AustraliëTasmanië

Een dag in Mount Field National Park: watervallen & reuzenbomen

Welkom in Mount Field National Park, een van Tasmanië’s bekendste natuurparken! Dit park, opgericht in 1916, is een wonderlijke plek waar je binnen een paar kilometer van landschap wisselt. Begin je wandeling in een regenwoud met eeuwenoude bomen, wandel door naar spectaculaire watervallen en eindig tussen de alpine vegetatie. Het is een soort ‘Best of Tasmanië’ in één park.

Mount Field staat vooral bekend om haar drie iconische watervallen en ’s werelds hoogste bloeiende bomen – de Swamp Gums kunnen wel 100 meter hoog worden!

Het park ligt op maar een uurtje rijden van Hobart en is het hele jaar door te bezoeken. In de winter kun je er skiën, in de lente zie je wilde orchideeën bloeien en in de zomer is het een perfecte plek om te wandelen. Geen wonder dat Mount Field al meer dan 100 jaar zowel locals als toeristen blijft verbazen.

We worden weer wakker tussen de schapen

Na een heerlijke nacht in onze romantische studio op Curringa Farm worden we wakker met uitzicht op de weilanden vol schapen. In mijn vorige blog las je over onze aankomst in Tasmanië, Mount Wellington en hoe we bij Curringa Farm terecht kwamen.

Het ontbijt staat al voor ons klaar in de koelkast in ons eigen huisje en daarmee kunnen we er tegenaan vandaag! Want we gaan Mount Field National Park verkennen, een van de oudste nationale parken van Tasmanië.

Van schapenboerderij naar regenwoud

Van schapenboerderij naar regenwoud
Het is maar een halfuurtje rijden naar het park en het landschap verandert in no-time van weidse weilanden naar dicht regenwoud. Mount Field National Park staat bekend om haar watervallen, eeuwenoude bomen en rijke dierenleven. Nou, dat laatste kunnen we bevestigen: we hebben hier in één dag meer wilde dieren gespot dan in heel Nieuw-Zeeland!

Three Falls Circuit: 3 watervallen binnen 2 uur wandelen

We beginnen de dag met de Three Falls Circuit, een wandeling van ongeveer 6 kilometer langs drie verschillende watervallen. Een tip die we kregen: loop de route andersom. Dan begin je bij Lady Barron Falls en eindig je met een knal bij Russell Falls. Slim, want zo heb je meer afdalingen dan klimmen én eindig je met de mooiste waterval als beloning!

Het is super rustig op de paden en dat maakt deze wandeling extra bijzonder. Het enige wat we horen is het gekwetter van vogels, het ruisen van water en de wind die door de bomen waait. O ja, en het gezoem van muggen… dus vergeet je muggenspray niet!

Tussen de reuzen

Na de eerste waterval lopen we al snel langs de korte Tall Trees wandeling. Hier staan de hoogste boomsoorten van heel Australië, sommige kunnen wel 100 meter hoog worden! Je voelt je hier echt mini tussen deze reuzen. Het is bijna niet te bevatten dat sommige van deze bomen er al stonden toen Nederland nog geen Nederland was.

Russel Falls: de mooiste van de 3

Als er één waterval is die het visitekaartje van Tasmanië mag dragen, dan is het Russell Falls. Deze waterval is zo fotogeniek dat hij zelfs op de eerste postzegels van Tasmanië prijkte! Het water stort zich in twee etages naar beneden over oude rotsformaties die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan. Met een hoogte van 58 meter is het een indrukwekkend gezicht in een hele groene omgeving.

Dieper Mount Field in richting Lake Dobson

Na onze wandeling in de ochtend gaan we diepe Mount Field National Park in. We lazen al dat de route erg mooi schijnt te zijn, en dat is ie zeker! Je rijdt 16km lang over een gravelweg vol scherpe bochten verder het park in tot je bij Lake Dobson uitkomt. Vanaf hier starten veel (lange) wandelingen. Wij kozen voor de korte wandeling om Lake Dobson heen.

Vers fruit plukken

Als toetje rijden we naar een pluktuin in de buurt, Westerway Raspberry Farm om precies te zijn. Hier plukken we verse aardbeien en als beloning voor het harde werk nemen we een ijsje. Dat hebben we wel verdiend na al dat wandelen!

Westerway Raspberry Farm ligt vlak voor de afslag richting Mount Field National Park en is dus niet te missen. Er groeit hier van alles: van frambozen tot bramen en aardbeien. De laatste 2 waren geschikt om te plukken.

Tasmaanse lekkernijen

De middag sluiten we af zoals het hoort in Tasmanië: met lokale kaasjes, Tasmaanse cider en biertjes. Proost!

We rijden terug naar Curringa Farm waar een vers BBQ-pakket op ons wacht. Terwijl het vlees (van de boerderij zelf!) op de BBQ gaat, kijken we uit over de weilanden. De schapen zijn inmiddels gezelschap gekregen van een paar wallabies die ook van de avondzon genieten. Beter wordt het niet!

Praktische tips voor Mount Field National Park

  • Neem veel muggenspray mee, ze willen nog wel eens vervelend zijn
  • Trek goede wandelschoenen aan, sommige paden kunnen glad zijn
  • Begin vroeg met de Three Falls Circuit om de grootste drukte te vermijden. Vooral rondom Russel Falls kan het druk zijn. Deze ligt namelijk dichtbij het Visitor Center. Druk is trouwens relatief. Als je er met 10 mensen tegelijk staat is het voor Tasmaanse begrippen al druk
  • Rijd je door naar Lake Dobson? Houd er rekening mee dat de weg onverhard is. Volgens de verkeersborden zijn campers en grote voertuigen niet welkom op deze weg!
  • Vergeet je camera niet, de watervallen zijn echt fotogeniek 📸

Mount Field National Park is een must-do als je in Tasmanië bent. De combinatie van machtige watervallen, eeuwenoude bomen en het rijke dierenleven maakt dit park uniek. En het mooiste? Je kunt hier perfect een dagje wandelen en ’s avonds weer terugkeren naar je eigen (romantische) plekje, in ons geval de schapenboerderij.

Gerelateerde berichten
Australië

Great Ocean Road: roadtrip langs Australië's spectaculaire kustlijn

Ben je van plan om de wereldberoemde Great Ocean Road te rijden? De Twelve Apostles is ongetwijfeld…
Lees verder
Australië

Het beste van Grampians National Park in Australië

Geen Australische roadtrip langs het zuiden is compleet zonder een bezoek aan het indrukwekkende…
Lees verder
Australië

Kangaroo Island bezoeken: De must-see plekken & tips!

Geen betere manier om een Australische roadtrip voort te zetten dan met een oversteek naar wat…
Lees verder