IJsland

Silfra Kloof: Bijzonder snorkelen tussen twee continenten

Silfra Kloof - Bijzonder snorkelen tussen twee continenten

Ben je op zoek naar een unieke snorkelervaring die je nooit zult vergeten? Maak kennis met Silfra Kloof, een adembenemende bestemming waar je kunt snorkelen tussen twee continenten. Gelegen in IJsland, biedt Silfra Kloof een ongeëvenaarde kans om de onderwaterwereld te verkennen op een plek waar de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen samenkomen. In dit artikel zullen we je meenemen op een reis door Silfra Kloof, en je alles vertellen wat je moet weten voordat je deze unieke snorkelbestemming bezoekt.

Geografische locatie & onstaan van de Silfra Kloof

Silfra Kloof bevindt zich in het Thingvellir Nationaal Park in IJsland. Dit park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en biedt een spectaculair landschap met vulkanische activiteit en geologische formaties. Wat Silfra Kloof zo bijzonder maakt, is het feit dat het zich bevindt op de breuklijn tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Deze platen drijven uit elkaar met een snelheid van ongeveer 2 centimeter per jaar, waardoor een kloof ontstaat waar je kunt snorkelen.

Silfra Kloof is ontstaan door een uniek geologisch proces dat al miljoenen jaren aan de gang is. Door de beweging van de tektonische platen is er een scheur ontstaan waar helder smeltwater van de Langjökull-gletsjer doorheen stroomt. Het water heeft een ongelooflijke helderheid omdat het gefilterd wordt door poreus lavagesteente. Dit zorgt voor een zeldzaam fenomeen waarbij je onderwater kunt snorkelen met een zichtbaarheid van meer dan 100 meter.

Kristalhelder water

Een van de meest opvallende kenmerken van Silfra Kloof is het kristalheldere water. Dit maakt het een paradijs voor snorkelaars en duikers. Het water is zo helder dat je het gevoel hebt te zweven in de lucht terwijl je de onderwaterwereld verkent. Het unieke heldere water van Silfra Kloof wordt gevoed door smeltwater van de nabijgelegen gletsjers, wat zorgt voor een constante toevoer van vers water.

Onderstaand video laat eigenlijk perfect zien wat je kan verwachten van snorkelen of duiken in de Silfra Kloof.

Duik het water in met een begeleide tours

Voor degenen die de wonderen van Silfra Kloof willen ervaren, zijn er begeleide tours beschikbaar. Deze tours worden geleid door ervaren gidsen die je begeleiden tijdens het snorkelen en je voorzien van de nodige uitrusting. Er zijn ook verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van je ervaringsniveau en comfortniveau in het water. Of je nu een beginner bent of een ervaren snorkelaar, er is een tour die bij jou past.

Voordat je begint, krijg je de nodige uitrusting, waaronder een wetsuit, snorkel, masker en vinnen. Het is belangrijk om te weten dat Silfra Kloof geen plek is voor beginners om er zelf in te duiken, omdat de wateren vrij koud en de stroming sterk kan zijn. Er zijn echter begeleide tours beschikbaar waarbij ervaren gidsen je begeleiden en zorgen voor je veiligheid tijdens het snorkelen.

Terwijl je door het water glijdt, zul je versteld staan van de buitengewone onderwaterlandschappen van Silfra Kloof. De kloof is omgeven door basaltwanden en biedt een verscheidenheid aan indrukwekkende rotsformaties. Onderweg kom je mogelijk ook enkele van de lokale bewoners tegen, zoals forel en arctische planten.

Beste tijd om te bezoeken & watertemperatuur

De beste tijd om Silfra Kloof te bezoeken is tijdens de zomermaanden, van juni tot augustus. Het weer is milder en de watertemperatuur is iets comfortabeler. Bovendien is de zichtbaarheid in het water op zijn best tijdens deze maanden, waardoor je optimaal kunt genieten van de onderwaterlandschappen van Silfra Kloof.

De gemiddelde watertemperatuur in Silfra Kloof varieert van 2 tot 4 graden Celsius gedurende het hele jaar. Het water is erg koud, dus het dragen van een goed passend wetsuit is essentieel om warm te blijven tijdens het snorkelen.

Milieubescherming

Het behoud van de natuurlijke schoonheid van Silfra Kloof en de bescherming van de kwetsbare ecosystemen zijn van groot belang. Het gebied is onderworpen aan strikte regels en voorschriften om ervoor te zorgen dat bezoekers het milieu respecteren en de natuurlijke habitat behouden. Het is essentieel dat snorkelaars zich bewust zijn van de impact die ze hebben op het milieu en ervoor zorgen dat ze geen afval achterlaten of schade toebrengen aan de omgeving. Respecteer de regels. IJsland heeft helaas al veel last van de gevolgen van klimaatverandering.

Ga voor een unieke snorkelervaring in de Silfra Kloof!

Snorkelen in Silfra Kloof is een unieke ervaring die je de adem beneemt. Het kristalheldere water, de indrukwekkende onderwaterlandschappen en het feit dat je tussen twee continenten zwemt, maken het een van de meest bijzondere snorkelbestemmingen ter wereld. Of je nu een ervaren snorkelaar bent of nog nooit eerder hebt gesnorkeld, Silfra Kloof biedt een avontuur dat je niet snel zult vergeten. Verken de onderwaterwereld van Silfra Kloof en laat je betoveren door de schoonheid van deze unieke locatie.

Gerelateerde berichten
IJsland

Seljalandsfoss: IJslandse waterval waar je achterlangs kunt lopen

Hoe heet die waterval waar je achterlangs kunt lopen? Nou, dat is dus Seljalandsfoss. Prachtige…
Lees verder
IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper…
Lees verder
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder