IJsland

Thingvellir National Park bezoeken: Dit moet je weten

Thingvellir-Nationalpark

Thingvellir National Park is een van de meest iconische parken in IJsland en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het park biedt niet alleen adembenemende uitzichten op de omringende bergen en valleien, maar heeft ook een rijke culturele en historische betekenis. In deze blog geven we je een volledige gids om het meeste uit je bezoek aan Thingvellir National Park te halen.

Wat is Thingvellir National Park?

Thingvellir National Park is een natuurgebied in IJsland en is opgericht in 1930. Het park is beroemd om zijn natuurlijke schoonheid, zoals de kristalheldere meren en de prachtige watervallen. Bovendien heeft het park een unieke culturele en historische betekenis, aangezien het de locatie was van het eerste parlement ter wereld.

Thingvellir National Park trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het park is ongeveer 270 vierkante kilometer groot en ligt op de grens van de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Thingvellir is een UNESCO-werelderfgoed en staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, historische betekenis en unieke geologische kenmerken.

De openingstijden van Thingvellir National Park zijn als volgt:

  • Vanaf 1 mei tot 31 oktober: 24 uur per dag geopend
  • Vanaf 1 november tot 30 april: 9:00 – 17:00 uur

Het park is het hele jaar door toegankelijk, maar de wintermaanden zijn vaak koud en sneeuwachtig. Het is aan te raden om goed voorbereid te zijn als je het park in de winter bezoekt.

De geschiedenis van Thingvellir National Park

Thingvellir was ooit de locatie van het oude IJslandse parlement, genaamd Althing, dat werd opgericht in 930. De locatie was gekozen vanwege de centrale ligging in IJsland en de vruchtbare grond. Elk jaar in juni kwamen vertegenwoordigers van alle delen van IJsland bijeen om wetten te maken en geschillen op te lossen. Het Althing bleef in Thingvellir tot 1798, toen het werd verplaatst naar Reykjavik.

Natuurlijke bezienswaardigheden in Thingvellir National Park

Thingvellir National Park heeft veel te bieden als het gaat om natuurlijke bezienswaardigheden. Hier zijn enkele hoogtepunten:

Silfra-kloof

Silfra-kloof

De Silfra-kloof is een van de meest unieke plekken in het park. Het is een kloof tussen twee tektonische platen, waar je kunt duiken en snorkelen in het kristalheldere water.

Öxarárfoss-waterval

Öxarárfoss-waterval

De Öxarárfoss-waterval is een prachtige waterval in het park en is te bereiken via een korte wandeling vanuit de parkeerplaats.

Thingvallavatn-meer

Thingvallavatn-meer

Thingvallavatn is het grootste natuurlijke meer van IJsland en is omringd door prachtige bergen. Het is een populaire plek om te vissen en te wandelen.

Wat is er te doen in Thingvellir National Park?

Thingvellir National Park biedt ook veel activiteiten voor bezoekers.

In Thingvellir National Park wandelen

Er zijn 4 popualire wandelingen in het park, welke niet moeilijk zijn via de wandelpaden in het park. Afhankelijk van je tijd om te wandelen kan je kiezen voor korte tot meer uitdagende route. De populairste route brengt je naar de Öxarárfoss waterval vanaf Thingvellir Visitor Center. Absoluut een aanrader als je het mij vraagt!

NaamAfstandTijdMoeilijkheidsgraadBezienswaardigheden
Öxarárfoss waterval vanaf Thingvellir Visitor Center4,3 km1 uur 35 minGemiddeldÖxarárfoss waterval, Þingvallakirkja kerk
Þingvellir – Öxarárfoss7,7 km2 uur 28 minGemiddeldÖxarárfoss waterval, panoramische uitzichten
Thingvellir lus10,5 km2 uur 57 minGemiddeldÞingvallavatn meer, Silfra kloof, tektonische plaatgrens
Lögberg – Drekkingarhylur1,6 km44 minGemakkelijkLögberg rotspunt, Drekkingarhylur historische site

Van plan om te wandelen in Thingvellir National Park? Via Alltrails vind je uitgebreide details over bovenstaande routes.

Wandelen in Thingvellir National Park wandelen

Snorkelen en duiken

Het kristalheldere water van Silfra biedt de perfecte omstandigheden voor snorkelen en duiken. Silfra ligt tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen en biedt een unieke ervaring om tussen de twee continenten te zwemmen.

Vissen

Thingvallavatn-meer is een populaire plek om te vissen op forel.

Paardrijden

Bezoekers kunnen een paardrijtocht maken door de prachtige landschappen van het park. Er zijn verschillende routes beschikbaar, afhankelijk van het niveau van de ruiter en de gewenste duur van de tocht.

Kamperen

Er zijn verschillende campings in het park waar bezoekers kunnen kamperen. Het is een geweldige manier om de natuur van dichtbij te ervaren en ’s nachts te genieten van de sterrenhemel.

Geologie en geschiedenis

Thingvellir is een belangrijke historische en geologische locatie. Bezoekers kunnen meer te weten komen over de geschiedenis van het oude IJslandse parlement en de geologische kenmerken van de breuklijn.

Fotografie

Het park biedt vele adembenemende uitzichten en natuurlijke schoonheid, perfect voor fotografie. Er zijn veel fotogenieke plekken in het park, waaronder de waterval Öxarárfoss en het uitzichtpunt bij de kloof Almannagjá.

game-of-thrones-scenes-at-thingvellir

Foto via Heyiceland.is

Thingvellir kan je kennen van Game of Thrones

In seizoen 4 van Game of Thrones werd er gefilmd op verschillende locaties over de hele wereld. Eén van deze locaties was Thingvellir National Park, gelegen in IJsland. Dit nationale park is een UNESCO-werelderfgoed en een populaire toeristische bestemming vanwege zijn prachtige landschappen.

Thingvellir National Park diende als de locatie voor de North of the Wall scènes in de serie. Het park heeft een spectaculair landschap van bergen, meren en valleien, waardoor het de perfecte achtergrond was voor deze scènes. De meest iconische scène die hier werd gefilmd, was de Battle of the Wall, waarbij Jon Snow en de Night’s Watch vochten tegen de wildlingen en reuzen.

De opnamen in Thingvellir National Park werden uitgevoerd met behulp van lokale IJslandse productieteams en werden over het algemeen goed ontvangen door zowel de fans van de show als de lokale bevolking. Het feit dat de productie koos voor deze prachtige locatie voor hun opnamen, bracht veel aandacht en erkenning voor IJsland als een toeristische bestemming.

Meer weten? Lees deze blog over de filmlocaties in IJsland.

Hoe kom je bij Thingvellir National Park?

Thingvellir National Park ligt op ongeveer 40 km afstand van Reykjavik en is gemakkelijk te bereiken met de auto. Thingvellir National Park is onderdeel van de bekende Golden Circle. Er zijn ook busreizen beschikbaar vanuit Reykjav die je langs Thingvellir National Park en de Golden Circle brengen.

Gerelateerde berichten
IJsland

Seljalandsfoss: IJslandse waterval waar je achterlangs kunt lopen

Hoe heet die waterval waar je achterlangs kunt lopen? Nou, dat is dus Seljalandsfoss. Prachtige…
Lees verder
IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper…
Lees verder
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder