, kokende meren en stoomkraters.

De alpine crossing

Een van de meest populaire activiteiten in het Tongariro National Park is de alpine crossing. Deze wandeling van 19,4 kilometer voert je door het hart van het park. Je komt langs alle drie de vulkanen en geniet van de spectaculaire uitzichten.

De alpine crossing is een uitdagende wandeling, maar het is ook een onvergetelijke ervaring. De wandeling begint bij Mangatepopo Hut en eindigt bij Ketetahi Hut. De wandeling duurt ongeveer 7 uur, maar is absoluut de moeite waard!

Wairakei-Terraces-wat-te-doen-Taupo

5. Geothermisch gebied rondom Taupo

Taupo is een stad aan de oever van Lake Taupo, het grootste meer van Nieuw-Zeeland. In de buurt van Taupo vind je onder andere de Orakei Korako Geysers en de Wairakei Terraces, een reeks gekleurde terrassen die zijn gevormd door minerale afzettingen.

6. De warmwaterbronnen van Hot Water Beach

Op het Coromandel schiereiland vind je Hot Water Beach (bij Hahei). Hot Water Beach staat bekend om zijn unieke geothermische activiteit. Graaf je eigen warmwaterbad op het strand, waar natuurlijke warmwaterbronnen onder het zand borrelen. En ook al wil je niet graven, het is een leuk gezicht om anderen dat te zien doen! Het water is écht heet wanneer het uit de grond komt. De kust is om dit te mengen met kouder zeewater.

Tips voor Hot Water Beach

  • Let op de getijden. Het ideale moment voor Hot Water Beach is twee uur voor of na het getij. Dit kan je online terugvinden, maar kan je ook navragen bij je hotel of B&B
  • Neem een schep mee. Anders wordt graven toch lastig. Ik voelde me een beetje bezwaard om bij andermans hot pool te gaan zitten.
  • Kies de juiste parkeerplaats. Helaas heeft het fenomeen betaald parkeren ook Hot Water Beach bereikt. Dit gaat op een camerasysteem, dus zorg ervoor dat je betaald. Toch kan je ook gratis parkeren op de eerste parking. Deze heet grappig genoeg de Middle Car Park (Google Maps). Je moet alleen iets langer lopen.
Nieuw-Zeeland PINS (1)

Nieuw-Zeeland in Google Maps

Wij maken je rondreis makkelijk door 170+ bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland met je te delen via Google Maps in een paar kliks.

€ 3,95

iDeal via mollie
Gerelateerde berichten
Nieuw-Zeeland

Fergburger Queenstown, de beste burger van Nieuw-Zeeland?

Wanneer je rond etenstijds door Queenstown wandelt gaat één ding je opvallen: je ziet nogal veel…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

11x mooiste bezienswaardigheden Noordereiland Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland biedt een prachtige mix van natuur en cultuur. Van prachtige…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

Milford Sound of Doubtful Sound - Welke is beter?

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn prachtige fjorden. Milford Sound en Doubtul Sound zijn hier…
Lees verder