Zuid-Afrika

Bezienswaardigheden Pretoria: dit zijn de highlights

Bezienswaardigheden Pretoria dit zijn de highlights


In de vruchtbare vallei van de Apiesrivier, aan de voet van het Magaliesberg-gebergte, staat Pretoria bekend als de Jacarandastad, dankzij de paarse bloemenpracht die in het voorjaar zijn vele parken en tuinen verlicht. Pretoria is ook de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika en deelt de status van hoofdstad met Kaapstad en Bloemfontein. De stad ligt op ongeveer 55 kilometer van Johannesburg, maar de twee steden zijn echt compleet anders.

Waar veel toeristen Johannesburg overslaan, is Pretoria een tussenstop die wél de moeite waard is.

Pretoria is administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika

Pretoria is een stad van ambtenaren, diplomaten en keurige woonwijken met een grote bevolking van Afrikaners. Het is ook een belangrijke industriële stad en een centrum voor onderwijs en cultuur. De Universiteit van Pretoria werd opgericht in 1930, en UNISA, de Universiteit van Zuid-Afrika, is een van de grootste open universiteiten ter wereld.

Topactiviteiten zijn het verkennen van de historische gebouwen, monumenten en musea van de stad, evenals zijn prachtige botanische tuinen en natuurreservaten, waarvan sommige uitstekende mogelijkheden bieden om wilde dieren te spotten, slechts een korte rit van het stadscentrum. Voor meer ideeën over de beste plekken om te bezoeken, bekijk onze lijst met de topattracties in Pretoria.

Uitzicht Pretoria highlights

De 10 bezienswaardigheden van Pretoria

Pretoria heeft een set bezienswaardigheden die doordrenkt zijn met betekenis en verhalen uit het verleden. Als reiziger kun je hier niet alleen genieten van bijzondere architectuur, maar ook van de rijke geschiedenis van het land.

Het Voortrekker Monument Pretoria

1. Het Voortrekker Monument

Het Voortrekker Monument torent hoog boven de stad uit en is een gedenkteken voor de Afrikaner-geschiedenis en een eerbetoon aan de Grote Trek van de 19e eeuw. Maar het biedt meer dan alleen historische betekenis. Je kunt monument ook beklimmen voor een adembenemend panoramisch uitzicht over Pretoria.

Wanneer je het monument binnenstapt valt gelijk het oog op het verhaal van de Grote Trek. De Grote Trek was een migratie van Afrikaners, voornamelijk van Nederlandse en Hugenootse afkomst, die weg trokken uit de kustkolonies van de Kaap en het binnenland van Zuid-Afrika introkken om aan Britse overheersing te ontsnappen en hun eigen onafhankelijke gemeenschappen te stichten.

Binnenin het monument bevindt zich een indrukwekkend marmeren reliëfbeeld dat bekend staat als de “Eeuwige Vlam,” dat het idee van voortdurende nagedachtenis en nationale identiteit symboliseert.

Wat nog leuk is in het Voortrekker Monument, is dat hier ook ruimte is voor kunstenaars om hun werk te laten zien. Je vindt hier prachtige schilderijen die kenmerkend zijn voor Zuid-Afrika. Deze zijn te koop, maar daarvoor moet je wel de portemonnee trekken.

Union Building Pretoria

2. Union Buildings

De imposante Union Buildings zijn niet alleen het centrum van de Zuid-Afrikaanse regering, maar ook een symbool van nationaal leiderschap en eenheid. Gelegen op een heuveltop bieden deze gebouwen niet alleen een spectaculair uitzicht op de stad, maar herbergen ze ook het beeld van de iconische Nelson Mandela.

Het Nelson Mandela beeld is maar liefst 9 meter hoog. Het beeld werd onthuld op 16 december 2013, de Dag van de Verzoening in Zuid-Afrika, ter ere van Nelson Mandela.

Hier kan je een wandeling maken door de tuinen en heb je goed uitzicht over de stad.

Kanon bij Union Building

4. Voortrekker Monument Nature Reserve

Net buiten het Voortrekker Monument ligt een natuurreservaat waar veel lokale bewoners graag komen. Hier kun je wandelpaden verkennen of picknicken in de schaduw van oude bomen. Ook worden hier regelmatig protesten georganiseerd. Dan kan je hier geen rustige wandeling maken.

4. Krugerhuis Museum

Het Krugerhuis Museum werpt een fascinerende blik op het leven van Paul Kruger, de voormalige president van de Zuid-Afrikaanse Republiek. Het is niet zomaar een museum; het is een tijdcapsule die je meeneemt naar het verleden, met persoonlijke artefacten en verhalen die Kruger en de geschiedenis van de ZAR tot leven brengen.

5. Church Square

Church Square, omringd door indrukwekkende gebouwen, is een tijdloos symbool. Het standbeeld van Paul Kruger domineert het plein, terwijl de Groot Kerk (Groote Kerk) getuigt van de architectonische pracht die Pretoria kenmerkt.

6. Freedom Park

Freedom Park is niet zomaar een monument; het is een levendige viering van de geschiedenis van Zuid-Afrika en de dappere strijd tegen apartheid. Dit complex omvat een monument en een museum dat de verhalen van moedige strijders en hun zoektocht naar vrijheid vertelt.

7. National Zoological Gardens

Als je een liefhebber bent van wilde dieren, mag je een bezoek aan de National Zoological Gardens niet missen. Deze dierentuin is de grootste in Zuid-Afrika en biedt een diversiteit aan diersoorten. Je vindt hier leeuwen, maar ook zeldzame en bedreigde soorten.

8. Sterkfontein Caves

Hoewel net buiten Pretoria gelegen, zijn de Sterkfontein Caves wereldberoemd vanwege hun fossiele vondsten. Hier werden enkele van de oudste menselijke overblijfselen ter wereld ontdekt, waaronder de beroemde “Mrs. Ples.” Het is nog steeds te bezoeken en je vindt het een grot waar je begeleidt naar binnen kan.

9. Rietvlei Nature Reserve

Op slechts een korte rit van het bruisende stadscentrum van Pretoria ligt het Rietvlei Natuurreservaat, een paradijs voor safari-liefhebbers en natuurliefhebbers. Dit reservaat biedt een vredige ontsnapping aan de stad en de kans om neushoorns, giraffen, zebra’s en diverse vogelsoorten te spotten in een uitgestrekt landschap van savannes, wetlands en meren. Het is ook de thuisbasis van de nationale vogel van Zuid-Afrika, de blauwe kraanvogel. Het stuwmeer hier levert 15 procent van het water voor Pretoria en biedt vissers de gelegenheid om vanaf de noordelijke en westelijke oevers te vissen. Een bezoek aan het Rietvlei Natuurreservaat is een geweldige manier om een safari-ervaring op te doen zonder een groot nationaal park te hoeven bezoeken.

10. Melrose House

Stap binnen in de prachtige Victoriaanse pracht van Melrose House, een historisch herenhuis dat nu dienst doet als museum. Hier krijg je inzicht in het leven tijdens de Tweede Anglo-Boerenoorlog. Bewonder de architectuur, bewaarde meubels en tijdsgebonden artefacten die een vervlogen tijdperk tot leven brengen.

Wat is er nog meer te doen vanaf Pretoria?

Veel toeristen gebruiken Pretoria als tussenstop voor ze doorreizen naar bijvoorbeeld het Krugerpark. Maar heb je ook aan onderstaande plekken gedacht?

Dagtrip Pilanesberg

Pilanesberg National Park, gelegen op slechts twee uur rijden van Pretoria, is een van de parels onder Zuid-Afrika’s nationale parken. In vergelijking met het beroemde Kruger National Park is Pilanesberg gemakkelijk bereikbaar.

Dit park, dat zich uitstrekt over een indrukwekkende 55.000 hectare, biedt een spectaculaire kans om de iconische “Big Five” van Afrika te spotten: leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden en neushoorns. En hoewel Pilanesberg in omvang klein lijkt in vergelijking met sommige andere parken is de biodiversiteit en schoonheid hier groot.

Wat dit park nog aantrekkelijker maakt voor gezinnen, is dat Pilanesberg zich bevindt in een malariavrije zone. Dit maakt het een perfecte keuze voor reizigers met jonge kinderen, die in alle rust van de natuur willen genieten zonder zorgen over tropische ziektes.

Ontdek rond oktober de jacaranda's

Ontdek rond oktober de jacaranda’s

In oktober transformeren de straten van Pretoria in een betoverende zee van paarse bloemen, die je eerder zou verwachten te vinden in het hart van Japan. Dit komt door de jacarandabomen. Deze geven Pretoria kleur in de lente. Je treft ze voornamelijk aan in de buitenwijken van Pretoria zoals Groenkloof, Brooklyn, Arcadia en Lynnwood.

Hoe zit het met de veiligheid voor toeristen in Pretoria?

Zuid-Afrika heeft niet de beste reputatie als het gaat om veiligheid voor toeristen. Nu is Pretoria een grote stad met mooie bezienswaardigheden, maar vraagt de stad je ook om oplettend te zijn. Ga niet ’s avonds in het donker naar buiten en vermijd pinautomaten. Wij hebben hier gesproken met een lokale gids die vaak toeristen begeleidt en zij raadde ons ten strengste af om alleen geld te gaan pinnen.

Laat je niet gek maken door berichten over de veiligheid, de meeste toeristische attracties zijn uitstekend te bezoeken, maar laat je gerust adviseren door lokale gidsen of boek een excursie met een lokale gids!

Tip: reis je van of naar het Krugerpark? Neem dan de panoramaroute!

Gerelateerde berichten
Zuid-Afrika

6 dingen om te doen in de buurt van Oudsthoorn

Benieuwd wat voor leuks je allemaal te doen is in Oudsthoorn? Oudtshoorn is een stad in de provincie…
Lees verder
Zuid-Afrika

Swartbergpas, Kleine Karoo & Grote Karoo: Dit mag je niet missen!

De Swartbergpas is een van de meest indrukwekkende bergpassen in Zuid-Afrika. De pas ligt in de…
Lees verder
Zuid-Afrika

De Cango Caves: indrukwekkende grotten bij Oudtshoorn

De Cango Caves zijn een van de meest populaire toeristische attracties in Zuid-Afrika in de buurt…
Lees verder