Zuid-Afrika

Op safari in Schotia Game Reserve bij Port Elizabeth

Op safari in Schotia Game Reserve bij Port Elizabeth

Kom mee op een ontdekkingsreis door het prachtige Schotia Game Reserve in Zuid-Afrika. In deze blog deel ik mijn ervaringen van een safari in het betoverende Schotia Game Reserve, een prachtige plek dichtbij Port Elizabeth. Dit reservaat staat bekend om de unieke kans om een groot deel van de Big Five van dichtbij te bewonderen en is tevens het oudste privépark van Zuid-Afrika met bijna 2.000 dieren!

Giraffe Op safari in Schotia Game Reserve bij Port Elizabeth

Schotia Game Reserve als alternatief voor Addo Elephant Park

De safari drives in Schotia Game Reserve zijn zeer uniek, aangezien dit een privépark betreft. De dieren zijn volledig wild, maar de populaties worden wel gereguleerd in het park. Dit is een gebruikelijke praktijk in Zuid-Afrika.

Schotia vormt een prima alternatief voor het bekendere Addo Elephant Park, dat letterlijk grenst aan Schotia. Door de mindere bekendheid van Schotia is dit park meestal ook veel minder druk.

Geniet van je Safari in Zuid-Afrika op dit, naar eigen zeggen, malariavrije reservaat, dat waarschijnlijk het meest dichtbevolkte reservaat in Afrika is, en met meer dan 40 zoogdiersoorten en ongeveer 2000 dieren, kan je het hele jaar door wilde dieren spotten.

Nijlpaard in Schotia Game Reserve Zuid-Afrika

Maak kennis met 4 van de Big 5

Het Schotia Game Reserve staat garant voor ontmoetingen met de dieren waarvoor je naar Zuid-Afrika komt. Van leeuwen tot giraffen en zelfs nijlpaarden, je gaat ze allemaal zien in dit reservaat. Met ervaren gidsen die je begeleiden, zul je de kans krijgen om deze dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen. Onze gids nam rustig de tijd om veel te vertellen over de dieren. Je zult ook merken dat ze de dieren constant in de gaten houden op hun gedrag. Het blijven wilde dieren natuurlijk!

Kan je hier dan de Big Five spotten? De Big Five is een term die oorspronkelijk werd gebruikt door jagers in Afrika om de vijf moeilijkste en gevaarlijkste dieren te beschrijven om te voet te bejagen. Tegenwoordig wordt de term voornamelijk gebruikt in de toerismesector. De Big Five bestaat uit:

  1. Leeuw
  2. Luipaard
  3. Olifant
  4. Neushoorn
  5. Buffel

Ze worden de Big Five genoemd, niet vanwege hun formaat, maar vanwege de uitdagingen en het gevaar dat ze vroeger opleverden voor de jagers. En geef toe, ook jij hebt in je hoofd dat je in Zuid-Afrika de Big Five gaat spotten. Je gaat in Schotia helaas niet de volledige top 5 spotten. Het luipaard kan door de hekken het park in komen, maar de kans dat je deze ziet, is erg klein.

Stropers zijn helaas hier ook nog actief

Ondanks dat Schotia Game Reserve een groot hek om het gebied heeft staan, werden wij helaas ook geconfronteerd met de gevolgen van stropers in dit gebied. Het park had 2 neushoorns, een mannetje en een vrouwtje, en deze zijn kort voor ons bezoek gedood voor hun hoorn. Een heel triest gezicht, maar helaas nog steeds de realiteit in Zuid-Afrika. Op het moment van schrijven (2023) vind je dus geen levende neushoorns in het park. Nieuwe neushoorns aanschaffen is prijzig, maar momenteel sparen ze het geld bij elkaar om nieuwe neushoorns uit te zetten in het park.

Nacht gamedrive in Schotia Game Reserve

Zonsondergang & nacht gamedrive: absolute aanrader

Uniek bij Schotia is dat je ook een gamedrive kan doen terwijl het donker is. Terwijl de dag ten einde loopt, word je na een bijzondere safari eerst getrakteerd op een van de meest betoverende uitzichten die de natuur te bieden heeft: de zonsondergang in Zuid-Afrika. De zon zakt langzaam weg achter de horizon, waardoor de lucht een palet van warme kleuren krijgt. Je ziet het al aan de foto helemaal bovenaan mijn blog.

Voordat je de nachtdrive gaat doen, geniet je eerst van een heerlijke Zuid-Afrikaanse barbecue en een borrel. Als het eenmaal echt donker is, ga je nogmaals op pad. De gids geeft één iemand van de groep een grote zaklamp en daarmee ga je op zoek naar de dieren. En dat is ’s nachts heel bijzonder, want veel dieren worden juist ’s nachts actief!

Borrel en barbecue Op safari in Schotia Game Reserve bij Port Elizabeth

Wij hadden het geluk om eerst een mannetjesleeuw tegen te komen. Vervolgens ging hij op zoek naar zijn vrouwtje en welpen. Dit was een werkelijk ongelooflijk moment. Zo’n indrukwekkende leeuw die vlak langs onze jeep liep, op weg naar zijn familie in het schemerlicht!

Overnachten in Schotia Game Reserve

Wil je midden in de natuur tussen de dieren overnachten? In Schotia Game Reserve is het mogelijk! Er zijn tenten, maar ook faciliteiten voor families. Persoonlijk heb ik hier niet geslapen, dus deze ervaring kan ik helaas niet met je delen. Meer informatie vind je op de website van Schotia Game Reserve.

Kortom, een safari in Schotia Game Reserve bij Port Elizabeth is een ervaring die je niet snel zal vergeten. Schotia Game Reserve is één van de mooie parken die je kan bezoeken aan de zuidkust van Zuid-Afrika. Veel toeristen gaan (ook) naar het bekendere Krüger park. Dit park is veel groter, maar de dichtheid van dieren is in Schotia veel groter. Wij hebben ons uitstekend vermaakt bij deze bijzondere safari!

Gerelateerde berichten
Zuid-Afrika

6 dingen om te doen in de buurt van Oudsthoorn

Benieuwd wat voor leuks je allemaal te doen is in Oudsthoorn? Oudtshoorn is een stad in de provincie…
Lees verder
Zuid-Afrika

Swartbergpas, Kleine Karoo & Grote Karoo: Dit mag je niet missen!

De Swartbergpas is een van de meest indrukwekkende bergpassen in Zuid-Afrika. De pas ligt in de…
Lees verder
Zuid-Afrika

De Cango Caves: indrukwekkende grotten bij Oudtshoorn

De Cango Caves zijn een van de meest populaire toeristische attracties in Zuid-Afrika in de buurt…
Lees verder