Zuid-Afrika

Swartbergpas, Kleine Karoo & Grote Karoo: Dit mag je niet missen!

Ontdek de Swartbergpas, Kleine Karoo en Grote Karoo

De Swartbergpas is een van de meest indrukwekkende bergpassen in Zuid-Afrika. De pas ligt in de Klein Karoo, een prachtige regio in de provincie West-Kaap. De Swartbergpas is ongeveer 24 kilometer lang en biedt adembenemende uitzichten over de Klein Karoo en de Grote Karoo.

De Swartbergpas is een populaire toeristische bestemming. De pas is toegankelijk voor auto’s, motoren, fietsen en wandelaars. Er zijn verschillende uitkijkpunten langs de pas waar je kunt stoppen om te genieten van het uitzicht. Let er wel op: de weg is onverhard. Veel Zuid-Afrikanen nemen de weg niet met hun eigen auto, omdat er kans op schade is met hun eigen auto.

Uitzicht Kleine Karoo Grote Karoo (1)

Waarom moet je de Swartbergpas bezoeken?

De Swartbergpas is een hele indrukwekkende bergpas. Het is een prachtige weg dwars door deze pas heen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Daarmee verandert je uitzicht dus ook continu. Vanuit de pas kun je uitkijken over de Klein Karoo en de Grote Karoo.

De Swartbergpas is een populaire toeristische bestemming, maar het is er nooit echt druk. Je kunt dus in alle rust genieten van de natuur en de uitzichten.

De hoogtepunten van de Swartbergpas

Tweede Water Swartbergpas

Tweede Water
De start/eind van de Swartbergpas en een prachtig mooie plek voor een foto. Als je vanuit het noorden komt, begint hier al het moois.

Die Top Swartbergpas

Die Top
Op 1575 meter hoogte vind je Die Top van de Swartbergpas. Vanuit hier kijk je prachtig uit over de omgeving.

De Cango Caves
De Cango Caves zijn een unieke en bijzondere attractie. De grotten zijn een geweldige plek om te leren over de geschiedenis en de geologie van de regio.

Swartberg Meiringspoortwaterval Zuid-Afrika

Meiringspoort Waterfall
De Meiringspoortwaterval is een van de mooiste watervallen in de buurt. Niet eens doordat er nu heel veel water stroomt, maar het is gewoonweg een heel mooi hoekje!

Bezoek de Swartbergpas met de The Swartberg Experience

Zelf heb ik de Swartbergpas niet met een eigen auto gereden, maar ik ben mee geweest met The Swartberg Experience. Dit was een dagvullend programma waarbij we onder andere de Meiringspoortwaterval bezochten en daarna richting de Swartbergpas gingen onder leiding van Kobus!

Het toffe aan deze experience is dat je kan uitstappen, zelf door de pas kan wandelen en wanneer je het zat bent gewoon weer in het busje stapt. Zo hike door je prachtig gebied én word je naar de mooiste plekjes gereden. Ideaal!

Tip: Je kan via Kobus se Gat (hieronder lees je daar meer over) ook een tour van 2,5 uur boeken.

Kobus se gat

Eten en slapen in de Swartbergpas bij Kobus se Gat

Als je nog een leuke plek zoekt om te slapen… kies dan zeker voor Kobus se Gat! Wij hebben hier gedineerd na The Swartberg Experience, maar je kan hier ook blijven slapen. Door de afgelegen ligging heb je een prachtige zonsondergang, heerlijke avond met lekker eten én een prachtige sterrenhemel. Tip dus!

Kobus se Gat organiseert ook tours van 2,5 uur, inclusief heerlijke lunch. Absoluut aan te raden!

Kobus se Gat eten en slapen

Er zijn ook veel verschillende hotels en guesthouses in Oudtshoorn, dus je kunt zeker een accommodatie vinden die bij je budget past. Een leuke tip is Kleinplaas Guest Farm in Oudsthoorn.

Tips voor het bezoeken van de Swartbergpas

Hier zijn een paar tips voor het bezoeken van de Swartbergpas:

  • De Swartbergpas is het beste te bezoeken in de lente of de herfst. In de zomer kan het erg warm zijn op de pas en in de winter kan de pas afgesloten zijn vanwege sneeuw.
  • Zorg voor een volle tank benzine voordat je de Swartbergpas op gaat. Er zijn geen tankstations langs de pas.
  • Neem voldoende water en snacks mee. Er zijn geen restaurants of winkels langs de pas.
  • Draag goede schoenen en kleding, vooral als je van plan bent om te wandelen of te fietsen.
  • Houd er rekening mee dat de Swartbergpas een onverharde weg is. Rijd voorzichtig en wees alert op andere weggebruikers.
  • Je kan wilde dieren spotten. Dus neem houd als passagier je telefoon bij de hand als je door de pas rijdt.

De Swartbergpas is een must-see voor reizigers naar Zuid-Afrika. De pas biedt adembenemende uitzichten over de Klein Karoo en de Grote Karoo. Het is een geweldige plek om te wandelen, te fietsen en te genieten van de natuur. Zolang je hem maar op je lijstje zet! 😉

Gerelateerde berichten
Zuid-Afrika

6 dingen om te doen in de buurt van Oudsthoorn

Benieuwd wat voor leuks je allemaal te doen is in Oudsthoorn? Oudtshoorn is een stad in de provincie…
Lees verder
Zuid-Afrika

De Cango Caves: indrukwekkende grotten bij Oudtshoorn

De Cango Caves zijn een van de meest populaire toeristische attracties in Zuid-Afrika in de buurt…
Lees verder
Zuid-Afrika

Meiringspoortwaterval: bijzondere waterval in de Swartberg

De Meiringspoortwaterval is een van de mooiste watervallen in de Swartberg. Niet eens doordat er nu…
Lees verder