Na al onze avonturen langs de oostkust van Tasmanië brengt onze reis ons naar het prachtige Tasman schiereiland. Een plek waar indrukwekkende natuurverschijnselen hand in hand gaan met een rijke maar soms duistere geschiedenis. In deze blog neem ik je mee naar Port Arthur en het omliggende Tasman National Park. Dit is een van de meest bezochte plekken van Tasmanië vanwege de historie en omdat het dichtbij de grote stad (met vliegveld) Hobart ligt.
Dit lees je in deze blog
De route naar het Tasman schiereiland
We reden vandaag een behoorlijk stuk, maar gelukkig via een hele mooie route. We reden eerder namelijk al op de Great Eastern Drive. De rit naar het Tasman schiereiland is op zichzelf al een ervaring. Eerst slingert de weg langs de pittoreske oostkust, waar je de Tasmanzee met grote regelmaat ziet. Ook kom je langs tal van wijnvelden.
Het laatste deel van de route voert door de Southern Midlands, mooi rijden dus!
Natuurwonderen in Tasman National Park
Wat het Tasman National Park zo bijzonder maakt, is de dramatische kustlijn waar de wateren uit de Zuidelijke Oceaan botsen tegen de hoge zeekliffen van het schiereiland. Deze eeuwenlange strijd tussen water en steen heeft spectaculaire rotsformaties gecreëerd. En deze kan je wandelend, met een boottochtje of een van de vele stops die makkelijk met de auto bereikbaar zijn.
Onze eerste stop was Eaglehawk Neck, een smalle landtong die het Tasman schiereiland verbindt met de rest van Tasmanië. Deze smalle strook land heeft een belangrijke historische betekenis: vroeger werd deze bewaakt door honden om te voorkomen dat gevangenen zouden ontsnappen uit de strafkolonie van Port Arthur. Tegenwoordig is het vooral een fotostop voor toeristen.
Vlakbij vind je de Tasman Arch, een natuurlijke brug uitgesleten door de krachtige golven van de Tasmanzee. Het is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van het eiland en na één blik begrijp je waarom! Via een korte wandeling vanaf de parkeerplaats bereik je het uitzichtpunt om ‘m te zien.
Niet ver daarvandaan bezochten we Devil’s Kitchen, een rotsformatie die bestaat uit een netwerk van smalle kloven, grotten en natuurlijke bassins. De grillige vormen van de rotsen doen inderdaad denken aan een keuken met grote pannen en ovens, wat de naam perfect verklaart. Maar om ook eerlijk te zijn: vanuit het uitzichtpunt heb je beperkt zicht. Je kan er nét niet lekker naar kijken.
Een andere fascinerende plek die we bezochten was de Tessellated Pavement. Deze natuurlijke ’tegels’ zijn het resultaat van het afkoelen en kraken van vulkanisch gesteente, dat in de loop der tijd verder is uitgesleten door de krachten van wind, water en temperatuurveranderingen. Het lijkt alsof een reuzenhand hier een perfect geometrisch patroon in de rotsen heeft gelegd!
Port Arthur Historic Site: een duik in het verleden
Na ons bezoek aan Sarah Island (het gevangen eiland) eerder tijdens onze reis, wilden we ook Port Arthur Historic Site bezoeken. Deze UNESCO Werelderfgoedlocatie is een van de meest iconische historische plekken in Tasmanië en geeft een indringend beeld van Australië’s gevangenisverleden.
Port Arthur was oorspronkelijk een van de strengste strafkolonies van het Britse rijk, opgericht in 1830, en werd gebruikt om veroordeelde misdadigers te huisvesten. De site biedt een goed bewaard gebleven blik op de geschiedenis van de strafkolonies en het harde leven van de gevangenen in de 19e eeuw.
Wat opvalt is de tegenstelling tussen de gruwelijke geschiedenis en de huidige ‘rust’ van de plek. De ruïnes liggen in een prachtig landschap met groene gazons, goed onderhouden paden en (nagebouwde) huizen van verschillende belangrijke mensen met op de achtergrond de kalme wateren van de baai. Naast de gevangenisgebouwen omvat het terrein ook een kapel, een gerechtsgebouw, tuinen, huizen en een oud ziekenhuis.
Het was echt prachtig weer tijdens ons bezoek, dus naast dat het heel interessant was om de verhalen van deze plek te ontdekken, was het ook heerlijk om alles te voet te verkennen. De site is groot genoeg om er gemakkelijk een halve dag door te brengen, afhankelijk van of je alle informatieborden leest. Anders ben je er met een kleine 2 uur doorheen.
De geschiedenis van Port Arthur kent overigens ook een meer recente donkere bladzijde. In 1996 vond hier de grootste schietpartij in de Australische geschiedenis plaats, iets waar weinig over gesproken wordt. Veel lokale bewoners hebben deze gebeurtenis meegemaakt en willen liever niet aan dit drama herinnerd worden. Een bezoek aan Port Arthur richt zich dan ook voornamelijk op de koloniale geschiedenis.
The Unzoo: een bijzondere ontmoeting met Tasmaanse dieren
Voordat we richting het vliegveld reden voor ons vertrek uit Tasmanië, maakten we nog een tussenstop bij The Unzoo. In plaats van een traditionele dierentuin waar dieren vaak in beperkte omgevingen leven, is het concept van de Unzoo gebaseerd op het “ontdierentuinconcept”. Dit betekent dat de dieren zo veel mogelijk in hun natuurlijke omgeving worden gehouden, waarbij hun vrijheid en gedrag zoveel mogelijk worden gerespecteerd.
De dieren worden niet gedwongen in kooien of beperkte ruimtes, maar mogen zich in een open, ruimere omgeving bewegen. The Unzoo richt zich sterk op inheemse Australische dieren, zoals wallaby’s, Tasmaanse duivels, vogels en kangoeroes.
Voor mijn vrouw kwam een droom uit: we konden de vriendelijke kangoeroes aaien en voeren! In het wild doe je dit normaal niet. Deze dieren zijn tam door het oude dierentuin concept en niet meer geschikt voor een leven in het wild. Gelukkig vonden ze het leuk om van ons lekker eten te krijgen!
Ook de Tasmaanse duivels waren fascinerend om te zien – deze unieke roofdieren komen alleen in Tasmanië in het wild voor. Hun populatie is sterk gedaald. Van circa een miljoen naar nog enkele tienduizenden. Deze opvangen zijn er dus ook voor om hun populatie weer sterker te maken en in het specifiek om resistente dieren terug te plaatsen in de natuur. Door de besmettelijke tumoren ziekte waar heel veel Tasmaanse duivels door gestorven zijn is dit helaas nodig. Zoek het maar op online als je er meer over wil weten. De foto’s zijn akelig om te zien.
Ons verblijf in Stewarts Bay Lodge
We overnachtten in Stewarts Bay Lodge, in een ruim 1 Bedroom Bush View Deluxe Spa Chalet. Na een dag vol indrukken was het heerlijk om terug te komen in dit comfortabele appartement met een terrasje dat uitkijkt over de bush.
’s Avonds besloten we met wat drankjes en hapjes naar het strand te wandelen en te genieten van het middagzonnetje. Een perfecte manier om onze laatste avond in Tasmanië door te brengen, luisterend naar het zachte ruisen van de golven en nagenietend van alle avonturen die we hadden beleefd.
Ook een voordeel aan deze lodge: je kan lopend naar Port Arthur. Je loopt zo de historic site binnen. Vergeet niet naar het visitor center te lopen om je ticket te kopen of deze te scannen als je deze vooraf gekocht hebt.
Je kunt trouwens via Unzoo een combiticket met 10% korting kopen voor beide activiteiten.
Praktische tips voor je bezoek
Timing
- Plan minimaal een volledige dag in voor het Tasman National Park, maar het liefst 2 volledige dagen als je ook een lange wandeling wil doen.
- Reserveer minimaal 3-4 uur voor je bezoek aan Port Arthur Historic Site.
- Als je wilt wandelen naar Cape Hauy (10,1 km, 3-4 uur) of Cape Raoul (15,6 km, 4-5 uur), begin dan vroeg.
- Bezoek de Tessellated Pavement bij laag tij voor het mooiste uitzicht.
Goede voorbereiding
- Check de openingstijden van Port Arthur Historic Site (ze bieden ook avondtours aan).
- Geen wandelaar, maar wil je wel de indrukkende kust zien? Er gaan ook boottochten!
- Overweeg een begeleide tour door Port Arthur voor meer historische context.
- Plan je route strategisch – er is veel te zien in een relatief compact gebied.
Is deze bestemming de moeite waard?
Absoluut! Het Tasman schiereiland biedt een unieke combinatie van spectaculaire natuur en rijke historie die je nergens anders in Tasmanië vindt. Of je nu komt voor:
- De adembenemende kustlandschappen
- De fascinerende rotsformaties
- De rijke en soms duistere geschiedenis
- De unieke wildlife-ervaringen
- Of gewoon om te genieten van de rust en schoonheid
Het Tasman schiereiland en Port Arthur vormen een perfecte afsluiter (of begin) van een rondreis door Tasmanië. De contrasten tussen de mooie natuur en de menselijke geschiedenis maken deze plek tot een prachtige bestemming.