IJsland

Ontdek Jökulsárlón – het betoverende gletsjermeer in IJsland

Ontdek Jökulsárlón - gletsjermeer in IJsland

Heb je al eens gehoord over Jökulsárlón? Dit is een adembenemend gletsjermeer in IJsland. De uitspraak is wellicht wat lastig, maar dit meer is heel bekend bij toeristen. Vrijwel nergens kom je zo dicht bij een gletsjermeer in IJsland als bij Jökulsárlón. Dit betoverende landschap, gevuld met ijsbergen en omringd door majestueuze bergen, is een absoluut hoogtepunt van een reis naar IJsland. Bijkomend voordeel: je vindt Jökulsárlón langs de route 1!

De betoverende schoonheid van Jökulsárlón

Een ontmoeting met gletsjerijs

Jökulsárlón is een natuurlijk gletsjermeer dat gevormd is door de smeltende ijsmassa’s van de Vatnajökull-gletsjer, de grootste ijskap van Europa. Het is gelegen in het zuidoosten van IJsland, nabij het nationale park Skaftafell. Bij aankomst zal je betoverd worden door de aanblik van kristalhelder water, waarin grote en kleine ijsbergen drijven. Dit is een unieke gelegenheid om het gletsjerijs van dichtbij te bewonderen en te ervaren. Houd er wel rekening mee dat meer toeristen hiervan weten. Het kan dus vrij druk zijn bij de voet van dit gletsjermeer.

Ontdek Jökulsárlón - gletsjermeer in IJsland - drijvende ijsblokken

De kleurenpracht van Jökulsárlón

Wat Jökulsárlón nog spectaculairder maakt, zijn de levendige kleuren die het meer te bieden heeft. De ijsbergen variëren van helderwit tot stralend blauw, afhankelijk van de lichtinval en de reflectie van de zon. Ook is dit een unieke plek: de ijsblokken drijven vanuit hier naar zee. Je kunt dus héél dichtbij komen, zonder dat je daarvoor op de boot hoeft. Al is dat wel een hele leuke ervaring.

Eerlijkheid biedt te zeggen: bij zonnig weer is het nóg indrukwekkender. Ik trof een bewolkte dag zoals je hierboven op de foto ziet.

Vogels en zeehonden

Jökulsárlón trekt niet alleen natuurliefhebbers en fotografen aan vanwege zijn ijsbergen. Het is ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan vogels, zoals papegaaiduikers, zwanen en verschillende soorten meeuwen. Daarnaast kun je het geluk hebben en zeehonden spotten die genieten van de rust en het koele water van het meer. Daarvoor moet je wel een boottocht boeken.

Let op: papegaaiduikers zijn doorgaans alleen in mei, juni en juli te spotten tijdens het broedseizoen.

Activiteiten bij Jökulsárlón

Boottocht over het gletsjermeer van Jökulsárlón

Boottocht over het gletsjermeer

Een van de meest populaire activiteiten bij Jökulsárlón is een boottocht over het gletsjermeer. Tijdens deze tocht kom je super dicht bij de voet van de gletsjer. Het geluid van krakend ijs en het spotten van zeehonden in de omgeving zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Je gaat op een soort speedboot het water op. Zorg er wel voor dat je je warm aankleedt voor deze tocht.

Extra tip: reserveer je plek op een boot. Vooral in het hoogseizoen kan het erg druk zijn. Als je midden op de dag aankomt moet je mogelijk lang wachten.

Wandel over diamond beach ijsland

Wandelen op het Diamantstrand

Het Diamantstrand, gelegen aan de monding van Jökulsárlón, is een absoluut juweeltje dat je niet mag missen. Het strand dankt zijn naam aan de mooie ijsdiamanten die op het zwarte zand liggen. Deze ijsstukken zijn afkomstig van de gletsjer en worden door de golven naar het strand gebracht. Maak een wandeling langs de kustlijn en zie het zelf!

Onder de blauwe IJsgrot in IJsland

Ga onder de gletsjer: ontdek de blauwe ijsgrot

Wil je écht iets unieks mee maken? Boek vanuit Jökulsárlón een tour om onder een gletsjer te gaan. Zie het als een ijsgrot XXL. Je weet niet wat je ziet. Ik vond dit de mooist ervaring van mijn reis door IJsland. Houd er wel rekening mee dat de trip vrij prijzig is en je snel 3 uur kwijt bent. Je wordt er naartoe gebracht in speciale voertuigen zoals degene op de foto hieronder.

Blauwe grot IJsland - vervoer

Goed om te weten: gletsjers zijn een natuurlijk verschijnsel welke helaas veel last hebben van klimaatverandering. De ijsgrotten zijn niet heel het jaar rond te bereiken. Ook kan het zo zijn dat deze volgend jaar niet meer toegankelijk is.

Meer weten? Bekijk de tours van Get Your Guide.

Jökulsárlón: een must see op je rondreis door IJsland

Jökulsárlón is een absoluut wonder van de natuur dat je betovert met zijn betoverende schoonheid. Dit gletsjermeer in IJsland biedt een unieke ervaring om te zien. Het verdrietige is ook dat door klimaatverandering dit meer over enkele tientallen jaren mogelijk geen toeristische trekpleister meer is. De gletsjers trekken zich ieder jaar verder terug. Waar dit jaar de gletsjer is, is volgend jaar waarschijnlijk water of steen over.

Gerelateerde berichten
IJsland

Seljalandsfoss: IJslandse waterval waar je achterlangs kunt lopen

Hoe heet die waterval waar je achterlangs kunt lopen? Nou, dat is dus Seljalandsfoss. Prachtige…
Lees verder
IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper…
Lees verder
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder