West-Amerika

Ontdek de Grand Canyon: Adembenemende uitzichten in de South Rim

Bezoek de Grand Canyon - Ontdek dit natuurlijke wonder van West-Amerika

De Grand Canyon is een van de meest adembenemende natuurlijke wonderen ter wereld. Deze gigantische kloof in de staat Arizona biedt spectaculaire uitzichten en unieke geologische formaties die miljoenen jaren oud zijn. Met zijn indrukwekkende afmetingen en buitengewone schoonheid trekt de Grand Canyon jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld aan.

Je kunt heel veel prachtige uitzichtpunten bezoeken vanuit de auto. Voor een deel van het park ben je afhankelijk van een shuttlebus, wat prima te doen is. Verderop in deze blog vertel ik je er meer over.

Historie Grand Canyon

Een kleine geschiedenisles over de South Rim van de Grand Canyon

De South Rim van de Grand Canyon heeft een rijke historie die teruggaat tot duizenden jaren geleden. De inheemse volkeren, zoals de Pueblo en de Havasupai, bewoonden dit gebied al eeuwenlang voordat Europese ontdekkingsreizigers arriveerden. In de late 19e eeuw begonnen pioniers de South Rim te verkennen en toeristische infrastructuur op te zetten. In 1919 werd de Grand Canyon uitgeroepen tot nationaal park, waardoor de bescherming en het behoud van dit adembenemende landschap werden gewaarborgd. Vandaag de dag trekt de South Rim jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. De Grand Canyon bezoeken kost dus geld, maar je kunt hiervoor je America the beautiful pas gebruiken.

Uitzichtpunten in de Grand Canyon

De Grand Canyon biedt talloze adembenemende uitzichtpunten waar je kunt genieten van panoramische vergezichten. Enkele van de meest populaire uitzichtpunten zijn Mather Point, Yavapai Point en Desert View Point. Deze plekken bieden de perfecte gelegenheid om foto’s te maken en te genieten van de uitgestrektheid en schoonheid van de kloof.

UitzichtpuntWat maakt deze plek uniek?
1. Mather PointBiedt een adembenemend panoramisch uitzicht over de canyon.
2. Yavapai PointBekend om zijn spectaculaire vergezichten en geologische tentoonstelling.
3. Desert ViewHier vind je de iconische Desert View Watchtower en prachtige vergezichten.
4. Lipan PointGeniet van een panoramisch uitzicht op de Colorado River en de omliggende kliffen.
5. Moran PointBiedt een uniek perspectief op de rotsformaties in de Grand Canyon.
6. Grandview PointBekend om zijn uitgestrekte uitzicht en historische mijnen.
7. Hopi PointPopulair vanwege de spectaculaire zonsondergangen en panoramische uitzichten.
8. Pima PointBiedt een panoramisch uitzicht over de rivier en de omliggende canyons.
9. Hermit’s RestRustpunt aan het einde van de Hermit Road, met prachtige uitzichten en souvenirwinkels.
10. Shoshone PointEen minder druk uitzichtpunt met serene schoonhei

Wandelpaden in de Grand Canyon

De Grand Canyon heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden die bezoekers de mogelijkheid bieden om de kloof van dichtbij te verkennen. Enkele populaire wandelpaden zijn de Bright Angel Trail, South Kaibab Trail en North Kaibab Trail. Deze paden variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, dus het is belangrijk om de juiste route te kiezen op basis van je ervaring en fysieke conditie. Maak je een dagtrip naar de Grand Canyon? Dan zijn deze trails eigenlijk

Wandelen in de Grand Canyon  - Ooh Aah Point

Mijn favoriete hike: Ooh Aah Point, een hike van 1,5 uur

Als je op zoek bent naar een opwindende wandelervaring in de Grand Canyon, dan is de hike naar Ooh Aah Point een absolute must! Deze hike begint bij het South Kaibab Trailhead, waar je kunt parkeren en je avontuur kunt beginnen. De trail naar Ooh Aah Point is ongeveer 1,6 kilometer lang en duurt gemiddeld zo’n 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van je wandelsnelheid en pauzes. De terugweg is pittiger dan de heenweg. Simpelweg omdat je eerst afdaalt en daarna terug omhoog gaat.

Wat deze hike echt bijzonder maakt, is het spectaculaire uitzicht dat je beloont zodra je Ooh Aah Point bereikt. Terwijl je langs de kronkelende paden omhoog hiket, word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de adembenemende Grand Canyon. De naam “Ooh Aah Point” zegt eigenlijk alles – het is moeilijk om niet onder de indruk te raken en versteld te staan van het prachtige uitzicht dat zich voor je uitstrekt. Het is trouwens ook een perfecte plek voor een leuke foto selfie.

Wandelen in de Grand Canyon - hikes

De hike naar Ooh Aah Point is een uitdagende, maar haalbare wandeling voor de meeste wandelaars. Wij hebben deze vroeg in de ochtend gedaan, waardoor je eerst nog in de schaduw wandelt.

Dus, parkeer je auto bij het South Kaibab Trailhead, bereid je voor op een geweldig avontuur en wandel naar Ooh Aah Point. Deze hike zal je zeker belonen met adembenemende uitzichten en een gevoel van verwondering dat je nog lang bij zal blijven.

Shuttlebus route Grand Canyon South Rim

Van uitzichtpunt naar uitzichtpunt met de gratis shuttlebus naar Hermit’s Rest

Je kunt gebruik maken van de gratis shuttlebus die regelmatig vertrekt vanuit het Grand Canyon Village. De bus stopt bij verschillende uitzichtpunten, zoals Pima Point, Mohave Point en als laatste punt Hermit’s Rest en is ongeveer 18 km lang.

Je hebt de flexibiliteit om op elk gewenst moment in- of uit te stappen en te genieten van de adembenemende uitzichten die de Grand Canyon te bieden heeft. Uiteraard kun je ook wandelen tussen de verschillende uitzichtpunten. Ongeveer iedere 2 km is er wel eentje te vinden en je vindt een wandelpad langs de kloof. Klaar met wandelen? Stap lekker de bus weer in.

De busroute naar Hermit’s Rest is een geweldige manier om dieper de de Grand Canyon in te gaan, vooral als je beperkt bent in tijd of mobiliteit. Het biedt je de mogelijkheid om de prachtige uitzichten en bezienswaardigheden langs de route te ervaren, zonder je zorgen te hoeven maken over het vinden van parkeerplaatsen, het navigeren van de kronkelende wegen of je in het zweet te moeten werken voor de mooiste uitzichten. In het hoogseizoen is dit dan ook erg populair bij lokale Amerikanen.

Dieren in de Grand Canyon

Kan je dieren spotten in de Grand Canyon?

Jazeker. Grote kans dat je Elanden en Muildierherten gaat zien. Met een beetje geluk kun je zelfs een ontmoeting hebben met een van de iconische bewoners van de Grand Canyon, de bedreigde Californische condor. Er leven nog veel meer bijzondere dieren, maar als je de toeristische plekken bezoekt, zal je deze niet spotten. In deze blog lees je meer over de bijzondere diersoorten in de Grand Canyon.

Overigens slecht nieuws als je je hond mee wilt nemen: dit mag niet.

Beste tijd om de Grand Canyon te bezoeken

De beste tijd om de Grand Canyon te bezoeken is in het voor- of najaar wanneer het weer aangenaam is en de drukte minder groot is. De lente (maart tot mei) en de herfst (september tot november) bieden milde temperaturen en een prachtig kleurenpalet van de omliggende natuur. In de zomer kan het erg heet worden, dus als je in deze periode gaat, zorg dan voor voldoende water en bescherming tegen de zon. De wintermaanden kunnen koud zijn, maar bieden vaak rustigere omstandigheden voor degenen die de menigten willen vermijden.

Bezoek je de North Rim of de South Rim?

De North Rim van de Grand Canyon biedt een afgelegen en rustige sfeer, met een koeler klimaat en weelderige bossen. Wandelaars kunnen genieten van diepe kloven en kleurrijke rotsformaties. De South Rim daarentegen is het meest bezochte deel en biedt een overvloed aan voorzieningen, milde temperaturen het hele jaar door en spectaculaire uitzichtpunten. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeuren. In deze blog focussen we ons op de South Rim.

Overigens is het niet zo dat je ‘even’ beide plekken bezoekt. Ook al ligt het op de kaart heel dicht bij, je moet met de auto een flink stuk omrijden om van de ene naar de andere kant te komen. Schrik niet: ruim 300 km.

Overnachten in de buurt van de Grand Canyon

Boek je accommodatie ruim van tevoren, vooral tijdens het hoogseizoen. Wij sliepen zelf in het plaatsje Tusayan. Dit ligt heel dicht bij de ingang van de Grand Canyon. Hoe dichter bij je overnacht, hoe duurder het in de praktijk zal zijn.

Praktische tips voor je bezoek aan de Grand Canyon

  • Neem voldoende water, snacks en zonnebrandcrème mee tijdens je wandelingen. Het kan erg warm worden.

  • Draag comfortabele schoenen (met enkelondersteuning als je gaat hiken) en kleding die geschikt is voor het weer.

  • Wees voorzichtig bij het naderen van de randen van de kloof. Het is geen Nederland waar overal een hekje geplaatst is.

  • Als je met de auto komt, zorg dan voor voldoende brandstof, aangezien tankstations beperkt zijn in de buurt van de kloof.

  • Er is een groot treinstation in de Grand Canyon. Deze wordt voornamelijk door locals gebruikt.

  • Het park bezoeken is niet gratis. Je kunt het park wel bezoeken met je America the beautiful pas.

Feitjes over de Grand Canyon South Rim
Nationaal Park: Grand Canyon (South Rim)
Staat: Arizona
Campings: Desert View, Trailer Village en Mather
Open: Het hele jaar
Jaarlijkse bezoekers: ~6 miljoen (op één na hoogste in de VS)

Met deze tips en informatie ben je klaar om de Grand Canyon te verkennen en te genieten van een onvergetelijke natuurervaring. Veel plezier daar!

Gerelateerde berichten
West-Amerika

Fremont Street Experience: de oude strip van Las Vegas

Las Vegas staat bekend om zijn sprankelende neonlichten, extravagante casino’s en weelderige…
Lees verder
West-Amerika

Bezoek Joshua Tree National Park - tips & bezienswaardigheden

Ben je van plan om Joshua Tree National Park te bezoeken tijdens je reis naar Californië? Dat is…
Lees verder
West-Amerika

7 van de coolste spooksteden in Arizona

De geschiedenis van Arizona zit boordevol cowboyverhalen en wilde avonturen uit het oude Westen.
Lees verder