IJsland

Papegaaiduikers in IJsland: waar te zien en hoe er te komen?

Papegaaiduikers in IJsland: waar te zien en hoe er te komen?

Papegaaiduikers zijn een van de meest iconische vogels van IJsland. Deze schattige vogeltjes met hun kleurrijke snavels en zwarte en witte veren zijn een populaire attractie voor reizigers van over de hele wereld. Maar waar vind je ze precies? En hoe kom je er het beste?

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over papegaaiduikers in IJsland. We bespreken de beste plekken om ze te spotten, hoe je er het beste kunt komen en geven je een aantal tips voor het fotograferen van papegaaiduikers.

De beste plekken om papegaaiduikers in IJsland te spotten

Papegaaiduikers leven langs de hele kust van IJsland, maar er zijn een aantal plekken waar je ze bijzonder goed kunt spotten:

  • Het schiereiland Tjörnes in Noord-IJsland is een van de beste plekken om papegaaiduikers te zien. Hier vind je een grote kolonie papegaaiduikers die nestelen in de kliffen.
  • Het schiereiland Langanes in het noordoosten van IJsland is nog een goede plek om papegaaiduikers te spotten. Hier vind je een aantal kleinere kolonies papegaaiduikers, maar ook andere zeevogels zoals alken en drieteenmeeuwen.
  • Het schiereiland Dýrholaey in Zuid-IJsland is een populaire plek voor toeristen, maar ook voor papegaaiduikers. Hier kun je papegaaiduikers zien vliegen en nestelen in de kliffen.
  • Het eiland Heimaey in de Westman-eilanden is een andere goede plek om papegaaiduikers te spotten. Op dit eiland vind je de grootste kolonie papegaaiduikers van IJsland, met meer dan 1 miljoen vogels.

Hoe kom je bij de papegaaiduikers in IJsland?

De beste manier om bij de papegaaiduikers in IJsland te komen is met een auto. Zo heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en kun je de papegaaiduikers op je eigen tempo bekijken.

Als je geen auto hebt, kun je ook deelnemen aan een papegaaiduikerstour. Er zijn verschillende touroperators die tours aanbieden naar de beste papegaaiduikerplekken in IJsland.

Papegaaiduikers in de zomer

In de zomer, van mei tot augustus, zijn papegaaiduikers te vinden op de kliffen langs de IJslandse kust. Ze komen hier om te broeden en hun kuikens groot te brengen. Papegaaiduikers zijn monogaam en blijven hun hele leven bij dezelfde partner. Ze bouwen een nest in een holte in de klif, waar ze een ei leggen. Het ei wordt ongeveer 40 dagen bebroed door beide ouders.

Papegaaiduikers in de winter

In de winter, van september tot april, verlaten papegaaiduikers IJsland en trekken naar de Noord-Atlantische Oceaan. Hier jagen ze op vis, hun belangrijkste voedselbron. Papegaaiduikers kunnen tot 200 meter diep duiken om vis te vangen. Je zal ze in deze periode dan ook niet treffen in IJsland. Helaas!

Tips voor het fotograferen van papegaaiduikers

Papegaaiduikers zijn schattige vogels, maar het kan lastig zijn om ze te fotograferen. Ze zijn erg snel en bewegen veel. Hier zijn een paar tips voor het fotograferen van papegaaiduikers:

  • Gebruik een telelens zodat je de papegaaiduikers van dichtbij kunt fotograferen zonder ze te storen.
  • Gebruik een snelle sluitertijd zodat je de papegaaiduikers scherp kunt fotograferen, zelfs als ze bewegen.
  • Respecteer de natuur en jaag de vogels niet op. Ze zijn vaak aan het broeden in de periode dat ze in IJsland zijn.

Papegaaiduikers zijn een van de meest populaire attracties voor reizigers in IJsland. Deze schattige vogels zijn op verschillende plekken in IJsland te zien, maar de beste plekken om ze te spotten zijn het schiereiland Tjörnes, het schiereiland Langanes, het schiereiland Dýrholaey en het eiland Heimaey.

Als je papegaaiduikers in IJsland wilt zien, kun je het beste met een auto of met een papegaaiduikerstour gaan. Als je papegaaiduikers wilt fotograferen, gebruik dan een telelens en een snelle sluitertijd.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer te weten te komen over papegaaiduikers in IJsland en hoe je ze het beste kunt zien. Veel plezier met je reis!

Gerelateerde berichten
IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper…
Lees verder
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder
IJsland

13 daagse rondreis IJsland: onze hotels & route

Ben je op zoek naar een voorbeeld van een rondreis door IJsland van ongeveer 2 weken? Dat kan ik me…
Lees verder