West-Amerika

Het roze meer op Stansbury Island (Great Salt Lake)

Wil je dit fascinerende natuurfenomeen van dichtbij ervaren? Voor veel toeristen is dit onbekend. Jij bent waarschijnlijk al aardig op de hoogte, want je hebt deze blog gevonden. Lees verder en ontdek hoe je het roze meer op Stansbury Island, Utah kunt ontdekken!

Waarom is het Great Salt Lake roze? 

Het roze water bij het Great Salt Lake wordt veroorzaakt door halofiele bacteriën en micro-organismen die gedijen in omgevingen met een zeer hoge concentratie zout. Het Great Salt Lake heeft twee roze meren binnen zijn wateren: een op Stansbury Island en de andere in de noordelijke baai bij de Spiral Jetty.

De roze meren worden gevormd doordat het water ten westen van Stansbury Island en ten noorden van de spoorwegdam van het Great Salt Lake afgesloten is van het zoetwater dat binnenstroomt vanuit de Weber, Jordan, Bear en Ogden Rivers. Hierdoor verdampt het water in deze afgesloten gebieden sneller en blijft er een hogere concentratie zout achter. Deze omstandigheden zijn ideaal voor de roze bacteriën om te floreren, waardoor het water een opvallende roze kleur krijgt.

De beste plek om te bezoeken: Stansbury Island Viewpoint

Je kunt je navigatie het beste instellen op Stansbury Island Viewpoint (Google Maps). Dit is een uitkijkpunt met parkeergelegenheid en toiletvoorzieningen. Mocht je een beter beeld hiervan willen krijgen, kijk even op Google Streetview. Ik vind het zelf altijd prettig als ik een beetje weet waar ik terecht kom. Vanaf de parkeerplaats loop je eenvoudig naar het strand!

Houd er wel rekening mee dat je een aardig stukje onverhard rijdt. De weg hiernaartoe is dus niet comfortabel. Ook moet je inschatten of jouw auto of camper hier wel geschikt voor is met de huidige weersomstandigheden.

Is het veilig om in het roze meer (pink lake) te zwemmen?

Hoewel zwemmen in bacteriën en algen misschien onaangenaam klinkt, is het veilig om in het Roze Meer van Utah te zwemmen. Zorg er wel voor dat je het zoute water niet in je ogen krijgt!

Wat is de beste tijd om het roze meer van Utah te bezoeken?

Het Roze Meer is het hele jaar roze, maar kan na hevige regenval of sneeuwval minder levendig zijn. De zomer is de beste tijd om te bezoeken, vooral als je wilt drijven in het water. Houd er rekening mee dat het erg heet kan worden in dit gebied. De warmte is ook de reden dat dit fenomeen te zien is.

Tips voor een bezoek aan het roze meer op Stansbury Island

 • Zorg ervoor dat je oude zwemkleding en schoeisel draagt en afvalzakken meeneemt om alles in te pakken. Het zout zal overal op komen!
 • Het is misschien de moeite waard om gewoon oude dingen te dragen die weggegooid kunnen worden in plaats van te proberen ze schoon te maken.
 • Het gedroogde zout kan ruw zijn voor je voeten, dus ik zou aanraden om goedkope waterschoenen te kopen.
 • Zorg ervoor dat je een frisse set kleding, ondergoed en schoenen meeneemt. Je wil zeker niet de lange rit naar huis maken terwijl je stijve en jeukende kleding draagt. Je wil ook niet het zout in je auto hebben!
 • Breng vers water mee om het zout af te spoelen. Het zout zal opdrogen en op je huid blijven zitten, waardoor het gaat jeuken.
 • Er is geen spoelstation of stromend water in het toilet, dus zorg ervoor dat je babydoekjes en vers water meebrengt om je af te spoelen.
 • Het zout zal ook branden als je snijwonden of schaafwonden hebt, dus draag een waterdichte pleister als je een wond hebt.
 • De kleur van het water verandert afhankelijk van de hoek en het licht. Het ziet er zeker veel levendiger uit van bovenaf.
 • Als je voor het eerst aankomt, ziet het er misschien niet zo roze uit, maar als je in het water staat en naar beneden kijkt, zal de kleur meer opvallen.
 • Voor de beste foto’s van het roze water zou ik een drone aanbevelen. Dronevergunningen kosten slechts $1 en zijn verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum van het Great Salt Lake State Park.
 • Stansbury Island is ook vrij afgelegen met beperkte mobiele service. Zorg ervoor dat je voldoende water en snacks inpakt en tankt.

Het roze meer van Utah op Stansbury Island is een unieke bestemming die je zeker niet wil missen. Of je nu wil drijven in het zoute water, de prachtige drone-opnames wil maken of gewoon het gewoon eens gezien wil hebben in het leven. Veel plezier!

Gerelateerde berichten
West-Amerika

Fremont Street Experience: de oude strip van Las Vegas

Las Vegas staat bekend om zijn sprankelende neonlichten, extravagante casino’s en weelderige…
Lees verder
West-Amerika

Bezoek Joshua Tree National Park - tips & bezienswaardigheden

Ben je van plan om Joshua Tree National Park te bezoeken tijdens je reis naar Californië? Dat is…
Lees verder
West-Amerika

7 van de coolste spooksteden in Arizona

De geschiedenis van Arizona zit boordevol cowboyverhalen en wilde avonturen uit het oude Westen.
Lees verder