West-Amerika

7 van de coolste spooksteden in Arizona

7 van de coolste spooksteden in Arizona

De geschiedenis van Arizona zit boordevol cowboyverhalen en wilde avonturen uit het oude Westen. Zelfs al zijn veel van die oude, stoffige straten nu geasfalteerd, er zijn nog steeds legendes en spookachtige verhalen die maar niet willen verdwijnen. Ze blijven voortleven in enkele van de allertofste spooksteden van Arizona!

Arizona staat bekend om al zijn boomtowns. Een boomtown is een gemeenschap die een plotselinge en snelle bevolkings- en economische groei doormaakt, of die helemaal opnieuw is begonnen. Toen de mijnen op hun drukst waren, waren er overal in Arizona boomtowns te vinden. Maar toen de mijnen begonnen te sluiten, werden deze plekken bijna net zo snel verlaten als dat ze waren ontstaan.

Nu zijn er nog ongeveer 300 spooksteden overgebleven in Arizona. Ik heb er 7 voor je verzameld in deze blog. Onderaan deze blog vind je een kaartje waar je de steden vindt.

1. Jerome

Tijdens zijn hoogtijdagen was Jerome een gigantische kopermijn in het westen en noemden ze het ‘The Billion Dollar Copper Camp’. Het was ook een van de rijkste steden in de VS, met ongeveer 15.000 mensen die er woonden. Tegenwoordig is Jerome de grootste spookstad in Amerika en wonen er slechts 450 mensen.

7 van de coolste spooksteden in Arizona - Jerome Arizona

Wat Jerome anders maakt dan andere spooksteden is dat het een levende spookstad is. Veel restaurants en hotels zijn opgeknapt en lopen goed, maar sommige gebouwen zijn bewaard gebleven in vervallen toestand. Niet alleen was Jerome een van de rijkste steden, maar het stond ook bekend als de ‘Wickedest Town in the West’. Deze stad op de berg zat vol met bordelen, saloons, gokken, drinken, vechtpartijen, schietpartijen en nog veel meer.

Spookstad Jerome in Arizona

De Jerome Historical Society heeft plaatjes op verschillende gebouwen geplaatst om te vertellen over hun geschiedenis en interessante verhalen over de stad. En geloof me, er zijn genoeg interessante verhalen over de stad. Als je naar Jerome gaat, moet je zeker een drankje halen bij de Spirit Room Bar, zelfgemaakte fudge proeven bij OJ’s Copper Country Fudge, de Sliding Jail bekijken, Jerome State Historic Park bezoeken en een hamburger eten bij de Haunted Hamburger. Als je dapper genoeg bent, kun je zelfs de nacht doorbrengen in het spookachtige Jerome Grand Hotel of Connor Hotel! Als je meer wilt leren over de geschiedenis van Jerome en een spannende ervaring wilt, raad ik je aan om een wandelende geschiedenistour of spookshuttle tour te doen.

Spookstad Arizona Tombstone

2. Tombstone

Tombstone was vroeger het toppunt van het Wilde Westen. Bandieten regeerden de straten en Geronimo en zijn Apache-krijgers heersten over de omliggende bergen. Het werd zelfs een beroemde toeristische plek nadat Hollywood de beroemde schietpartij bij O.K. Corral op het grote scherm bracht in de film Tombstone uit 1993.

Maar weet je wat zo gaaf is? Sommige van die spooksteden zijn weer tot leven gebracht en zijn nu geweldige plekken om als toerist te bezoeken. Eén daarvan is het legendarische stadje Tombstone, dat vroeger een zilvermijn-boomtown was in de jaren 1880. Elk jaar komen er meer dan 400.000 toeristen om het te zien en Tombstone maakt zijn bijnaam “The Town Too Tough to Die” helemaal waar!

Nu kun je Tombstone bezoeken en een glimp opvangen van het verleden. Je kunt een voorstelling van de schietpartij bij O.K. Corral bekijken, een stop maken bij het beruchte Bird Cage Theater op Allen Street, lekker eten bij Big Nose Kate’s Saloon en een bezoek brengen aan de Boothill-begraafplaats.

Als je meer wilt weten over de duistere geschiedenis van Tombstone, kun je een rondleiding boeken, speciaal voor volwassenen, waarbij je alle spannende details te horen krijgt. Of als je liever met het hele gezin op pad gaat, is er ook een spookwandeling die je kunt doen.

En weet je wat echt tof is? Je kunt zelfs blijven slapen in de buurt van Tombstone Monument Ranch. Het is een leuke ranch die lijkt op een kleine kopie van het echte stadje Tombstone. Daar kun je maaltijden krijgen en paardrijden!

Spookstad Bisbee Arizona

3. Bisbee

Bisbee is een oude historische mijnstad vol met geschiedenis, spannende verhalen en zelfs een paar spoken. Het ligt op slechts ongeveer 30 minuten van Tombstone, dus je kunt beide plekken in één reis bezoeken.

In 1877 begon Bisbee als een klein mijnkamp, maar het groeide al snel uit tot de “Koningin van de Koperkampen”. Het was een van de rijkste mijnbouwgebieden ter wereld en produceerde goud, koper, zilver en zink. Op het hoogtepunt van de productie was Bisbee verantwoordelijk voor bijna 1/4 van het koper in de wereld! De stad had meer dan 20.000 inwoners en was de grootste stad in het zuidwesten tussen St. Louis en San Francisco. De mijnen ondersteunden Bisbee bijna 100 jaar, maar uiteindelijk raakten de grondstoffen op. In 1975 werden de mijnen voorgoed gesloten.

Vandaag de dag kunnen bezoekers de Copper Queen Mine bezoeken en een kijkje nemen in de Lavender Pit, een mijn die wel 300 meter diep is! Het Mining & Historical Museum is ook de moeite waard om te bekijken. Loop ook zeker door Main Street, waar het lijkt alsof alles in de tijd is bevroren. Een begeleide E-bike tour is een geweldige manier om de stad te verkennen en de geschiedenis te leren van een lokale gids. En als je iets unieks wilt beleven, kun je zelfs overnachten in het historische en naar verluidt spookachtige Copper Queen Hotel!

Door de jaren heen is Bisbee een mekka geworden voor kunstenaars en vrije geesten. Je zult kleurrijke muurschilderingen in de stad vinden en zelfs een openluchtkunstmuseum dat verstopt is in een steegje.

Het is mogelijk om een georganiseerde tour te volgen naar zowel Bisbee als Tombstone. Deze is wel vrij prijzig.

Chloride in Arizona Spookstad

Afbeelding van Wikimedia

4. Chloride

Chloride is een andere toffe levende spookstad. In 1920 woonden er ongeveer 2.000 mensen in Chloride. Maar nu, vandaag de dag, is de bevolking van Chloride minder dan 400. Toch zijn de bewoners trots op het behouden van de geschiedenis van deze oude mijnstad.

De stad werd opgericht in 1862 toen ze zilvererts ontdekten in de bergen eromheen. Tijdens haar hoogtepunt had Chloride meer dan 75 mijnen, waar ze zilver, goud, lood, zink en turkoois uit haalden.

Als je de stad bezoekt, zijn er een paar interessante dingen die je kunt zien. Zo is er de originele lokale gevangenis uit 1860, het oudste nog steeds operationele postkantoor in Arizona en ook de oudste nog steeds operationele kerk in Arizona.

Bij Cyanide Springs kun je ook even stoppen. Dat is een leuke kleine plek die een miniatuurversie is van een spookstad, met een oude saloon en andere gebouwen. En je kunt bij de kruidenierswinkel wat lokale lekkernijen halen en het miniatuurmodel van de stad bewonderen. De vriendelijke medewerkers bij de kassa vertellen je graag meer over de geschiedenis of verhalen over de stad als je het vraagt!

Als je wat meer tijd hebt, kun je de onverharde weg nemen en een stukje de berg op gaan. Daar vind je felgekleurde muurschilderingen die op rotsblokken zijn geschilderd door een lokale kunstenaar.

Chloride ligt op ongeveer een half uur rijden buiten Kingman, op weg naar Las Vegas. Zit je in Las Vegas? Je kunt een dagtrip deze kant op plannen.

Goldfield Ghost Town spookstad arizona

5. Goldfield Ghost Town

Goldfield Ghost Town is echt cool om te ontdekken! Deze stad werd gesticht in 1893 toen ze voor het eerst goud vonden in de Superstition Mountains. De hoofdstraat was al snel gevuld met allerlei winkels en gebouwen, zoals saloons, een pension, smederij, brouwerij, slagerij, kruidenierswinkel en een schoolgebouw.

Maar na slechts vijf jaar was het goud op en verlieten de mijnwerkers de stad om ergens anders naar goud te zoeken. In de jaren 1920 kreeg Goldfield een tweede kans toen ze probeerden de mijnen te heropenen. Zelfs mijnwerkers en schatzoekers trokken naar dit gebied op zoek naar de mysterieuze “Lost Dutchman Mine.”

Jammer genoeg sloot de stad definitief haar deuren in 1926. Het bleef verlaten tot de jaren 1980, toen het werd herbouwd als een toeristische attractie. De gebouwen die je nu ziet zijn replica’s van een goudmijnstad uit de jaren 1890, maar de geschiedenis is nog steeds authentiek.

Het is echt leuk om je voor te stellen hoe het leven er toen uitzag. Je kunt een maaltijd nemen in het Mammoth Steakhouse & Saloon, een ondergrondse mijn bezoeken, een ritje maken op de Scenic Narrow Gauge Railroad, een vuurgevecht naspelen, schieten op doelen in de schiettent, een zipline-rit maken over de woestijn, en nog veel meer!

Two Guns Arizona spookstad

Afbeelding van Wikimedia

6. Two Guns

Two Guns is een obscuur plekje langs Route 66. Het is een soort spookstad met vervallen overblijfselen van een handelspost, een benzinestation en zelfs een dierentuin! Deze griezelige spookstad ligt vlak bij de I-40 tussen Flagstaff en Winslow aan de rand van Canyon Diablo.

Ook is het de lugubere plek van de Apache Death Cave. Tijdens de Route 66-hype probeerde een slimme zakenman te profiteren van de gruwelijke aanval in de grot. Hij maakte er een toeristische attractie van en begon echte schedels uit de grot te verkopen.

Naar verluidt heeft Billy the Kid zelfs schuilplaats gezocht in Canyon Diablo nadat hij geld had gestolen bij een treinoverval. Er wordt gefluisterd dat het geld nog steeds ergens in de canyon begraven ligt.

Vandaag de dag is er niet veel meer over van de ooit bloeiende handelspost en Route 66-toeristische attractie. Maar de verweerde overblijfselen van het bergleeuwenverblijf zijn behoorlijk gaaf! Je kunt ook een bezoek brengen aan de nabijgelegen spookstad Canyon Diablo en de overblijfselen van dit oude spoorwegstadje bekijken.

Santa Claus Arizona spookstad

Afbeelding van Wikimedia

7. Santa Claus

Santa Claus is een hele unieke spookstad in Arizona. Anders dan de meeste andere spooksteden begon het niet als een mijnstad. Het werd eigenlijk bedacht door een vastgoedontwikkelaar uit LA en haar man.

In 1937 stichtten zij Santa Claus, Arizona, om mensen naar de woestijn te trekken. Het hart van Santa Claus was de Christmas Tree Inn en er was veel land te koop in de omgeving.

Voor een aantal jaren was het een leuke toeristische plek waar het het hele jaar door als Kerstmis voelde. Kinderen konden zelfs het hele jaar door bij Santa langs gaan en brieven versturen die met een poststempel van Santa Claus werden afgestempeld. Maar helaas, in 1949 wilde niemand het omliggende land kopen en begon de stad langzaam te vervallen.

Vandaag de dag is deze kerstthema spookstad een trieste verzameling van gebouwen vol graffiti. Je kunt nog wat afgebladderde rode en groene verf vinden en wat restjes van de kerstsfeer. Hoewel er niet veel meer te zien is, is het wel een snelle stop langs de weg, net buiten US-93 tussen Kingman en Henderson, NV. En het is ook maar een paar kilometer van Chloride, dus je kunt beide spooksteden gemakkelijk op hetzelfde moment bezoeken.

Waar vind je deze steden?

Je vindt Chloride & Santa Claus in het noordwesten vlak bij Las Vegas. Tombstone en Brisbee liggen helemaal aan de andere kant van Arizona. Two Guns, Jerome en Goldfield liggen redelijk centraal in Arizona. Hopelijk past een van de steden in je route!

Spooksteden in Arizona top 7
Gerelateerde berichten
West-Amerika

Fremont Street Experience: de oude strip van Las Vegas

Las Vegas staat bekend om zijn sprankelende neonlichten, extravagante casino’s en weelderige…
Lees verder
West-Amerika

Bezoek Joshua Tree National Park - tips & bezienswaardigheden

Ben je van plan om Joshua Tree National Park te bezoeken tijdens je reis naar Californië? Dat is…
Lees verder
West-Amerika

Tioga Pass Road: Adembenemende weg door Yosemite

Bezoek je binnenkort Yosemite National Park en ben je op doorreis? Dan moet je zeker de Tioga Pass…
Lees verder