IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper, ook is het een stuk minder druk in IJsland. De zomermaanden zijn populair voor een bezoek aan IJsland, maar de herfst biedt ook talloze mogelijkheden voor een onvergetelijke reis. Je moet echter wel rekening houden met onvoorspelbaarder weer. Toen ik zelf door IJsland reisde hadden wij in het noorden een flink pak sneeuw. Dit maakte enkele wegen onbegaanbaar. Toch hoort dit ook bij IJsland. Ik vertel je meer over rondreizen door IJsland in september of oktober!

Hoe zit het met de drukte, prijzen en temperatuur in september en oktober?

Buiten het seizoen heb je altijd het voordeel dat je minder betaald dan wanneer je in het hoogseizoen vertrekt. En zijn simpelweg minder mensen met vakantie, wat de drukte en de prijzen van vliegtickets en accommodaties ten goede komt. Verwacht in IJsland geen massatoerisme zoals je dat van Zuid-Europa kent. Men komt er voor de mooie natuur!

Weersomstandigheden in september en oktober

In september en oktober begint de herfst in IJsland te settelen. De temperaturen zijn dan wat lager dan in de zomermaanden, maar nog steeds aangenaam voor wandelingen en sightseeing. Gemiddeld ligt de temperatuur rond de 10°C, met af en toe wat regen en wind. De kans op sneeuw is in de bergen aanwezig, maar in de laaglanden is het sneeuwdek meestal beperkt. Wij troffen zelf wel sneeuw begin oktober. De ervaringen wisselen.

Autorijden door IJsland in september en oktober

De ringweg is een populaire route voor een rondreis door IJsland. De weg is ongeveer 1332 kilometer lang en loopt langs de kust van het eiland. De route biedt een prachtig uitzicht op de ongerepte natuur van IJsland, waaronder bergen, gletsjers, watervallen en vulkanen. Vanaf de ringweg kom je dus langs alle populaire bestemingen van IJsland.

Toch moet je rekening houden met een back-up plan. Ook wij kregen te maken met sneeuw, waardoor we enkele activiteiten niet hebben kunnen doen. Met name als je de ringweg af moet kan dit voor problemen zorgen.

Controleer iedere dag of je weg begaanbaar is. IJsland hangt vol camera’s welke je kunt kijken via Route.is of controleer of je route begaanbaar is via Umferdin.is. In de meeste hotels denken graag je mee. Zij zijn wel wat gewend!

Wegen IJsland - zijn ze begaanbaar

Voorbeeld van Umferdin, 2023.

Reis naar IJsland voor het Noorderlicht

Noorderlicht spotten in september of oktober

Vanaf september begint het beste seizoen om het Noorderlicht in IJsland te zien. De nachten worden namelijk weer langer. Mijn persoonlijke ervaring is wel dat je ’s avonds niet de energie hebt om heel de nacht op te blijven voor het Noorderlicht. Gelukkig hebben veel hotels daarom een wake-up service. Handig om naar te kijken wanneer je je hotels nog moet boeken!

PeriodeKan het noorderlicht gezien worden in IJsland?
Lente (maart – mei)Ja, maar de kans is klein vanwege de langere dagen en meer licht.
Zomer (juni – augustus)Ja, het is mogelijk om het noorderlicht te zien, maar de kans is erg klein vanwege de lange dagen en het vele licht.
Herfst (september – november)Ja, dit is de beste tijd om het noorderlicht te zien vanwege de donkerdere nachten en hogere kans op helder weer.
Winter (december – februari)Ja, dit is de beste tijd om het noorderlicht te zien vanwege de lange, donkere nachten en helderder weer. De periode rond de winterzonnewende (21 december) biedt de grootste kans om het noorderlicht te zien.
De zwarte waterval Svartifoss - een must-see in IJsland

De mooiste bezienswaardigheden van IJsland – prima te zien in september & oktober!

Als je op zoek bent naar enkele van de mooiste plekken in IJsland, dan zijn er tal van opties om uit te kiezen. Hieronder vind je enkele van de must-see attracties die je niet mag missen tijdens je rondreis door IJsland. Praktisch iedere wandeling langs de ringweg is te maken. Alleen de binnenlanden, te bereiken via de F-wegen, worden slecht toegankelijk in de herfst.

Route-Golden-Circle-IJsland-Reis365

Golden Circle

Iedereen die geïnteresseerd is in IJsland als reisbestemming, stuit uiteindelijk op de “Golden Circle”. Het antwoord daarvoor is simpel: de Golden Circle is een van de populairste toeristische routes in IJsland. In één dag kun je drie van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van het land bezoeken: Thingvellir National Park, Gullfoss en Geysir.

Je leest er alles over in de blog die ik hierover geschreven heb!

Thingvellir National Park

Thingvellir National Park is een van de meest populaire nationale parken in IJsland en is een must-see tijdens je rondreis. Het park is de thuisbasis van enkele van de meest indrukwekkende geologische kenmerken van het land, waaronder de Almannagja-kloof en de Thingvallavatn-meren.

Warmwaterbronnen in IJsland

Daalt de temperatuur? Dan is een warmwaterbad bezoeken alleen maar lekkerder! Van Blue Lagoon tot lokale warmwaterbron… je leest er alles over in onderstaande blog.

Skogafoss

De mooiste watervallen van IJsland

Een waterval is altijd een bijzonder natuurverschijnsel. En de mooiste vind je absoluut in IJsland. De meeste watervallen liggen langs de ringweg en zijn daardoor heel makkelijk te bereiken, ook in september en oktober! Denk aan de prachtige Skogafoss waterval (van de foto hierboven), maar ook watervallen als Gullfoss en Seljalandsfoss zijn uitstekend te bereiken. Iets avontuurlijker? Maak de hike naar Svartifoss of Bruarfoss!

Voorbeeld rondreis IJsland september/oktober van 13 dagen

Wil je nog meer inspiratie opdoen over een rondreis door IJsland? Zelf maakte ik de reis in de periode eind september – begin oktober. In 13 dagen kan je héél veel zien. Al mijn activiteiten, hotels en de route vind je terug in onderstaande blog. Veel reisplezier!

Gerelateerde berichten
IJsland

Seljalandsfoss: IJslandse waterval waar je achterlangs kunt lopen

Hoe heet die waterval waar je achterlangs kunt lopen? Nou, dat is dus Seljalandsfoss. Prachtige…
Lees verder
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder
IJsland

13 daagse rondreis IJsland: onze hotels & route

Ben je op zoek naar een voorbeeld van een rondreis door IJsland van ongeveer 2 weken? Dat kan ik me…
Lees verder