Noorwegen

Preikestolen wandeling in Noorwegen – Tips voor een toffe hike!

Preikestolen wandeling in Noorwegen - Tips voor een toffe hike!

Denk je terug aan de Preikestolen, voel je de spanning en vreugde weer. Deze wandeling in Noorwegen is meer dan een tocht door de natuur. Het is een prachtige wandeling die je ongetwijfeld nog een tijd bij zal blijven. Het uitzicht vanaf de rotsen is namelijk adembenemend (mits je goed weer hebt, oke)! Maar ik waarschuw je ook vast: je bent niet de eerste toerist die de Preikestolen wandeling gaat doen. Gemiddeld wandelen ruim 350.000 bezoekers per jaar naar de iconische Pulpit Rock. Daarom deel ik je graag wat tips voor een toffe hike!

Wat is die beroemde Preikestolen?

Preikestolen, waarvan de Engelse naam ‘Pulpit Rock’ is, is een topbestemming in Noorwegen. Deze indrukwekkende rots ligt 604 meter boven de Lysefjord en biedt een prachtig uitzicht. Vooral de platte top van de Preikestolen trekt de aandacht. Deze ‘steekt’ een stukje uit én je kan hem van bovenaf fotograferen. Veel wandelaars weten het niet, maar Pulpit Rock is niet het eindpunt van de wandeling. Voor de perfecte foto kan je nog iets doorlopen.

De Preikestolenwandeling is in totaal 8km (heen en weer) met een hoogteverschil van ongeveer 400 meter. Op de top sta je op maar liefst 1.982 meter boven zeeniveau! Reken ongeveer 3 tot 4 uur voor de Preikestolen wandeling. Uiteraard afhankelijk van hoe lang je op de top van het uitzicht geniet!

De geschiedenis van Preikestolen gaat duizenden jaren terug. Het is al lang een populaire plek, bekend van schilderijen en foto’s. Archeologische vondsten wijzen op prehistorische activiteit.

Begin van de Preikestolen wandeling

De route naar de top

De route naar Preikestolen is een onvergetelijke ervaring. Je vindt er prachtige uitzichten over fjorden en natuur. Het pad is goed gemarkeerd, waardoor het makkelijk is om door te lopen. Eigenlijk is er geen punt waar je twijfelt over de route, waar die in sommige andere hikes in Noorwegen nog wel eens het geval is. Het pad is zeer goed gemarkeerd met rode T-vormige markeringen.

Zoals eerder gezegd deden mijn vader en ik er anderhalfuur over om de top te bereiken. Enkele stukken zijn vlak en lopen over houten vlonders, maar het grootste deel van de route gaat bergopwaarts (op de heenweg) over een ongelijke stenen ondergrond. De laatste paar meter zijn relatief vlakke rotsen, een plateau bovenaan de fjord. Vanaf hier merk je dat de omgeving verandert. En bijkomend voordeel: het zwaarste gedeelte zit er dan al op.

Het grootste deel van de route ligt in een bosrijk gebied met veel schaduw. In het laatste deel is, door de hoogte, weinig vegetatie en daardoor weinig schaduw.

Pulpit Rock Noorwegen prachtige hike Preikestolen

Aangekomen bij Pulpit Rock

Eenmaal boven op Preikestolen heb je hopelijk een prachtig uitzicht over de Lysefjord, en de rots zelf is ook een interessante natuurformatie. Ik was er op een vrij mistige dag in mei, maar had toch geluk met een goed uitzicht. Het Noorse weer staat helaas bekend om zijn wisselvalligheid, dus een gunstige weersvoorspelling garandeert niet per se een goed uitzicht bovenop en het kan vaak grijs en mistig zijn. De mist kan echter vrij snel wegtrekken. Dus het kan lonen om een tijdje op de top te blijven.

Pulpit Rock van bovenaf

Vergeet niet om ook nog het laatste stuk van de wandeling af te maken. Pulpit Rock zelf is niet het eindpunt. Net iets voor de beroemde steen zelf is een route die je nog iets verder naar boven lijdt. Vanaf hier kan je de Pulpit Rock van bovenaf zien.

De beste tijd voor de Preikestolen wandeling

De Preikestolen wandeling is erg populair, vooral van mei tot september. In deze tijd zijn de omstandigheden het beste. Het weer in Noorwegen is onvoorspelbaar, dus check de lokale weersvoorspellingen goed. Maar vooral de drukte bepaald of je er echt veel plezier van gaat hebben, los van je fitheid om omhoog te komen misschien. 🙂

De drukte bepaalt de fun van je wandeling

Zelf deed ik hem begin mei. De paden waren al prima te bewandelen. Pas op het eind zag ik nog een verdwaald sneeuwvlokje. Toen vond ik het op de terugweg al vrij druk. Mijn vader en ik begonnen om 08.00 uur ’s ochtends en stonden 09.30 uur op de top. Het is ons nog gelukt om foto’s te nemen zonder andere toeristen op de foto. Stiekem is dat toch wat je wil bij zulke populaire bestemmingen als Preikestolen. En nogmaals, wij waren hier begin mei. In de zomer is het nog veel drukker dus!

De dag ervoor spraken wij een local die wij tegenkwamen bij het Preikestolen Base Camp. Zij raadde ons eigenlijk aan om al voor 06.00 uur ’s ochtends te beginnen om alle drukte voor te zijn. Goed, dat vonden wij iets te enthousiast. Maar als je een vroege vogel bent, je gaat er wel plezier van beleven!

Geen vroege vogel, maar wel goed weer? Overweeg dan om wat later op de dag te starten. De meeste mensen starten tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Je kan ook prima om 14.00 uur starten en daarmee vooral terugkerende wandelaars treffen.

Op de officiële website van Preikestolen vind je trouwens onderstaand kaartje. Het geeft goed de drukte weer en wanneer je uiterlijk mag kan starten.

Let op de deadlines voor het starten van het pad. In juli wordt het niet aanbevolen om na 17.30 uur te starten en in augustus na 16.30 uur. Het is verboden om drones te gebruiken bij Preikestolen, dus neem niet eens de moeite om dat extra gewicht in je rugzak mee te nemen ;-).

Kaartje Preikestolen wandeling wanneer te doen

Het weer en de omstandigheden

De weersomstandigheden bij de Preikestolen kunnen snel veranderen. Op mistige ochtenden is het uitzicht soms magisch of juist waardeloos. Neem de tijd om de weersomstandigheden goed te bekijken voordat je begint. Hier is een tabel met het weer in de verschillende seizoenen:

SeizoenGemiddelde temperatuur (°C)Neerslag (mm)Beste tijd Preikestolen (ja/nee)
Lente5 – 1550Ja
Zomer10 – 2070Ja
Herfst3 – 1590Ja
Winter-5 – 5100Nee

Voorbereiding voor de hike

Een goede voorbereiding is essentieel voor een fijne wandeling naar Preikestolen. Denk goed na over wat je mee moet nemen. Zo heb je alles wat je nodig hebt. Hier zijn enkele tips voor de uitrusting voor een comfortabele wandeling.

Wat je moet meenemen

Maak een lijst van wat je mee moet nemen voor Preikestolen. Hier zijn enkele items die ik nooit vergeet:

  • Voldoende water om gehydrateerd te blijven
  • Snacks, zoals energierepen of fruit
  • Een EHBO-kit voor noodgevallen
  • Extra kleding voor onvoorspelbare weersomstandigheden
  • Zonnebrandcrème en een hoed voor bescherming tegen de zon

Met deze voorbereiding en uitrusting ben je klaar voor je avontuur naar Preikestolen. Een goede voorbereiding zorgt voor een succesvolle en plezierige wandeling!

Preikestolen zwaar om te wandelen - veel klimmen

Preikestolen wandeling: Zwaar of niet?

De Preikestolen wandeling is een avontuur dat veel mensen boeit. Het is belangrijk om je verwachtingen realistisch te houden. De wandeling is ongeveer 8 kilometer lang, met een stijging van 400 meter. Dit kan zwaar zijn, vooral in de beginfase waar het flink omhoog lopen is. Een groot voordeel: de terugweg is een stuk makkelijker. Dus het kan goed zijn dat de heenweg tegenvalt als je beperkt getraind bent.

Draag alsjeblieft goede wandelschoenen!

Voor iemand als ik die regelmatig een mooie wandeling doet is het altijd een schrikbeeld om te zien: iemand die op z’n witte sneakers aan een wandeling begint. Als je je enkels lief hebt, draag dan goede wandelschoenen met enkelondersteuning. Verwacht geen aangelegd pad, grindpad of vlonders (oke, er zit een klein stuk grindpad en vlonders in), maar verwacht voornamelijk rotsen die bij elkaar gelegd zijn voor de route. Je ziet het goed in de foto’s terugkomen in deze blog. Draag dus alsjeblieft goede wandelschoenen. Anders wordt de Priekestolen wandeling inderdaad een zware.

Uitrusting voor een comfortabele wandeling

De juiste uitrusting is belangrijk voor een comfortabele hike. Over goede wandelschoenen op de rotsachtige paden heb ik al voldoende gezegd. Een stevige rugzak helpt je al je spullen mee te nemen. Hier is een overzicht van wat je nodig hebt:

UitrustingKenmerken
WandelschoenenWaterdicht, goede grip, stevige zool
RugzakVul deze met voldoende water, eten & snacks
KledingAdemende, sneldrogende materialen; laagjes zijn handig. Eventueel regenkleding
EHBO-kitBasisbenodigdheden zoals pleisters, verband en pijnstillers

Helaas is het in het voorjaar van 2024 nog voorgekomen dat iemand gevallen en overleden is bij Preikestolen. Ze raden daarom hikers ook altijd aan om een kompas, fluitje en warmtedeken in de tas te doen.

Preikestolen parkeren en vervoer

Plan je een wandeling naar Preikestolen goed door een goede parkeerplaats te vinden. Er zijn ongeveer 400 parkeerplaatsen op P1, dichtbij het begin van de wandeling. Op P2 vind je 600 parkeerplaatsen. Houd er wel rekening mee dat het overal betaald parkeren is. Reken op ruim € 20,- als je de wandeling gaat maken (afhankelijk van de huidige wisselkoers).

Vroeg aankomen is slim, vooral in het hoogseizoen. Zo zorg je dat er genoeg plek is voor je auto. Hoe later je bent, hoe verder weg je staat over het algemeen.

Alles weten over parkeren? Deze website biedt je een uitgebreide uitleg (in het Engels).

Alternatieve vervoersopties

Wil je geen auto gebruiken? Dan zijn er andere opties. Busverbindingen zijn de standaard vanaf Stavanger. Daar gaan veel dagtrips uit. De meeste bustrips vertrekken rond 10.00 uur in de ochtend en halen je rond 16.00 uur op. Dan heb je zo’n 5 uur de tijd om de hike te maken, wat prima haalbaar is. Er zijn horecagelegenheden in het Preikestolen Base Camp, maar verwacht geen Nederlandse horeca. Het is een snelle hap en een drankje.

Powered by GetYourGuide
Verblijven en parkeren in Preikestolen Base Camp

Preikestolen Basecamp of een ander verblijf

Mijn verblijf in het Preikestolen Base Camp was erg niet spannend, maar prima. Het is vooral een topplek voor wie de Preikestolen wil bezoeken. Je hebt makkelijk toegang tot de wandeling en je kunt na een dag genieten van een comfortabel verblijf.

Wel een slimme tip: als je slaapt bij Preikestolen Base Camp en de volgende ochtend de wandeling gaat maken, kan je laat op de dag aankomen bij P1, rustig een plekje zoeken en de volgende dag vertrekken met een gratis uitrijkaart van het hotel. Dan sta je dus dichtbij en parkeer je gratis. Alleen moet dit natuurlijk wel in je schema passen.

Camping in de omgeving

Er zijn veel campings dichtbij Preikestolen. Preikestolen camping is een topplek voor natuurliefhebbers. Je geniet van het buitenleven en de mooie uitzichten. De campings hebben alle faciliteiten die je nodig hebt en bieden zelfs een pendeldienst aan voor campinggasten. Je leest er meer over op de website van de ANWB.

Toch liever verblijven in Stavanger?

Als je liever in een hotel verblijft, zijn er veel opties in Stavanger: het Radisson Blu Atlantic Hotel is een uitstekende keuze en het vertrekpunt voor de bussen naar de Preikestolen-trekking. Andere mogelijkheden zijn het Thon Hotel Stavanger en het klassieke Hotel Victoria, gehuisvest in een gebouw uit het begin van de 20e eeuw.

Preikestolen wandeling dichtbij de top

Preikestolen en hoogtevrees

Voor veel mensen is de Preikestolen wandeling een uitdaging, vooral als je bang bent van hoogte. Ik ga wel eerlijk zijn, ik heb er persoonlijk geen last van, maar vond dit toch wel even spannend. Wanneer je uiteindelijk bij de rand komt is de hoogte behoorlijk indrukwekkend. Zoals eerder gezegd sta je bijna 2km boven zeeniveau!

Wij spraken ook een Poolse vrouw onderweg die vanwege hoogtevrees de laatste 500 meter niet durfde te maken. Zonde natuurlijk na zo’n hike, maar als je hier écht veel last van hebt, houd er wel rekening mee. Op de top zijn geen hekken om je te beschermen. Blijf daarom zo dicht mogelijk langs de rotswand als je het spannend vindt.

Uitzicht op Preikestolen en Lysefjord vanaf Sollifjellet

Hike ook naar Sollifjellet met prachtig uitzicht op Preikestolen

Zoek je een rustig alternatief voor Preikestolen of een extra hike, omdat je meerdere dagen hier zit? De hike naar Sollifjellet is dan absoluut een aanrader! Wij deden deze hike een dag voordat we Preikestolen deden. En wat was het heerlijk rustig op deze route naar Sollifjellet in vergelijking met Preikestolen. Vanaf de top van Sollifjellet heb je prachtig uitzicht op Preikestolen en het Lysefjord. Ik vertel je er in deze blog alles over.

Bonustip: pak een cruise door het Lysefjord

Wil je écht alles gezien hebben van Preikestolen en de omgeving, of ga je misschien niet met het hele gezin de wandeling zelf maken? Er worden ook heel veel boottochten aangeboden. Hiermee vaar je door het Lysefjord en krijg je vanaf het water uitzicht op Preikestolen.

Powered by GetYourGuide

Veel plezier bij de hike naar Preikestolen!

De Preikestolen wandeling is een onvergetelijke ervaring als je van wandelen houdt! Niet voor niks komen hier jaarlijks honderduizenden wandelaars op af. Ik heb prachtige uitzichten en een pittige, maar voldoenende wandeling ervaren.

Hopelijk maken deze tips jouw wandeling en verblijf rondom Preikestolen leuker. Alvast veel plezier!

Gerelateerde berichten
Noorwegen

Hike naar Sollifjellet met prachtig uitzicht op Preikestolen

Zoek je een rustig alternatief voor Preikestolen of een extra hike, omdat je meerdere dagen hier…
Lees verder
Noorwegen

Hike naar de prachtige waterval Månafossen - vlakbij Stavanger

De Månafossen waterval is de grootste waterval in de provincie Rogaland. En met een avontuurlijke…
Lees verder
Noorwegen

Wandelen naar Buarbreen: klimmen naar de prachtige gletsjer

Noorwegen staat bekend om een aantal van de beste hikes. Een van die hikes is Buarbreen, vlak bij…
Lees verder