Australië

Great Ocean Road: roadtrip langs Australië’s spectaculaire kustlijn

Ben je van plan om de wereldberoemde Great Ocean Road te rijden? De Twelve Apostles is ongetwijfeld de meest gefotografeerde stop van deze 243 kilometer lange kustweg, maar er is nog zoveel meer te zien! In deze blog vertel ik je alles over de Great Ocean Road die slingert van Torquay naar Allansford.

De hoogtepunten van de Great Ocean Road in één oogopslag

  • De Twaalf Apostelen – Indrukwekkende kalkstenen pilaren die uit de oceaan oprijzen (nu nog maar acht over!)
  • Loch Ard Gorge – Dramatische klif met een prachtig beschut strand
  • London Bridge – Natuurlijke brug waarvan in 1990 een deel instortte
  • The Grotto – Unieke rotsformatie met een natuurlijke boog
  • Gibson Steps – 86 treden naar een spectaculair strand met zicht op twee van de apostelen
  • Bay of Islands & Bay of Martyrs – Prachtige uitzichten zonder de drukte van de apostelen
  • Childers Cove – Minder bekend, maar daardoor juist leuker!
  • Wreck Beach – Afgelegen strand bereikbaar via 400 traptreden
  • Great Otway National Park – Weelderig regenwoud met spectaculaire watervallen (reken hier een hele dag voor in je planning!)
  • Kenneth River – Koala’s in het wild spotten
  • Teddy’s Lookout – Prachtig uitzicht op de kronkelende kustweg
  • Memorial Arch – Historische boog ter herdenking van de bouw van de weg
  • Bells Beach – Beroemde surfspot en het begin/einde van de route
  • Kustplaatsen – Bekende kustdorpjes zoals Apollo Bay, Lorne en Torquay

Onze Great Ocean Road avontuur begint!

Geen Australische roadtrip is compleet zonder de legendarische Great Ocean Road te rijden! Na ons prachtige avontuur in de Grampians waren we klaar voor wat velen beschouwen als ’s werelds mooiste kustroute. Met onze camper volgetankt, begonnen we, verdeeld over 3 dagen, aan deze 243 kilometer lange route langs de zuidkust van Victoria.

Dag 1: Van Warrnambool naar Apollo Bay – De klassieke route in omgekeerde richting

We besloten om de Great Ocean Road in omgekeerde richting te rijden – van west naar oost. Dit was bij ons vooral om praktische reden. Toch hadden we hier op dag 1 geen moment last van. Door vroeg te vertrekken vanuit Warrnambool hadden we de eerste bezienswaardigheden vrijwel voor onszelf. Houd er rekening mee dat in de weekenden de weg sowieso drukker is. Wij startten op een vrijdag.

Onze eerste stop was bij Childers Cove, een prachtig strand met rotsen dat nauwelijks op toeristische kaarten staat. Je moet er een klein stukje voor van de weg, maar daar tegenover hadden dit prachtige strand helemaal voor onszelf, al was de lucht nog wat heiig in de vroege ochtend. Een goed begin (of einde, als je ‘m van oost naar west rijdt).

Niet veel verder stopten we bij de Bay of Islands en de Bay of Martyrs. Deze locaties doen qua landschap denken aan de beroemde Twelve Apostles, maar zijn veel rustiger. De Bay of Martyrs was zo toegankelijk dat we bijna vanuit onze camper een foto konden nemen. We namen toch even de tijd via de goed aangelegde parkeerplaatsen een kijken te nemen. Vrijwel alle highlights tussen Warrnambool en Apollo Bay staan goed aangegeven op de borden en hebben een eigen parkeerplaats.

Onze roadtrip ging verder naar The Grotto, een soort natuurlijke boog in de rotsen. Via een trap daalden we af om dit van dichtbij te bekijken. Het water was hier opvallend rustig vergeleken met andere plekken aan de kust. Wel moesten we even geduld hebben voor een foto zonder andere bezoekers – een voorbode van de drukte die later zou komen.

De volgende stop was London Bridge – een natuurlijke brug met een fascinerend verhaal. Deze rotsformatie vormde jarenlang een verbinding tussen het vasteland en een stuk rots in zee, tot het middelste deel in 1990 plotseling instortte. Twee toeristen die op dat moment op het buitenste deel stonden, overleefden het wonder boven wonder en moesten per helikopter worden gered! Het resterende deel van deze iconische formatie blijft mooi om te zien.

Hierna reden we door naar Loch Ard Gorge, vernoemd naar een schip dat hier in 1878 schipbreuk leed. Je vindt hier verschillende rotsformaties vanuit één grote parkeerplaats. Hier stoppen ook de dagtours, dus reken maar op veel toeristen (vooral Aziaten).

En toen was het tijd voor het absolute hoogtepunt: de Twaalf Apostelen. Deze kalkstenen pilaren die uit zee oprijzen zijn hét icoon van de Great Ocean Road. Ironisch genoeg zijn er nooit twaalf apostelen geweest – oorspronkelijk waren het er negen, en door de erosie staan er nu nog maar acht overeind. In 2005 stortte er nog eentje in.

Zelf kwamen we aan op een vrijdag rond lunchtijd en we merkten dat de parkeerplaats bij de Twaalf Apostelen al behoorlijk vol begon te raken. Touringcars vol dagjesmensen uit Melbourne stroomden binnen. Het is niet voor niets de bekendste stop van de Great Ocean Road. Dat merk je aan alles en is stiekem een beetje jammer. Er wordt druk gebouwd rondom deze plek om in de toekomst nog meer bezoekers te kunnen verwelkomen.

Voor een ander perspectief op de apostelen daalden we af via de Gibson Steps – 86 treden naar het strand. Vanaf hier krijg je een heel ander beeld van de enorme schaal van deze rotsformaties. Bijkomend voordeel: de toeristenbussen komen hier niet. Daar hebben ze geen tijd voor. Maak een mooie strandwandeling en geniet van het mooiste van de Great Ocean Road: strand & mooie rotsen!

Na al deze indrukwekkende uitzichten reden we door naar Apollo Bay, een fijn kustplaatsje waar we twee nachten zouden verblijven. Deze plaats heeft een geweldig aanbod aan restaurants, barretjes en de benodigde supermarkten. Onze camping, Apollo Bay Holiday Park, had een prima liggen om lopend het naar de horeca te gaan ‘s avonds.

Dag 2: watervallen in Otway National Park (vanuit Apollo Bay)

Wij kozen ervoor om een uitstapje te maken naar Otway National Park vanuit Apollo Bay. Wat niet veel mensen weten is dat je door een enorm regenwoud rijdt als je de Great Ocean Road neemt. En in dit regenwoud kan je een paar hele toffe watervallen bezoeken!

Laten we beginnen met de weg naar onze stops – we slaan de Great Ocean Road af het binnenland in, en zien al gauw een bord staan dat de weg niet geschikt is voor caravans en busjes… Nou, het bleek een uitdagende dag voor mijn rijvaardigheden te worden! Kronkelende bergpassen, smal en constant hopen op geen tegenliggers. Daarna ook nog off-road gravelwegen… niet mijn favoriet met een camper.

De eerste waterval waar we heen wandelen is de Beauchamp Falls. Een indrukwekkende waterval die ongeveer 20 meter hoog is en valt over een reeks rotsen in een schilderachtig regenwoud. Het pad slingert door het weelderige regenwoud, wat het gevoel van een echte jungle-ervaring geeft. Het pad zelf is relatief steil in sommige delen, maar het uitzicht op de waterval aan het eind maakt de moeite meer dan waard.

De tweede waterval is de Hopetoun Falls. Deze is ongeveer 30 meter hoog en valt dramatisch neer over de rotsen. Het pad naar de basis van de waterval is ongeveer 1,5 km (ongeveer 30 minuten), maar het is steil, dus je moet een beetje moeite doen om naar beneden te komen. Maar opnieuw lopen we door het regenwoud met alle vogel- en krekelgeluiden. Het doet ons denken aan Nieuw-Zeeland!

De derde plek waar we gaan wandelen zijn de Triplet Falls. Deze wandeling werd in blogs mega aangeraden dus onze verwachtingen zijn hoog. De watervallen bestaan uit drie afzonderlijke watervallen die over rotsen vallen in een weelderig bos. Dat weelderige bos was alleen dusdanig dichtgegroeid dat we weinig tot slecht zicht hadden op de watervallen, jammer! Maar opnieuw een mooie wandeling door de bush.

Wij maakten zo een rondje van en naar Apollo Bay en sliepen hier voor een tweede nacht. Je bent, mede door het rijden, hier zo een dag zoet mee. Een enorm leuk uitstapje wat mij betreft!

Dag 3: Apollo Bay naar Melbourne – Kronkelende wegen en veel stranden

Na een goede nachtrust in Apollo Bay begonnen we aan het tweede deel van onze Great Ocean Road avontuur. Dit stuk van de route staat bekend om zijn kronkelende wegen, dichte regenwouden en spectaculaire uitkijkpunten.

We stopten eerst bij Cape Patton Lookout Point voor een adembenemend uitzicht over de oceaan. Het was een korte stop – gewoon even uit de camper stappen en genieten van het uitzicht. Daarna kwamen we langs Kenneth River. Hier kun je koala’s in het wild spotten. Wij sloegen deze over, omdat we de dagen ervoor al koala’s gezien hadden, maar het kan zeker een leuke stop zijn.

Een stukje verderop stopten we wel voor de Sheoak Falls. Een waterval met een mooie zwarte rots als achtergrond. Je vindt langs de weg een kleine parkeerplaats met een wandeling van een klein kwartiertje deze kant op. Helaas was de waterval niet zo sterk aan het eind van de zomer, maar hey, toch weer een leuke stop.

Weer onderweg passeerden we de Great Ocean Road Memorial Arch. Deze iconische boog markeert officieel het begin van de Great Ocean Road (als je van oost naar west rijdt). De boog is gebouwd ter herdenking van de soldaten die na de Eerste Wereldoorlog deze weg hebben aangelegd – meer daarover later in deze blog. Omdat wij in de ‘verkeerde’ richting reden, zagen we de achterkant van de boog eerst en parkeerden we de camper op de parkeerplaats. Deze stond overvol met toeristen… dus wees gewaarschuwd.

Na een lange dag rijden en veel indrukken besloten we onszelf te trakteren bij The Great Ocean Road Chocolaterie & Ice Creamery. Dit is een walhalla voor chocoladeliefhebbers! Honderden soorten chocolade in alle denkbare vormen en smaken. We genoten van wat volgens hen ’the best brownie’ was – en we moeten toegeven, ze hadden gelijk. Machtig maar goddelijk. De porties hier zijn groot… dus het is al gauw een cheatday hier qua calorieën.

Ondertussen reden we nog langs tal van bekende stranden overigens. Alleen was het een lang weekend door een feestdag én een zondag… dus onze camper ergens parkeren bleek onmogelijk. Op deze dag merkten we de nadelen van ‘de verkeerde kant’ op rijden. Je kon maar moeilijk de korte tussenstops maken, omdat je aan de andere kant van de weg reed.

We bereikten uiteindelijk Torquay, officieel het beginpunt (of in ons geval eindpunt) van de Great Ocean Road. Deze levendige kustplaats staat bekend als de geboorteplaats van het surfen in Australië en huisvest bekende surfmerken als Rip Curl en Quicksilver. Vanaf hier was het nog ongeveer 105 kilometer (iets meer dan een uur rijden) naar Melbourne, waar we op een camping net buiten het centrum een plekje hadden gereserveerd.

Omdat het inmiddels een bloedhete dag was geworden (36 graden!), besloten we de middag door te brengen bij het zwembad van de camping. In de avond waagden we ons met een Uber naar het centrum van Melbourne, waar we per toeval op een groot festival terechtkwamen met live muziek, een pretpark, foodtrucks, waterski-wedstrijden en een spectaculaire vuurwerkshow. Een perfecte afsluiting van onze Great Ocean Road avontuur!

Van oost naar west of van west naar oost: wat is beter?

Een van de meest gestelde vragen over de Great Ocean Road is: in welke richting moet je rijden? Voor dag 1 & 2 van ons reisschema maakte het weinig uit. Alles ging met een afslag naar een parkeerplaats, dus goed te doen. Misschien had je er juist voordeel bij, want onze kant van de weg was een stuk rustiger. Alleen op dag 3 merkten we dat we er wel nadeel van ondervonden. Je rijdt langs de kust met veel korte stopjes (lees: 2 campers lang), waar je niet tussenkomt als je aan de verkeerde kant rijdt. Anderzijds was die kant van de weg gevoelsmatig 10x zo druk als de onze, vooral door locals in het weekend!

Voordelen van west naar oost rijden

  1. Je ontwijkt de drukte – De meeste dagtours uit Melbourne rijden van oost naar west. Door in de tegenovergestelde richting te rijden, rijd je niet achter ze aan
  2. Je eindigt in de gezellige kustplaatsen – Na alle natuurschoon eindig je in de levendige surfplaatsen zoals Lorne, Anglesea en Torquay, perfect voor een relaxte afsluiting.

Voordelen van oost naar west rijden

Natuurlijk zijn er ook redenen om de traditionele route van oost naar west te volgen:

  1. Je volgt de officiële route – De Great Ocean Road werd gebouwd van oost naar west, en de mijlpalen en informatieborden zijn in deze richting geplaatst.
  2. Je bouwt op naar de hoogtepunten – De route wordt steeds spectaculairder naarmate je verder westwaarts rijdt, met de Twaalf Apostelen als een van de hoogtepunten.
  3. Je kunt alle inhammen pakken tijdens het eerste deel van de Great Ocean Road (tussen Torquay en Apollo Bay) – zoals eerder genoemd, je kan meer tussenstops maken hier. De weg is daarentegen wel veel drukker.

Onze tip? Doe wat in je planning past. Je kan beide kanten op alle highlights bezoeken!

Werkzaamheden bij de Twaalf Apostelen: wat je moet weten

Tijdens ons bezoek in maart 2025 waren er behoorlijk wat werkzaamheden gaande bij de Twaalf Apostelen. Het iconische uitkijkpunt ondergaat een flinke renovatie om de toestroom van toeristen beter te kunnen verwerken.

De Twaalf Apostelen trekken jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers, en de oude infrastructuur was simpelweg niet berekend op zulke aantallen. De Australische overheid investeert flink in nieuwe faciliteiten, waaronder:

  • Een nieuw, groter bezoekerscentrum
  • Verbeterde wandelpaden en uitkijkplatforms
  • Meer parkeerplaatsen
  • Betere toegang voor mindervaliden

De geschiedenis en populariteit van de Great Ocean Road

De Great Ocean Road is niet zomaar een weg – het is een oorlogsmonument, het langste ter wereld. De aanleg begon in 1919 als een project om teruggekeerde soldaten van de Eerste Wereldoorlog werk te bieden. Met alleen handgereedschap en pure spierkracht hakten deze mannen een weg uit de ruige kliffen van Victoria’s kust.

Het was zwaar werk onder uitdagende omstandigheden. De arbeiders kampeerden in tentenkampen langs de route en trotseerden de elementen terwijl ze zich een weg baanden door het onherbergzame landschap. Na 13 jaar noeste arbeid werd de weg in 1932 officieel geopend. Wat begon als een werkgelegenheidsproject, transformeerde tot een van Australië’s meest iconische toeristische attracties.

Goed, je weet nu alles over de iconische Great Ocean Road. Plan 2 tot 3 dagen in voor deze trip en geniet van alle mooie uitzichten. Probeer de weekenden te vermijden als dat lukt en geniet vooral van de vele mooie uitzichten!

Gerelateerde berichten
AustraliëTasmanië

De mooiste nationale parken van Tasmanië (onze favorieten)

Tasmanië is natuur met een hoofdletter N. Of je nu voor ruige bergen komt, dichte regenwouden…
Lees verder
AustraliëTasmanië

De 10 mooiste wandelingen op Tasmanië (volgens onze roadtrip)

Tasmanië is een paradijs voor wandelaars. Echt. Of je nou houdt van korte wandelingen met een…
Lees verder
AustraliëTasmanië

Tasmanië route & reistips: Wandelen, wildlife & wow-uitzichten

Tasmanie is het ruigste, groenste en misschien wel meest verrassende stukje van Australië. Denk aan…
Lees verder