De zwarte waterval Svartifoss - een must-see in IJsland
IJsland

De zwarte waterval Svartifoss: een must-see in IJsland!

IJsland staat bekend om zijn adembenemende landschappen, en een van de meest betoverende natuurlijke attracties van het land is de Svartifoss waterval. Gelegen in het Vatnajökull nationaal park in het zuiden van IJsland, binnen het natuurgebied Skaftafell, is Svartifoss een van de mooiste watervallen die je in IJsland zult zien. Niet om zijn waterval, maar vooral om wat eromheen te zien is. Met zijn unieke basalt kolommen en schilderachtige omgeving is het een must-see bestemming tijdens je rondreis door IJsland!.

Svartifoss Waterval: een natuurlijke schoonheid

Na een wandeling van ongeveer 45 minuten door het park, kom je aan bij Svartifoss. De route naar de water vanaf het Skaftafell Visitor Centre is ongeveer 2 km. De waterval heeft een indrukwekkende uitstraling, met zijn basalt rotsformaties die lijken op een enorm orgel met verticaal gerangschikte kolommen. Het water stort zich vanaf een hoogte van 20 meter naar beneden en vormt een prachtig schouwspel. Onderaan de waterval liggen afgebroken stukken steen en daar is een mooi plateau gemaakt waar je pachtige foto’s kan maken (zoals de foto hier bovenaan de blog).

Een bron van inspiratie voor architecten

De schoonheid van Svartifoss heeft niet alleen indruk gemaakt op natuurliefhebbers, maar ook op lokale ontwerpers en architecten. De unieke basaltkolommen hebben hun stempel gedrukt op verschillende architectonische ontwerpen in IJsland, zoals de beroemde Hallgrímskirkja kerk in Reykjavik, de kerk in Akureyri en het Nationale Theatergebouw in Reykjavik. De waterval heeft dus niet alleen een visueel effect op zijn bezoekers, maar heeft ook bijgedragen aan de artistieke en architectonische identiteit van het land.

Onderweg naar Svartifoss tref je 2 watervallen - Hundafoss en Magnúsarfoss

Onderweg tref je 2 watervallen: Hundafoss & Magnúsarfoss

Als je Svartifoss bezoekt, kun je ook andere prachtige watervallen in de omgeving verkennen. Met behulp van wegbewijzering kun je gemakkelijk andere watervallen zoals Hundafoss en Magnúsarfoss vinden. Deze watervallen bieden ook adembenemende uitzichten en zijn de moeite waard om te verkennen tijdens je bezoek aan het gebied.

Verschillende routes om Svartifoss te bereiken

Er zijn verschillende manieren om Svartifoss te bereiken, afhankelijk van je voorkeuren en fysieke conditie. De meest populaire manier is door een wandeling van ongeveer 45 minuten te maken vanaf het Vatnajökull informatiecentrum in het park. Je parkeert hier ook je auto (zie afbeelding hieronder, daar staat de parking op aangegeven). Het pad is goed aangegeven met handige informatiebordjes, hoewel sommige delen wat steil kunnen zijn (vooral in het begin!).

Voor mensen die minder goed ter been zijn, is er een smalle weg die met de auto kan worden afgereden. Deze weg leidt naar een parkeerplaats, waarna je nog maar een korte afstand hoeft te lopen.

Wandelroute Svartifoss

Houd rechts aan als je je wandeling start.

Tip: neem niet dezelfde route terug

Niet onbelangrijk: de terugweg. Je kunt dezelfde route terug wandelen, maar je kunt er ook een rondje van maken. Dan zie je de waterval Hundafoss nog eens van de andere kant, maar je loopt ook door een prachtig open gebied terug de berg af. Dit zorgt voor een mooie afwisseling in je wandeling. Belangrijk is om wanneer je terugloopt van de waterval links af te slaan. Zo maak je een mooi rondje van je wandeling.

Kortom, Svartifoss wordt één van je hoogtepunten van je rondreis door het prachtige IJsland.

Gerelateerde berichten
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder
IJsland

13 daagse rondreis IJsland: onze hotels & route

Ben je op zoek naar een voorbeeld van een rondreis door IJsland? Dat kan ik me goed voorstellen.
Lees verder
IJsland

Hike naar de Bruarfoss waterval: Alles wat je moet weten

Op zoek naar een onvergetelijke wandelervaring in de adembenemende natuur van IJsland? Dan is een…
Lees verder