Zuid-Afrika

6 dingen om te doen in de buurt van Oudsthoorn

Oudsthoorn Zuid-Afrika

Benieuwd wat voor leuks je allemaal te doen is in Oudsthoorn? Oudtshoorn is een stad in de provincie West-Kaap, Zuid-Afrika. Het is de hoofdstad van de Klein Karoo, een prachtige regio in Zuid-Afrika. Oudtshoorn is bekend om zijn struisvogels, druipsteengrotten en Route 62. Ik vertel je er meer over in deze blog!

Waarom moet je Oudtshoorn bezoeken?

Oudtshoorn is een ideale stad om te bezoeken vanwege een aantal mooie activiteiten die je in de buurt kan bezoeken.

Oudtshoorn werd in 1847 gesticht door Cornelis Petrus Rademeyer, een Nederlandse boer. De stad werd vernoemd naar zijn vrouw, Louisa Oudtshoorn.

In de eerste jaren van zijn bestaan was Oudtshoorn een klein dorpje dat vooral afhankelijk was van de landbouw. In de jaren 1860 begon de struisvogelhandel echter te groeien en werd Oudtshoorn een belangrijke struisvogelmarkt. De stad werd bekend als de “struisvogelhoofdstad van de wereld” en er werden veel struisvogelboerderijen opgericht. En dat is te merken ook, want overal in de buurt kan je een struisvogelboerderij bezoeken.

Wat kun je doen in Oudtshoorn?

Er is veel te doen in Oudtshoorn. Hier zijn een paar ideeën!

1. Bezoek de Cango Caves

De Cango Caves zijn een must-see voor elke bezoeker van Oudtshoorn. Er zijn twee rondleidingen door de grotten: de standaardtour en de avontuurtour. De standaardtour is geschikt voor iedereen, terwijl de avontuurtour wat uitdagender is.

2. Bezoek een struisvogelboerderij

Op een struisvogelboerderij kun je meer leren over struisvogels en hun leefwijze. Je kunt ook naar een struisvogel toe rijden of een struisvogelei proeven. Er zijn er zoveel in de buurt dat je het beste eentje kunt kiezen welke op je route ligt.

Bezoek een struisvogelboerderij in Oudsthoorn

Bij de meeste boerderijen kan je een tour volgen: je leert wat over het houden van struisvogels, de producten die ze maken en het is ook mogelijk om struisvogel te eten: zowel het vlees als hun eieren.

1. Highgate Ostrich Show Farm:

  • Bekend om: Educatieve tours, spannende shows, en interactieve ontmoetingen met struisvogels.
  • Activiteiten: Leer over de levenscyclus van struisvogels, zie eieren uitkomen, en rijd op een struisvogel!
  • Extra: Restaurant met struisvogelgerechten, souvenirwinkel.

2. Safari Ostrich Farm:

  • Perfect voor: Gezinnen, met leuke tours, demonstraties en interactieve activiteiten.
  • Ervaar: Hand-feed struisvogels, zie eieren scramblen, en leer over struisvogelveren.
  • Extra: Dierenweide met andere dieren, winkel met struisvogelleer producten.

3. Cango Ostrich Farm:

  • Perfect voor: Gezinnen, koppels, en individuen die een unieke en leerzame ervaring zoeken.
  • Ervaar: Ervaar struisvogels van dichtbij, leer over hun biologie en gedrag, en help met voeren.
  • Extra: Restaurant met struisvogelgerechten, souvenirwinkel.

3. Rijd Route 62

Route 62 is een prachtige autoroute die door de Klein Karoo loopt. De route biedt adembenemende uitzichten over de bergen, valleien en rivieren. Er zijn ook veel leuke stops langs de route, zoals dorpjes, restaurants en wijngaarden.

Route 62 Barrydale

4. Bezoek de Swartbergpas

De Swartbergpas is een bergpas die de Klein Karoo en de Grote Karoo scheidt. De pas biedt een schitterend uitzicht over beide regio’s. Je kunt de Swartbergpas met de auto, fiets of te voet oversteken.

De Swartbergpas dus een prachtige (onverharde) weg dwars door deze pas heen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Daarmee verandert je uitzicht dus ook continu. Vanuit de pas kun je uitkijken over de Klein Karoo en de Grote Karoo. De Swartbergpas ligt op ongeveer drie kwartier rijden van Oudtshoorn.

Tip: Je kan via Kobus se Gat ook een tour van 2,5 uur vanaf Oudsthoorn boeken.

5. Meiringspoort Waterfall

De Meiringspoortwaterval is een van de mooiste watervallen in de Swartberg. Niet eens doordat er nu heel veel water stroomt, maar het is gewoonweg een heel mooi hoekje! Het is een must-see voor reizigers die naar de Klein Karoo reizen. De waterval ligt in de Swartbergpas, een prachtige bergketen die de Klein Karoo scheidt van de Grote Karoo. Het ligt op zo’n drie kwartier rijden van Oudtshoorn.

6. Bezoek de Cango Wildlife Ranch

De Cango Wildlife Ranch is een wildpark waar je veel verschillende dieren van dichtbij kunt zien, zoals cheetah’s, leeuwen, hyena’s en giraffen. Je kunt hier zelfs met een krokodil zwemmen!

Bonustip: sterren kijken in Oudsthoorn

Oudtshoorn is een parel voor sterrenliefhebbers. De lage lichtvervuiling, droge lucht, grote hoogte en unieke sterrenbeelden zorgen voor een spectaculaire sterrenhemel. De Melkweg is goed zichtbaar met het blote oog en biedt een onvergetelijk uitzicht.

Neem dus ’s nachts de tijd om naar de sterrenhemel te kijken. Het is geheel gratis! Liever iets leren van de sterrenhemel waar je naar kijkt? Boek dan een tour met telescoop en gids.

Zo zie je maar. Er is iets voor iedereen te doen, of je nu geïnteresseerd bent in natuur, cultuur of geschiedenis. Oudtshoorn is ook een goede uitvalsbasis voor het verkennen van andere delen van de Klein Karoo, zoals de Swartbergpas en de Route 62.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd om Oudtshoorn te bezoeken!

Gerelateerde berichten
Zuid-Afrika

Swartbergpas, Kleine Karoo & Grote Karoo: Dit mag je niet missen!

De Swartbergpas is een van de meest indrukwekkende bergpassen in Zuid-Afrika. De pas ligt in de…
Lees verder
Zuid-Afrika

De Cango Caves: indrukwekkende grotten bij Oudtshoorn

De Cango Caves zijn een van de meest populaire toeristische attracties in Zuid-Afrika in de buurt…
Lees verder
Zuid-Afrika

Meiringspoortwaterval: bijzondere waterval in de Swartberg

De Meiringspoortwaterval is een van de mooiste watervallen in de Swartberg. Niet eens doordat er nu…
Lees verder