Noorwegen kent vele mooie wandelingen, maar deze hike in de Husedalen vallei is helemaal bijzonder: je treft maar liefst 4 watervallen in deze wandeling. De Husedalen watervallen zijn dan ook een must-visit bestemming. De wandeling is vanaf mei goed te doen. Zelf liep ik hem begin mei samen met mijn vader, en ik kan je vertellen: het was een prachtige ervaring!
Dit lees je in deze blog
De 4 watervallen van Husedalen
Over een lengte van 4 kilometer treedt er een verval op van ongeveer 800 meter wat resulteert in 4 hoge en krachtige watervallen kort op elkaar. Tijdens onze tocht kwamen we langs deze prachtige watervallen:
- Tveitafossen (200 m boven zeeniveau)
- Nyastølfossen (400 m boven zeeniveau)
- Nykkjesøyfossen (600 m boven zeeniveau)
- Søtefossen (900 m boven zeeniveau)
Elke waterval heeft zijn eigen karakter en schoonheid, maar Nyastølfossen was voor ons echt het hoogtepunt van de wandeling. Dit is, je zal het niet verwachten, ook de grootste waterval van de 4. Het meest toffe is dat je langs de waterval omhoog klimt. Je hebt dus constant zicht op deze waterval.
Onze wandelervaring in Husedalen
De start van onze tocht
We begonnen onze wandeling rond half 10 in de ochtend vanaf de parkeerplaats bij Husedalen. Het weer was prima voor in mei: een bewolkte dag, maar geen sprake van regen en een prima temperatuur voor in mei. Houd er rekening mee dat er rondom mei nog sneeuw kan liggen richting de laatste waterval. Dit is doorgaans vanaf juni allemaal gesmolten.
Je loopt in het begin een vrij gemakkelijk pad die licht stijgt. Dit is een prima pad, omdat je bij de eerste waterval een elektriciteitscentrale treft.
De eerste etappe: Tveitafossen
Na een korte wandeling door een prachtig dennenbos bereikten we Tveitafossen. Het zicht op deze 100 meter hoge waterval was al prachtig: een perfect begin! Mijn vader en ik stonden minutenlang te kijken naar het neerstortende water. Maar pas op: je kan een beetje nat worden hier.
Deze waterval wordt gebruikt om stroom op te wekken. De energiecentrale, Kinso Kraftverk genaamd, zie je hier dan ook terug. Vervolgens heb je 2 keuzes om je route te vervolgen: al zeggen de markeringen je dat er maar één route is.
- Klim langs de lange pijpleiding over de rotsen en keien omhoog (dit is de officiële route)
- Neem het zigzaggende grindpad omhoog. Er staat dat dit niet mag. Wij namen deze route op de terugweg. Niemand die je daartoe belemmert.
Ik heb de opties hierboven voor je gevisualiseerd. Route 2 is een stuk langer. Ik zou op de heenweg dus lekker klimmen en terug rustig afdalen.
De klim naar Nyastølfossen (het hoogtepunt van de wandeling)
Het pad naar Nyastølfossen was uitdagender, maar de uitzichten maakten elke stap de moeite waard. Al vrij snel zie je deze prachtige waterval tussen de bossen. En naarmate je dichterbij komt, hoor je steeds meer het geluid van vallend water. Nyastølfossen is niet de hoogste waterval van de 4, want dat is de laatste waterval: Søtefossen.
Toch is deze waterval vooral spectaculair door zijn grootsheid. Hij is namelijk ook heel breed. En het meest toffe? Je wandelt langs deze waterval verder naar boven. Je ziet dus waar het water vandaan komt en hebt lang uitzicht over deze prachtige waterval.
Er zijn voldoende plekjes om een uitstapje te maken voor de perfecte foto. In de foto hierboven zie je waterval van een afstandje. Bovenaan mijn blog zie je hoe dicht bij je komt. De waterval was in mei nog niet op zijn krachtigst. Hoe meer smeltwater, hoe krachtiger deze wordt!
De derde waterval: Nykkjesøyfossen
Na een korte pauze bij Nyastølfossen, zetten we onze tocht voort naar Nykkjesøyfossen. Het pad werd steiler en rotsachtiger, maar dan word je ook weer beloond met een nieuwe waterval. Nykkjesøyfossen is misschien de minste spectaculaire van de 4 watervallen. Toch is een waterval altijd leuk om te zien. Er zit voldoende power in deze waterval, alleen moet je van iets verder weg toekijken. Het is mogelijk om op de terugweg bovenlangs terug te lopen.
In dit gebied heerst een bepaalde rust, wat het toch deze waterval toch weer uniek maakt. Ook ga je vanaf hier merken dat de omgeving gaat veranderen: je bent namelijk al een flink stuk geklommen. Dit betekent minder bomen, meer rotsen en in ons geval: je gaat ook sneeuw zien.
De finale: Søtefossen
De klim naar Søtefossen was voor ons het meest uitdagende deel: het werd door de sneeuw op onze route moeilijker navigeren naar de top. Je begint met een flinke klim omhoog over de rotsen. Eenmaal boven, wordt het makkelijker, zeker als de sneeuw al gesmolten is. De Søtefossen waterval is al van vrij ver te zien. De bomen maakten plaats voor lage struiken en rotsachtig terrein, typisch voor het hooggebergte.
Toen we eindelijk Søtefossen bereikten, waren we op bijna 900 meter boven zeeniveau. Deze waterval is anders dan de andere drie. In plaats van één grote val, vormt Søtefossen een serie van cascades die over een grote afstand naar beneden stromen. Het water lijkt hier te dansen over de rotsen, wat een betoverend effect geeft. En wat ook tof is: je kan het water van de Søtefossen helemaal volgen tot het naar beneden stort in de derde waterval: Nykkjesøyfossen.
Vanaf dit punt hadden we ook een adembenemend uitzicht over de hele vallei. Voor ons was dit een heerlijk punt om te lunchen en te beginnen aan onze terugweg. En mijn tip: loop op de terugweg het eerste stuk langs de rivier mee. Een nadeel? Je moet met een beetje klimmen en klauteren jezelf een weg terug naar het pad vinden op de terugweg.
Praktische tips voor je Husedalen wandeling
- Beste reistijd: Mei tot september
- Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot uitdagend
- Duur: 4 uur (retour voor alle vier de watervallen + fotostops)
- Afstand: Ongeveer 11,6 km (retour)
- Benodigdheden: Goede wandelschoenen, regenkleding, voldoende water en snacks
Hieronder zie je hoe ik de hike beleefd heb met de AllTrails app. Hier is ook goed te zien dat ik op de terugweg een andere route genomen heb.
Samengevat: combineer 4 prachtige watervallenwandeling, vlak bij Odda en Bergen
De Husedalen vallei, gelegen in het Hardangervidda Nationaal Park, staat bekend om zijn vier indrukwekkende watervallen. De combinatie van ruige bergen, weelderige bossen en bruisende watervallen maakt deze wandeling tot een van de mooiste in heel Noorwegen. Wat mij betreft dus een must-do voor de liefhebbers van hikes in Noorwegen!
De Husedalen wandeling vind je dicht bij de populaire bestemmingen Odda (vanaf hier start je onder ander de Trolltunga en Buarbreen hike) en ongeveer 2,5 uur van Bergen af. Parkeren doe je bij de Husedalen Valley Parking. Toen wij er waren, was er meer dan voldoende parkeerplek.
Staat een vakantie in Noorwegen van circa 6 dagen met volop hikes ook op jouw planning? Lees mijn blog 6 dagen Noorwegen in mei – voorbeeld reis vanuit Stavanger.
Boek eenvoudig je reis naar Noorwegen
Fly & Drive
- Bekijk het aanbod Fly & Drive routes bij Voigt Travel
- Bekijk het aanbod vakanties in Noorwegen bij TUI
Wintersport
Auto of camper huren