Zuid-Afrika

Veilig reizen in Zuid-Afrika: tips voor toeristen

Zuid-Afrika is een prachtig land met veel te bieden aan toeristen. Van de indrukwekkende natuur tot de rijke cultuur, er is voor iedereen iets te beleven. Maar voordat je op reis gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zuid-Afrika is een land met een hoge criminaliteit, dus het is belangrijk om te weten hoe je jezelf kunt beschermen.

In dit artikel geven we je tips voor veilig reizen in Zuid-Afrika. We bespreken wat de gevaarlijkste plekken zijn, wat je moet doen als je beroofd wordt en hoe je criminaliteit kunt voorkomen. We geven je ook tips voor het kiezen van een veilige groepsreis of het veilig reizen als alleenreiziger.

De gevaarlijkste plekken in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika staat op de 136e plaats van 163 landen op de Global Peace Index 2023. Dit betekent dat Zuid-Afrika een land met een relatief hoge criminaliteit is. De belangrijkste vormen van criminaliteit in Zuid-Afrika zijn geweldsmisdrijven, zoals moord, verkrachting en beroving, en diefstallen.

De gevaarlijkste plekken in Zuid-Afrika zijn de grote steden, zoals Johannesburg, Kaapstad en Durban. In deze steden is er een hoge criminaliteit, vooral in de arme wijken. Ook op het platteland kan het gevaarlijk zijn, vooral ’s nachts.

Over het algemeen hoor ik weinig toeristen enthousiast over Johannesburg. Wij zijn daar zelf dan ook niet geweest. Onze taxichauffeur in Kaapstad begon zelfs over de slechte veiligheid daar. Dat zegt wat!

Wat te doen als je beroofd wordt

Als je beroofd wordt in Zuid-Afrika, is het belangrijk om rustig te blijven en niet te verzetten. Geef de overvallers wat ze willen en probeer ze niet te stoppen. Zodra de overvallers weg zijn, bel dan de politie of neem contact op met je ambassade.

Hoe criminaliteit te voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om criminaliteit in Zuid-Afrika te voorkomen:

 • Loop niet alleen over straat, vooral ’s nachts.
 • Wees voorzichtig in grote steden en arme wijken.
 • Draag geen dure sieraden of kleding.
 • Laat je waardevolle spullen niet onbeheerd achter.
 • Wees alert op je omgeving.
 • Ga geen geld pinnen op drukke plekken. Onze reisleidster van onze groepsreis gaf aan dat daar veel overvallen plaatsvinden!

Slimme tips om je spullen veilig te houden

De meeste tips heb ik zelf ook toegepast. En daarom deel ik deze graag met je!

 • Kies voor een groepsreis als je twijfelt. Zij weten vaak wat je wel of niet kan doen.
 • Koop een tasje voor onder je kleding en bewaar daar je paspoort of telefoon.
 • Neem een oude telefoon mee die je in je zak bewaart. Mocht je overvallen worden, geef je deze af.
 • Ga niet met 2 telefoons op pad als je samen reist. Zo spreid je je kansen.
 • Laat écht die sieraden en dure kleding thuis.

Tips voor het kiezen van een veilige groepsreis

Als je een groepsreis naar Zuid-Afrika boekt, is het belangrijk om een goede touroperator te kiezen. Kies een touroperator die ervaring heeft met reizen naar Zuid-Afrika en die goede recensies heeft. Zorg ervoor dat de reisroute veilig is en dat de accommodaties goed beveiligd zijn. Een goede touroperator is bijvoorbeeld Djoser.

Tips voor het veilig reizen als alleenreiziger

Als je alleen naar Zuid-Afrika reist, is het nog belangrijker om voorzichtig te zijn. Vertel je reisplannen aan iemand thuis en laat hem of haar weten waar je bent. Wees voorzichtig met het ontmoeten van vreemden en ga niet alleen naar afgelegen gebieden. Maak gebruik van officiële parkeergelegenheden en laat je bijpraten in het hotel als je vragen hebt. De locals weten vaak het beste wat je kunt doen!

Zorg voor een back-up plan voor je mobiele telefoon

Wat zou je doen als je nu je telefoon kwijt bent? Hoe blokkeer je je creditcard? Hoe log je nog in bij de voor jou belangrijke apps als je bankrekening? Zorg dat je een back-up plan maakt.

 • Maak gebruik van een wachtwoordmanager. Niet alleen veiliger voor je wachtwoorden, maar dan heb je ook een centrale plek waar al je wachtwoorden staan.
 • Sla gegevens op in de cloud. Zonde als je je vakantiefoto’s kwijt bent, toch?!
 • Zorg dat je kan inloggen via je partner. Je kan bij Apple bijvoorbeeld instellen dat je kan inloggen via je partner. Mocht een van jullie de telefoon kwijt zijn, kan je ieder geval snel je Apple acocunt weer in.
 • Schrijf dingen op een papiertje. Bijvoorbeeld hoe je je telefoonnummer blokkeert of hoe je in je wachtwoordmanager komt.

Zuid-Afrika is een prachtig land, maar het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je op reis gaat. Door de tips in dit artikel op te volgen, kun je het risico op criminaliteit verminderen en veilig genieten van je reis.

Ga overigens ook gewoon genieten. Er is zoveel moois te beleven. Laat je niet volledig afschrikken. Niet voor niks gaan jaarlijks duizenden toeristen die kant op!

Gerelateerde berichten
Zuid-Afrika

6 dingen om te doen in de buurt van Oudsthoorn

Benieuwd wat voor leuks je allemaal te doen is in Oudsthoorn? Oudtshoorn is een stad in de provincie…
Lees verder
Zuid-Afrika

Swartbergpas, Kleine Karoo & Grote Karoo: Dit mag je niet missen!

De Swartbergpas is een van de meest indrukwekkende bergpassen in Zuid-Afrika. De pas ligt in de…
Lees verder
Zuid-Afrika

De Cango Caves: indrukwekkende grotten bij Oudtshoorn

De Cango Caves zijn een van de meest populaire toeristische attracties in Zuid-Afrika in de buurt…
Lees verder