IJsland

Wisselkoers Euro – IJslandse Kroon: zo bespaar je geld op iedere transactie

Geld besparen op al je transacties wisselkoers IJslandse kroon Euro

Op reis naar het prachtige IJsland? Vergeet dan niet dat ze in IJsland met de IJslandse Kronen (ISK) betalen en niet met de Euro. De IJslandse Kroon is de officiële munteenheid van IJsland en wordt overal geaccepteerd. Of je nu een bezoek brengt aan de Blue Lagoon, de ongerepte natuur verkent of geniet van de lokale keuken, je hebt IJslandse Kronen nodig om te betalen. Maar maak je geen zorgen, je kunt overal gewoon pinnen. Maar voor veel reizigers is IJsland ook een duur land. En juist op het pinnen kan je geld op besparen. Hoe? In deze blog bespreken we hoe je geld kunt besparen op de wisselkoers tijdens je reis naar IJsland.

De IJslandse Kroon

De IJslandse Kroon (ISK) is de officiële munteenheid van IJsland. De wisselkoers tussen de euro en de IJslandse Kroon is vrij hoog. Op het moment van schrijven (20 juli 2023) is 1 euro ongeveer 145 IJslandse kronen waard. Dat betekent dat je voor een product dat in Nederland 10 euro kost, in IJsland ongeveer 1450 kronen moet betalen.

Wisselkoersen zorgen voor een opslag per transactie

Houd er rekening mee dat banken per transactie een opslag rekenen voor het wisselen van Euro naar IJslandse kroon. Gelukkig kan je in IJsland overal pinnen zoals je gewend bent in Nederland. Zowel met Maestro, VPAY als je creditcard. En precies daarmee verdienen de banken een leuk extraatje.

Toch kan je juist op je pintransacties geld besparen. Je kan per pintransactie al al snel 1% tot 2% meer betalen dan via andere betaalopties. Ga je 2 weken of langer naar IJsland? Dan kan je vrij simpel een gratis etentje of activiteit verdienen!

Hoe bespaar je geld op de wisselkoers?

Er zijn een aantal manieren om geld te besparen op de wisselkoers tijdens je reis naar IJsland.

 • Wissel je geld niet bij een bank of geldwisselkantoor. Banken en geldwisselkantoren rekenen vaak hoge commissies.
 • Gebruik een app voor het omwisselen van valuta. Apps zoals Revolut en Wise bieden vaak betere wisselkoersen dan banken.
 • Betaal met een creditcard. Creditcardmaatschappijen bieden vaak betere wisselkoersen dan banken.

Rekenvoorbeeld: ING vs Revolut

Op de website van de ING kan je een berekening maken van de wisselkoers..ING toont een wisselkoers van de vreemde valuta naar de Euro, dus voor het gemak heb ik mijn voorbeeld ook zo beschreven.

In onderstaande screenshot zie je een wisselkoers (ISK-EUR) van 0,0068196. Je ziet in het screenshot al de nodige percentages terugkomen die ING extra berekent.

ING berekening IJslandse kroon voor Euro

Niet voor niks maak ik al jaren gebruik van Revolut voor in het buitenland. Revolut is een bedrijf dat bankdiensten aanbiedt via een mobiele app. Het is één app voor al je geldzaken, waarmee je onder andere valuta kunt omwisselen zonder verborgen kosten. Het voordeel van het wisselen van Euro naar IJslandse kroon met Revolut is dat je altijd geweldige wisselkoersen krijgt zonder extra kosten. Dit betekent dat je meer geld overhoudt om te besteden tijdens je reis naar IJsland. In feiten zet je gewoon IJslandse kroon op je betaalrekening bij Revolut.

Het screenshot hieronder (zelfde momentopname) laat een wisselkoers (ISK-EUR) van 0,006707 zien. In dit voorbeeld bespaar je met hetzelfde bedrag € 2,25 ofwel een percentage van 1,65%. Toch mooi meegenomen!

Revolut is gratis te downloaden. Vervolgens zet je gemakkelijk geld op je rekening met iDeal (ook zonder extra kosten). Een bekend alternatief is Wise.

Je kunt voor een paar euro ook een fysieke creditcard aanschaffen. Handig als je bijvoorbeeld naar Amerika gaat waar je vaak je creditcard afgeeft om te betalen. De app werkt dan ook voor valuta’s als de Dollar of de Zuid-Afrikaanse rand. Ofwel, een must have voor de internationale reiziger.

IJslandse Kroon voor Euro wisselen in Revolut

Cash geld nodig in IJsland?

In IJsland is het niet nodig om cashgeld op te nemen. Zelfs de parking kan je alleen online betalen. Voor het opnemen van cashgeld betaal je zelfs een vaste vergoeding. Bij de ING is dit op het moment van schrijven bijvoorbeeld € 3,50 per cashopname. Dat is een vast bedrag naast het verschil in wisselkoers zoals hierboven beschreven. Als je dan toch cash pint, zorg dat je eenmalig een bedrag pint voor de rest van je vakantie.

Geschiedenis van de IJslandse Kroon

De IJslandse Kroon werd in 1922 ingevoerd als vervanging van de IJslandse kroonkrone. De eerste IJslandse Kroon was gekoppeld aan de Noorse kroon, maar deze band werd in 1931 verbroken. Sindsdien is de IJslandse Kroon een vrij zwevende valuta.

De IJslandse Kroon heeft een turbulente geschiedenis gekend. In de jaren 1980 en 1990 was de IJslandse Kroon relatief stabiel, maar in de jaren 2000 kwam de valuta onder druk te staan. In 2008 leidde de IJslandse bankencrisis tot een devaluatie van de IJslandse Kroon.

Al met al: ga vooral genieten als je je trip naar IJsland plant. Ik ben verliefd op het land. En als je ook verliefd bent op je portemonnee, dan loont het om goed geïnformeerd op pad te gaan!

Revolut gebruiken?

Met de app Revolut kan je 1% tot 2% besparen op al je transactiekosten in het buitenland, wat het een must-have maakt voor frequente reizigers, zoals bijvoorbeeld in IJsland. Het is goed om te weten dat ik geen enkel belang heb bij Revolut, maar ik vind het persoonlijk gewoon erg handig tijdens het reizen. Op de website van Revolut kan je meer informatie vinden over de standaardkosten en betalingen die kosteloos zijn met een Standaard-plan.

Positief

 • +Bespaar 1% tot 2% per pintransactie
 • +Gratis app
 • +Fysieke creditcard te bestellen
 • +Werkt in tientallen valuta's (waaronder de IJslandse Kroon)
 • +Geld toevoegen via iDeal

Negatief

 • -Aparte rekening & app
 • -Je kunt de app maar aan één bankrekening koppelen
 • -In het weekend betaal je een toeslag om geld te wisselen

Meer weten?

Bekijk Revolut
Gerelateerde berichten
IJsland

Seljalandsfoss: IJslandse waterval waar je achterlangs kunt lopen

Hoe heet die waterval waar je achterlangs kunt lopen? Nou, dat is dus Seljalandsfoss. Prachtige…
Lees verder
IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper…
Lees verder
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder