Zuid-Afrika

Bourke’s Luck Potholes op de Panorama Route: een adembenemende tussenstop

Bourkes Luck Potholes op de Panorama Route

Zuid-Afrika is een land van ongekende schoonheid, met een diverse natuur en rijke cultuur. Een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Zuid-Afrika is de Panorama Route. Deze route loopt door de provincie Mpumalanga en biedt bezoekers adembenemende uitzichten over de Blyde River Canyon en andere natuurlijke wonderen. Een van de hoogtepunten van de Panorama Route is Bourke’s Luck Potholes, een indrukwekkende rotsformatie die is ontstaan door erosie.

In deze blog vertel ik je alles over Bourke’s Luck Potholes in Zuid-Afrika en de bijbehorende Panorama Route. Hopelijk inspireren we je om deze prachtige plek ook zelf te bezoeken!

Waterval bij Bourkes Luck Potholes

Bourke’s Luck Potholes: ontstaan, bezienswaardigheden en tips

Bourke’s Luck Potholes is een indrukwekkende rotsformatie die is ontstaan door erosie. De potholes zijn een reeks van grote, cilindervormige gaten in de rotsen, die variëren in grootte van enkele meters tot wel 20 meter in diameter. De potholes zijn tot wel 30 meter diep.

Hoe zijn de potholes in Zuid-Afrika ontstaan?

De potholes zijn ontstaan door de samenkomst van twee rivieren, de Blyde River en de Treur River. Het water van deze rivieren heeft in de loop van miljoenen jaren de zachtere rotsen weggeslepen, waardoor de harde rotsen zijn overgebleven.

Bourkes Luck Potholes van dichtbij

Wat kun je zien bij Bourke’s Luck Potholes?

De potholes zijn een must-see voor bezoekers van de Panorama Route in Zuid-Afrika. De potholes zijn het best te bekijken vanaf de verschillende uitkijkpunten die langs de rotsformatie zijn aangelegd. Je kunt ook een wandeling maken over de paden die langs de potholes lopen. Je ziet hier onder andere de waterval waar het water vandaan komt voordat het bij de potholes terechtkomt.

Bourkes Luck Potholes waterval

Tips voor het bezoeken van Bourke’s Luck Potholes:

 • Bezoek Bourke’s Luck Potholes bij zonsopgang of zonsondergang voor de mooiste foto’s.
 • Draag comfortabele schoenen, want je moet een klein stuk lopen om de potholes te bezoeken. Ik schat zelf in dat het in totaal zo’n 2 km heen en weer is.
 • Blijf op de paden, want de randen van de potholes zijn steil en kunnen gevaarlijk zijn.

Panorama Route: hoelang duurt het en wat zijn de tips?

De Panorama Route is een populaire toeristische route in Zuid-Afrika. De route loopt door de provincie Mpumalanga en biedt bezoekers adembenemende uitzichten over de Blyde River Canyon en andere natuurlijke wonderen.

Welke bezienswaardigheden zijn er langs de Panorama Route?

Bourke’s Luck Potholes
Dit heb je hierboven al kunnen lezen. Dus meer uitleg lijkt me niet nodig. 😉

Gods window Panorama route zuid-afrika

God’s Window
God’s Window is een uitzichtpunt dat zich op een hoogte van 1.902 meter boven de zeespiegel bevindt. Vanaf dit uitzichtpunt heb je uitzicht over de Blyde River Canyon. De canyon is 26 kilometer lang, 800 meter diep en tot 5 kilometer breed. Je kunt de canyon zien uitstrekken tot in de verte, met de Drakensbergen op de achtergrond.

Mocht je krap in tijd zitten, zou ik persoonlijk God’s Windows overslaan. Je moet een flink stuk klimmen om er te komen, al heb je op minder hooggelegen punten ook de mogelijkheid van het uitzicht te genieten. Het uitzicht is mooi, maar de Three Rondavels vond ik bijvoorbeeld spectaculairder (en veel makkelijker te bereiken).

Three Rondavels Panorama route zuid-afrika

Three Rondavels
Three Rondavels is een rotsformatie die bestaat uit drie ronde heuvels. De heuvels hebben de vorm van rondavels, traditionele huizen van de Zoeloes. De heuvels zijn ongeveer 250 meter hoog en liggen in de buurt van de Blyde River Canyon.

Je kunt hier uitstappen en zonder al te veel moeite het uitzicht bewonderen. Pas op waar je loopt, de hekken staan er niet voor niets.

Blyde River en de Treur River

Blyde River Canyon
De Blyde River Canyon is de derde grootste canyon ter wereld. De canyon is 26 kilometer lang, 800 meter diep en tot 5 kilometer breed. De canyon is ontstaan door erosie van de Blyde River, die door de bergen stroomt. De Blyde River komt samen met Treur River bij Bourke’s Luck Potholes.

Sabie Gorge
Sabie Gorge is een kloof die is gelegen in de buurt van de stad Sabie. De kloof is ongeveer 16 kilometer lang en 100 meter diep. De kloof is ontstaan door erosie van de Sabie River, die door de bergen stroomt. In de kloof zijn verschillende watervallen en rotsformaties te vinden.

Mac-Mac Falls
Mac-Mac Falls is een reeks van watervallen die samenkomen in een mooie poel. De watervallen liggen in de buurt van de stad Sabie. De watervallen zijn ongeveer 20 meter hoog en zijn ontstaan door erosie van de Sabie River.

Hoelang duurt de Panorama Route?

De Panorama Route is ongeveer 160 kilometer lang. Je kunt de route in een dag rijden, maar het is ook mogelijk om dit aan 2 dagen te doen.

Tips voor het rijden van de Panorama Route:

 • Rijd de route in de richting van de klok, zodat je de mooiste uitzichten aan de rechterkant hebt.
 • Neem je tijd om de bezienswaardigheden te bezoeken.
 • Houd rekening met het weer. De route kan gevaarlijk zijn bij slecht weer.
 • Je vindt veel lokale winkels bij de toeristische attracties. Wil je een leuk souvenir meenemen? Dat wordt erg gewaardeerd door de lokale bevolking.
Lokale winkels op de panorama route Zuid-Afrika

Tip: koop een Panorama Route Pass

De Panorama Route Pass is een geweldige manier om geld te besparen als je de Panorama Route bezoekt. De pas geeft je toegang tot alle bezienswaardigheden langs de route, waaronder Bourke’s Luck Potholes, God’s Window, de Three Rondavels, en de Blyde River Canyon.

De pas is verkrijgbaar voor 1 dag, 2 dagen, of 3 dagen. De prijs is afhankelijk van de duur van de pas.

De voordelen van de Panorama Route Pass zijn:

 • Besparingen: Je kunt tot 40% besparen op de entreegelden voor de bezienswaardigheden.
 • Gemak: Je hoeft geen losse kaartjes te kopen voor elke bezienswaardigheid.
 • Flexibiliteit: Je kunt de bezienswaardigheden bezoeken in je eigen tempo.

De Panorama Route Pass is te koop bij de meeste bezienswaardigheden langs de route. Je kunt de pas ook online kopen.

Tips voor het kopen van een Panorama Route Pass:

 • Koop de pas van tevoren online. Dit kan je geld besparen, omdat je dan geen extra toeslag hoeft te betalen voor het afhalen van de pas bij een bezienswaardigheid.
 • Controleer de geldigheidsduur van de pas. De pas is geldig voor een bepaalde periode, dus zorg ervoor dat je de pas voor het einde van de geldigheidsduur gebruikt.

Extra tips:

 • Koop de pas als je van plan bent om meerdere bezienswaardigheden langs de Panorama Route te bezoeken. Als je slechts een paar bezienswaardigheden wilt bezoeken, kan het goedkoper zijn om losse kaartjes te kopen.
 • Kijk of je een kortingskaart kunt krijgen. Sommige hotels en touroperators bieden korting op de Panorama Route Pass.

Ik hoop dat deze informatie helpt!

De ideale route tussen Johannesburg en het Krugerpark

Zuid-Afrika is een prachtig land met veel te bieden aan toeristen. Een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Zuid-Afrika is de Panorama Route. Deze route biedt bezoekers adembenemende uitzichten over de Blyde River Canyon en andere natuurlijke wonderen. De Panaroma Route is door haar ligging eigenlijk de ideale route tussen Johannesburg (tip: bezoek het Mandela House), Pretoria en het Krugerpark. De meeste reizigers vliegen namelijk op Johannesburg, voordat ze zich verplaatsen naar het Krugerpark. Zo ook wij!

Gerelateerde berichten
Zuid-Afrika

6 dingen om te doen in de buurt van Oudsthoorn

Benieuwd wat voor leuks je allemaal te doen is in Oudsthoorn? Oudtshoorn is een stad in de provincie…
Lees verder
Zuid-Afrika

Swartbergpas, Kleine Karoo & Grote Karoo: Dit mag je niet missen!

De Swartbergpas is een van de meest indrukwekkende bergpassen in Zuid-Afrika. De pas ligt in de…
Lees verder
Zuid-Afrika

De Cango Caves: indrukwekkende grotten bij Oudtshoorn

De Cango Caves zijn een van de meest populaire toeristische attracties in Zuid-Afrika in de buurt…
Lees verder