West-Amerika

Wandelen naar de Vernall Fall in het prachtige Yosemite

Wandelen naar de Vernall Fall in het prachtige Yosemite

Vernall Fall is een van de meest iconische watervallen in Yosemite National Park. Het is een prachtige waterval met een hoogte van ongeveer 200 meter. Deze waterval kan je helemaal beklimmen. Wanneer de zon op de waterval staat krijg je door het kletterende water prachtige regenbogen te zien. In deze blog vertel ik je meer over wandelen naar Vernall Fall.

Beste wandelroutes naar Vernall Fall

Er zijn 2 wandelroutes die je kan pakken naar de waterval. Dit zijn Mist Trail en John Muir Trail (Google Maps). Nog beter is om ze te combineren: start altijd bij de Mist Trail en neem de John Muir Trail terug. Dit is verreweg de mooiste route!

Vernall Fall Yosemite in de verte vanuit Yosemite National Park

Start met de Mist Trail

De Mist Trail in Yosemite National Park is een van de meest populaire wandelroutes in het park en staat bekend om zijn adembenemende schoonheid. Deze trail is ongeveer 7,2 kilometer lang (heen en terug) en biedt een spectaculair uitzicht op Vernall Fall en Nevada Fall. Laat je niet afschrikken door de lengte van de hike: de meeste wandelaars gaan niet verder dan de spectaculaire Vernall Fall en keren dan om. Toch ben je wel ongeveer 3 uur zoet met deze hike, afhankelijk van je route.

De wandeling begint bij de halte “Happy Isles” en leidt je door een weelderig bos en langs de kabbelende Merced River. Terwijl je verder wandelt, word je getrakteerd op prachtige uitzichten op de omringende granieten rotsen en de groene valleien.

Na een stevige klim bereik je Vernall Fall, waar het neerstortende water een mist creëert die over de omgeving zweeft. Dit is een geweldige plek om even te pauzeren, te genieten van het uitzicht en misschien zelfs een verfrissende neveldouche te ervaren. Ik was er zelf in september, maar in de zomer is de waterval veel krachtiger vanwege smeltwater. De kans dat je nat wordt is dan een stuk groter.

Regenboog Vernall Fall Yosemite

En uhm… een stevige klim… ja, dat is het echt. Hieronder zie je het uitzicht als je eenmaal boven bent. Je vindt boven ook een toilet. Handig om te weten.

Bovenaan de Mist Trail - Vernall Fall Yosemite

Als je nog energie over hebt, kun je ervoor kiezen om verder te gaan naar Nevada Fall, dat ongeveer 3 kilometer verderop ligt. De trail wordt steiler na Vernall Fall en vereist meer inspanning, maar de beloning is de prachtige Nevada Fall. Op de foto hieronder zie je de Nevada Fall. Ik ben hier zelf niet naartoe gewandeld, maar heb de John Muir Trail terug genomen.

Clark Point - uitzicht op de Nevada Fall in Yosemite National Park

De terugweg: volg de John Muir Trail

De John Muir Trail is wat saaier, maar ook een stuk rustiger. Deze trail gaat zigzaggend de berg op (of af, net hoe je het ziet). Om van de Mist Trail op de John Muir Trail te komen moet je, eenmaal boven, een stukje doorlopen langs de river. Ga vervolgens voordat je de rivier over kan steken rechtsaf. Je klimt nu eerst verder de berg op waar je prachtig uitzicht hebt op de Nevada Fall (zie mijn foto hierboven). Vervolgens ga je dus zigzaggend naar beneden. Je loopt hier lekker beschut. Met warm weer is dit dus een comfortabele route terug, zonder dat je terug naar beneden hoeft te klimmen langs de hordes toeristen.

De route samengevat in een handige kaart

Eenmaal beneden aangekomen loop je verder terug via de Mist Trail. Het kaartje hieronder gaat je ongetwijfeld helpen om te snappen wat ik bedoel. Ik heb hier ingezoomd op de route vanaf de eerste brug die je tegenkomt, de Vernall Falls Bridge. Je bent dan al een paar kilometer onderweg. Hier is wel een toilet en kan je vers drinkwater tappen. Op de terugweg kom je hier dus ook weer langs.

Mist Trail en John Muir Trail combineren in Yosemite National Park voor de Vernall Falls

Hoe kom je bij de start van deze trails in Yosemite?

Een handige manier om Yosemite National Park te verkennen is met behulp van de shuttlebus. Deze shuttlebussen bieden een gemakkelijke manier om door het park te reizen. Je kunt simpelweg niet overal met je auto komen.

Wanneer je de Mist Trail wil volgen naar Vernall Fall, is de beste halte om uit te stappen de halte genaamd “Happy Isles“. Volg vanaf hier de borden of al je reisgenoten in de bus. Niet te missen!

Is de Vernall Fall het hele jaar te bezoeken?

Ja, Vernall Fall in Yosemite National Park is het hele jaar door te bezoeken. De waterval is een natuurlijk fenomeen en stroomt constant, ongeacht het seizoen. In de lente, na de smeltende sneeuw, is de waterval meestal op zijn krachtigst, terwijl hij in de zomer mogelijk iets minder water kan hebben. In de herfst biedt Vernall Fall een prachtig kleurenpalet vanwege de veranderende bladeren in de omgeving. Zelfs in de winter, wanneer delen van het park bedekt kunnen zijn met sneeuw, behoudt Vernall Fall zijn natuurlijke schoonheid, hoewel de omstandigheden glad en besneeuwd kunnen zijn. Een hike kan behoorlijk uitdagend of zelfs gevaarlijk worden.

Al met al, het is een prachtige hike. Ik raad het je zeker aan om deze hike te doen wanneer je een dag in Yosemite National Park gaat wandelen!

Bonustip: neem de adembenemende Tioga Pass Road bij Yosemite

Je trip naar Yosemite National Park aan het plannen? Of ben je er nu? Dan moet je zeker de Tioga Pass rijden. De Tioga Pass Road, ook wel bekend als Highway 120, is een schilderachtige weg die dwars door Yosemite National Park loopt. Deze weg is ongeveer 95 kilometer lang en verbindt de westelijke en oostelijke ingangen van het park met elkaar.

Niet alleen is deze route korter dan het alternatief, maar ook mooier! Maar let op: de Tioga Pass is niet altijd geopend. Je leest alles over de Tioga Pass in de blog die ik erover schreef.

Gerelateerde berichten
West-Amerika

Fremont Street Experience: een reis door het oude Las Vegas

Las Vegas staat bekend om zijn sprankelende neonlichten, extravagante casino’s en weelderige…
Lees verder
West-Amerika

Bezoek Joshua Tree National Park - tips & bezienswaardigheden

Ben je van plan om Joshua Tree National Park te bezoeken tijdens je reis naar Californië? Dat is…
Lees verder
West-Amerika

7 van de coolste spooksteden in Arizona

De geschiedenis van Arizona zit boordevol cowboyverhalen en wilde avonturen uit het oude Westen.
Lees verder