IJsland

Seljalandsfoss: IJslandse waterval waar je achterlangs kunt lopen

Seljalandsfoss - IJslandse waterval waar je achterlangs kunt lopen

Hoe heet die waterval waar je achterlangs kunt lopen? Nou, dat is dus Seljalandsfoss. Prachtige foto’s van de Seljalandsfoss waterval vind je in veel reisgidsen, websites of blogs terug. En dat is niet voor niks. De waterval is van zichzelf al mooi, maar wat deze vooral bijzonder maakt, is dat je hier achterlangs kunt lopen. Ook ligt de waterval direct langs de bekende ringweg van IJsland,

Seljalandsfoss is voor toeristen één van de favoriete watervallen om te bezoeken in IJsland en vind je in het zuiden van IJsland. De meeste toeristen pakken het zuiden van IJsland mee en dan is Seljalandsfoss één van de hoogtepunten. Parkeer je auto op de (betaalde) parkeerplaats en je staat binnen 10 minuten achter de waterval!

Achter Seljalandfoss langswandelen

Seljalandsfoss is één van de weinige watervallen in IJsland waar je daadwerkelijk achterlangs kunt lopen. Het is in ieder geval de grootste waterval. Het pad is dan ook keurig aangelegd voor je. Het pad leidt je van de voorkant van de waterval naar de achterkant. Let op: het kan wel glad zijn! Je begeeft je nog steeds in de wilde natuur.

Om erachter te kunnen lopen, moet je er echter wel voor zorgen dat je in de juiste tijd van het jaar bezoekt. In de winter is het pad vaak gesloten. Het is altijd vochtig achter de waterval, waardoor het hier bevriest. De rest van het jaar kan je er prima achterlangs wandelen. Let dus alleen op de gladheid.

Ook artiesten weten Seljalandsfoss te vinden

Goede kans dat je Seljalandsfoss al eens gezien hebt in een videoclip. Zo was de waterval een checkpoint van het zesde seizoen van The Amazing Race, een bekende Amerikaanse realitieserie. De Seljalandsfoss waterval is ook te zien geweest in verschillende videoclips en films. Björk, die zelf uit IJsland komt, heeft de waterval in een aantal van haar films laten zien. En Justin Bieber was te zien bij de waterval en verschillende gletsjers in IJsland in zijn videoclip “I’ll Show You”.

Deels dankzij het gebruik in media is Seljalandsfoss in recent jaren uitgegroeid tot een populaire bestemming in Zuid-IJsland. Al kan ik me voorstellen dat je zonder de beroemdheden ook wel gestopt zou zijn bij deze mooie waterval.

Eigenlijk is Seljalandsfoss een gekke naam

Als je het vrij vertaald vanuit het IJslands, zeg je eigenlijk de “het land van de watervallen verkopen”. Foss betekent al waterval in IJsland. Dit zul je bij meer watervallen terugzien.

Er is geen duidelijke reden waarom de naam van de Seljalandsfoss waterval te maken heeft met “het land verkopen”. Er is geopperd dat er misschien ooit handelaren in het gebied woonden, en dat is hoe het aan zijn naam is gekomen. Wetenschappers hebben ook opgemerkt dat het gebied rond de waterval ooit een dicht berkenbos was.

Historici theoretiseren dat het misschien wel eens komt doordat het berkenbos is gekapt en verkocht, dat de waterval aan zijn naam is gekomen. Maar voorlopig is alles wat we echt kunnen doen, is speculeren over hoe de Seljalandsfoss waterval aan zijn naam is gekomen.

Goed, maakt weinig uit voor jouw bezoek. Wel leuk om te weten!

Tips voor een geslaagd bezoek aan Seljalandsfoss

Om je bezoek aan Gljufrabui zo aangenaam mogelijk te maken, volgen hier enkele tips:

  • Draag stevige wandelschoenen en kleding die geschikt is voor het weer.
  • Neem een waterdichte jas mee, omdat je mogelijk nat wordt tijdens het verkennen van de waterval en de Gljufrabui waterval verderop.
  • Wees voorzichtig bij het betreden van de waterval, want de rotsen kunnen glad zijn.
  • Vergeet niet te betalen bij de parkeerplaats.
  • Reserveer ongeveer een uur voor je bezoek aan zowel Seljalandsfoss als Gljufrabui.

Parkeren bij Seljalandsfoss

De waterval is uitstekend met je huurauto of huurcamper te bereiken en ligt op 128 kilometer rijden van Reykjavik. Je kunt je bezoek het beste combineren met de Gljufrabui waterval, daarover hieronder meer. Stel je navigatie in op de officiële parking (Google Maps) en de waterval is niet te missen.

Let op: het is betaald parkeren hier. Dit kost je 700 ISK, omgerekend ongeveer 5 euro per dag. Op de parkeerplaats is, naast de betaalautomaten, ook een aantal toiletten te vinden.

Ontdek de verborgen waterval Gljufrabui vlakbij Seljalandsfoss

Bezoek ook de unieke Gljufrabui waterval in een klif

Gljufrabui is een betoverende waterval die bekend staat als een verborgen parel vanwege zijn unieke locatie. De waterval wordt ook wel de ‘kloofrivierwaterval’ genoemd. In tegenstelling tot Seljalandsfoss, dat zichtbaar is vanaf de hoofdweg, is Gljufrabui gedeeltelijk verborgen achter een klif. Om de waterval te bereiken, moet je een kleine kloof betreden. Het geluid van het vallende water en het prachtige uitzicht zorgen voor een magische ervaring. Het is letterlijk een verborgen waterval! En ohja… waarschijnlijk word je wel een beetje nat.

Op loopafstand van Seljalandsfoss

Seljalandsfoss blijft de hoofdattractie voor de meeste bezoekers. Toch zou ik deze absoluut combineren met Gljufrabui. Het is namelijk maar 10 minuten lopen.

Er staat een bordje naar de Gljufrabui waterval, maar deze is erg onbekend. Je moet namelijk door een spleet in de berg om naar deze waterval te komen. De meeste mensen zijn dan al afgehaakt. Maar jij niet nu je dit weet!

Lees ook mijn blog erover: Gljufrabui: verborgen waterval vlakbij Seljalandsfoss

Heel veel plezier bij het bezoeken van deze prachtige waterval!

Gerelateerde berichten
IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper…
Lees verder
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder
IJsland

13 daagse rondreis IJsland: onze hotels & route

Ben je op zoek naar een voorbeeld van een rondreis door IJsland van ongeveer 2 weken? Dat kan ik me…
Lees verder