IJsland

Gletsjerwandeling met gids over de Fláajökull (Vatnajökull) – eigen ervaring

Wandel met een gids over de gletsjer Fláajökull (Vatnajökull) - eigen ervaring

De Fláajökull is een van de vele gletsjers in IJsland, maar het is echt een bijzondere plek. Het is een van de gletsjers in IJsland welke je met een gids kan beklimmen! De gletsjer is bedekt met een dikke laag ijs en heeft veel scheuren en kloven. Sommige stukken ijs zijn zo helder dat je er doorheen kunt kijken. Het is heel bijzonder om over een gletsjer te wandelen, maar helaas zie je de impact van klimaatverandering hier ook heel goed.

Fláajökull: een gletsjertong van de machtige Vatnajökull-gletsjer

Fláajökull is een van de gletsjertongen van de machtige Vatnajökull-gletsjer in IJsland. Vatnajökull is de grootste gletsjer van Europa en bedekt een enorm gebied. Fláajökull strekt zich uit als een uitgestrekte ijsrivier, omgeven door ruige bergen en adembenemende natuur. Het ijs van Fláajökull is indrukwekkend en ongelooflijk mooi. Het glinstert in de zon en creëert een betoverende sfeer.

Halverwege de gletsjer Fláajökull (Vatnajökull)

Met een gids de gletsjer op

Je boekt een wandeltocht met een gids vanaf € 100,-. De gids neemt je mee naar de gletsjer, voorziet je van de juiste uitrusting en vertelt je van alles over de gletsjer. Wij hadden destijds een Italiaanse gids die verliefd was geworden op IJsland. Sowieso zie je veel internationale gidsen werken in de toerismesector van IJsland.

Tip: zorg dat je vroeg de gletsjer op gaat. Het is een populaire hike. Onze gids vertelde dat vóór corona er wel 200 mensen tegelijk op de gletsjer stonden. Dit waren met name Chinezen. Door vroeg te gaan kan je de mooiste foto’s maken.

Is een gids echt nodig?

  1. Je hebt de juiste materialen nodig
    Ik acht de kans klein dat je op je rondreis door IJsland eigen spikes, een helm en een klein ijshamertje bij je hebt. Voor je veiligheid is het belangrijk deze bij je te hebben. Daarnaast heeft je gids altijd iets bij zich voor noodsituaties. Je kunt de spikes gewoon onder je schoenen bevestigen. Schoenen met enkelsupport zijn aan te raden.
  2. Met je huurauto mag of kan je niet bij de gletsjer komen
    Je moet over een offroad weg om hier te komen. Dit mag je doorgaans niet met je huurauto.
  3. Is het veilig om op een gletsjer te wandelen?
    Ja, mits je een ervaren gids meeneemt en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. De gids zal je helpen om veilig over het ijs te lopen en gevaarlijke gebieden te vermijden.

Wat mag je verwachten van de wandeling over de gletsjer Fláajökull?

De voet van de gletsjer Fláajökull Votnajokull

Van verzamelpunt naar de voet van de gletsjer

Je begint zoals gebruikelijk bij een verzamelpunt. Vanaf hier stap je in bij je gids die alle nodige materialen meeneemt. Hij of zij brengt je vervolgens aan de voet van de gletsjer met de auto. Wij werden op een paar honderd meter van de gletsjer afgezet. Vraag zeker aan je gids tot waar de gletsjer eerder liep. Helaas zijn de effecten van klimaatverandering hier heel goed te zien. De gids parkeerde de auto waar vorig jaar nog ijs lag.

Veiligheidsinstructies en de gletsjer op

Veiligheidsinstructies en de gletsjer op

Verwacht niet dat je gelijk op de gletsjer staat. Eerst krijg je de nodige veiligheidsinstructies en worden de spikes goed bevestigd. Daarna ga je gezamenlijk de gletsjer op. Vanaf hier is het genieten geblazen. Kijk maar naar ons uitzicht in onderstaande video!

Ga genieten, het is echt een prachtige ervaring om te zien!

Meer ijspret in IJsland?

Gerelateerde berichten
IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper…
Lees verder
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder
IJsland

13 daagse rondreis IJsland: onze hotels & route

Ben je op zoek naar een voorbeeld van een rondreis door IJsland van ongeveer 2 weken? Dat kan ik me…
Lees verder