IJsland

Elektrische auto huren in IJsland: Laadstations, kosten & meer praktische informatie

Een elektrische auto huren in IJsland dit moet je weten

Wil je een Elektrische auto huren in IJsland? Elektrisch rijden wordt steeds populairder én belangrijker om onze voetafdruk te verkleinen. In IJsland weten ze dat ook, want als je in Reykjavik rondloopt zie je heel veel elektrische auto’s. In 2022 was 70% van de nieuwe auto’s elektrisch. In IJsland kunnen ze heel makkelijk energie opwekken en daardoor is stroom ook goedkoop. In deze blog leg ik je de voor- en nadelen uit van een elektrische auto huren in IJsland.

Je kunt overal in IJsland elektrisch laden

Als je deze blog leest was dit vast je eerste vraag: hoe is het laadnetwerk in IJsland. Deze is meer dan prima. Dat kan je ook zien on onderstaande kaart van Plugshare (screenshot van 2023). De meeste opladers buiten Reykjavik vind je bij hotels.

Laadstations IJsland kaart

Er zijn ook verschillende benzinestations die oplaadstations aanbieden, verspreid over heel IJsland. Je kunt zoeken naar Isorka-oplaadstations, ON-oplaadstations of Charge and Drive-stations. De ON-oplaadstations zijn een van de handigste, omdat je toegang hebt tot de ON-app en stationlocaties bij jou in de buurt en hun status kunt vinden.

Er zijn IJsland momenteel 8Tesla Supercharger-stations die speciaal zijn ontworpen voor Tesla-voertuigen. Er zijn plannen om er meer toe te voegen.

Snellladers langs de Ringweg nr. 1 (Route 1)

De Route 1, ook bekend als de Ringweg, is de belangrijkste snelweg van IJsland. Deze weg loopt rondom het hele eiland en heeft een totale lengte van ongeveer 1.332 kilometer. De Route 1 is de levensader van het IJslandse wegennet en verbindt alle belangrijke steden en bezienswaardigheden met elkaar. Het is dan ook de populairste route voor toeristen die het land willen verkennen.

Langs deze bekende rondweg vind je sinds enkele jaren ruim 20 snelladers. Daarmee kan je met een elektrische auto het eiland rond. In onderstaande vidoe zie je ook een handig kaartje met snelladers langs de Route 1 in IJsland en hoe het werkt.

Elektrische auto huren in IJsland: duurder om te huren, aanbod stijgt

Een van de grotere nadelen van elektrisch rijden in IJsland is dat een elektrische auto duurder is om te huren. Het prijsverschil loopt al snel op tot 20 a 30% per dag. Elektrische auto’s zijn duurder in aanschaf en dat berekenen ze door. Je krijgt er vaak wel meer luxe voor terug

Toch zijn er ook voordelen: opladen is goedkoper dan benzine, het aanbod wordt in ramp tempo groter, je ervaart fantastische rij-ervaring met meer luxe opties op je auto en je verlaagt je voetafdruk tijdens je reis in IJsland. En daarnaast is de actieradius van elektrische auto’s voldoende voor de meeste routes in IJsland.

 • Laag brandstofverbruik: Elektrische auto’s verbruiken veel minder energie dan benzine- of dieselauto’s. Dit betekent dat je minder hoeft te betalen voor elektriciteit.
 • Goedkopere elektriciteit: De elektriciteit in IJsland is veel goedkoper dan in veel andere landen. Dit maakt het huren van een elektrische auto in IJsland nog aantrekkelijker.
 • Lange actieradius: De meeste elektrische auto’s hebben een actieradius van meer dan 400 kilometer. Dit is voldoende voor de meeste routes in IJsland.
 • Milieuvriendelijk: Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit. Dit helpt om de luchtkwaliteit in IJsland te verbeteren.
 • Stil en comfortabel: Elektrische auto’s zijn stil en comfortabel. Dit maakt ze ideaal voor het verkennen van de prachtige natuur van IJsland.

Hoeveel kost het om een elektrische auto op te laden in IJsland?

In 2023 waren de prijzen per laadtype tegen een tarief van ISK per kilowattuur als volgt:

 • Regulier opladen (AC 22 kW): 25 kr/kWh of 0.5 kr/mín.
 • Snel opladen (DC 50 kW): 50 kr/kWh
 • Snel opladen (DC 225 kW): 65 kr/kWh

Tip: lees ook onze blog over de wisselkoers IJslandse Kroon & Euro: zo bespaar je geld op je transacties

Kan ik met een elektrische auto rijden op de F-wegen?

Nee, je kunt je elektrische huurauto niet rijden op de F-wegen in IJsland. Hoewel de F-wegen een 4×4-voertuig vereisen en er veel 4×4 elektrische voertuigen zijn, is het ontwerp van elektrische voertuigen gewoon niet geschikt voor het ruige F-wegterrein.

De batterijen van elektrische voertuigen bevinden zich onderaan de auto en zijn daarom gevoelig voor beschadigingen door oneffen rijoppervlakken. Als je een elektrische huurauto op zo’n weg rijdt en de batterij beschadigd raakt, dekt jouw huurautoverzekering het niet en moet je de schade uit eigen zak betalen.

Al met al, je kunt prima IJsland ontdekken met een elektrische auto. Je moet je huiswerk doen, maar er zijn voldoende laadpunten te vinden zolang je de ringweg aanhoudt.

Hoe vind je de beste elektrische autoverhuurder in IJsland?

Hoe vind je de beste elektrische autoverhuurder in IJsland? Hier een aantal tips:

 • Vergelijk verschillende autoverhuurders. Er zijn veel verschillende autoverhuurders in IJsland die elektrische auto’s verhuren. Vergelijk de prijzen, het aanbod van auto’s en de locatie van hun kantoren voordat je een beslissing neemt.
 • Kijk naar de laadinfrastructuur. Zorg ervoor dat je vast uitzoek waar de laadpalen op de route zijn die je wilt rijden. Je kunt een overzicht van de laadinfrastructuur in IJsland vinden op de website van de Icelandic Road Administration of Plugshare.
 • Boek op tijd. Vooral in het hoogseizoen is het slim om op tijd te boeken. Hoe korter je van tevoren boekt, hoe minder opties er zijn. Doorgaans ben je dan duurder uit.

Bekende aanbieders zijn:

Gebruik een vergelijkingssite om een huurauto te vinden

Waarom zelf zoeken als je daar al vergelijkers voor hebt? Je kan deze sites eens proberen.

 • EasyTerra: EasyTerra is een van de meest populaire vergelijkingssites voor autoverhuur. Je kunt de prijzen van verschillende autoverhuurders in IJsland vergelijken, inclusief elektrische auto’s.
 • Auto Europe: Auto Europe is een andere populaire vergelijkingssite voor autoverhuur. Je kunt de prijzen van verschillende autoverhuurders in IJsland vergelijken, inclusief elektrische auto’s.
 • Rentalcars.com: Rentalcars.com is een vergelijkingssite voor autoverhuur die zich richt op internationale bestemmingen. Je kunt de prijzen van verschillende autoverhuurders in IJsland vergelijken, inclusief elektrische auto’s.

Succes met het vinden van de juiste auto en alvast heel veel plezier in IJsland! Lees ook zeker mijn andere blogs over IJsland zoals over de Golden Circle of mijn hele rondreis van 13 dagen die ik maakte.

Gerelateerde berichten
IJsland

Seljalandsfoss: IJslandse waterval waar je achterlangs kunt lopen

Hoe heet die waterval waar je achterlangs kunt lopen? Nou, dat is dus Seljalandsfoss. Prachtige…
Lees verder
IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper…
Lees verder
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder