Nieuw-Zeeland

Een dag in Hobbiton: Alles wat je moet weten (+Second Breakfast tour)

Hobbiton ochtendtour Nieuw-Zeeland (Second breakfast) alles wat je moet weten

Hobbiton is een must-see voor elke fan van Lord of the Rings en The Hobbit. Deze prachtige filmset ligt in Matamata, Nieuw-Zeeland, en is het decor geweest voor veel bekende scènes uit de films. De naam “Hobbiton” is een combinatie van de woorden “hobbit” en “town” en sinds 2012 open voor het publiek.

Er worden verschillende tours aangeboden op Hobbiton, maar een ochtendtour is een geweldige manier om de filmset te ervaren voordat de drukte arriveert. Tijdens een ochtendtour kun je genieten van de rustige sfeer en de prachtige natuur.

Waarom een Hobbiton ochtendtour (Second Breakfast Movie Set Tour)?

Er zijn verschillende redenen waarom een Hobbiton ochtend tour een goed idee is:

 • Het is minder druk dan een middagtour of avondtour.
 • Je kunt genieten van de rustige sfeer en de prachtige natuur.
 • Je hebt meer tijd om foto’s te maken en de filmset te verkennen.
 • Je kunt de ochtend afsluiten met een heerlijke second breakfast, zoals de tour ook heet.

Houd er rekening mee dat vanaf 09.00 uur per 10 minuten een groep van potentieel 40 toeristen het dorp intrekt. Hoe later je op de dag komt, hoe drukker het park dan ook wordt.

Hobbiton Movie set tour ochtend second breakfast the shire

Wat kun je verwachten van een Hobbiton ochtend tour?

Een typische Hobbiton ochtend tour begint met een busrit van Matamata naar de filmset. Eenmaal op de filmset word je welkom geheten door een gids die je alles vertelt over de geschiedenis van Hobbiton en de productie van de films.

Met de bus naar de hobbiton movie set

Tijdens de tour bezoek je de belangrijkste locaties op de filmset, zoals de Hobbit-holen, de Molen, de feestboom en de Groene Draak. Je krijgt ook de kans om foto’s te maken met de prachtige landschappen en de Hobbit-huizen.

De meeste ochtendtours duren ongeveer 3 uur. Na de tour geniet je van een overheerlijk second breakfast!

Het hele programma ziet er als volgt uit:

 • Een volledig begeleide tour van de Hobbiton Movie Set
 • Een bezoek aan de Groene Draak Inn met je eerste Hobbit Southfarthing-drankje bij aankomst
 • Een tweede ontbijtspread in The Millhouse met continentale en warme gerechten
 • Koffie en thee geserveerd in The Millhouse tijdens het tweede ontbijt
Ontbijt Hobbiton Movie Set Second breakfast tour

Tips voor het boeken van een Hobbiton (ochtend) tour

Hier zijn enkele tips voor het boeken van een Hobbiton ochtend tour:

 • Boek je tour van tevoren, vooral als je in het hoogseizoen reist. De tour kan snel vol zitten.
 • Boek via de eigen website van Hobbiton. Daar vind je de beste prijs.
 • Wil je niet de Second Breakfast tour volgen, maar wel een rustig moment in het park kiezen? Boek dan gelijk om 09.00 uur of zo vroeg mogelijk. Hiervoor moet je wel ver vooruit boeken, want deze zitten snel vol. De tour is dan iets compacter en goedkoper.
 • Regent het? Wees gerust! Ze hebben heel veel paraplu’s liggen die je gratis mag gebruiken. Aan het einde van de tour lever je deze weer in. Zorg wel voor schoenen die vies mogen worden. Het pad is zanderig en daardoor worden je schoenen behoorlijk vies bij nat weer.
The Millhouse in Hobbiton

Een paar leuke weetjes over Hobbiton:

Onze gids was nogal enthousiast. Zij vertelde een aantal leuke feitjes over Hobbiton:

 • De route die in de films afgelegd wordt is totaal niet in lijn met de werkelijkheid. Ze hebben op verschillende plekken in het park gefilmd, maar wanneer je deze scenes achter elkaar zet, klopt er niks van!
 • De binnenscènes zijn een paar honderd kilometer verderop gefilmd in de buurt van Wellington. Je moet het dus doen met de buitenkant, al kan je sinds 1 december 2023 ook een hobbithuis van binnen zien (verderop lees je meer hierover).
 • Alle groenten, beplanting etc. die je ziet zijn echt. Wij dachten van niet, maar het is toch echt waar! Er werkt een fulltime team om dit keurig te onderhouden.
 • Het ene hobbithuis is op ‘menselijke’ hoogte en de ander op ‘hobbit’ hoogte. Op deze manier konden ze Gandalf heel groot laten lijken bij een hobbithuis en een hobbit juist weer klein!
 • De grote lindeboom in het midden van Hobbiton is een echte boom die al meer dan 100 jaar oud is. Toch ziet deze er anders uit dan in de film. Simpelweg omdat deze ook al 20 jaar ouder geworden is. De boom is bekend van de scene van het verjaardagsfeest in de Lord of the Rings.
 • De 44 hobbithuizen zijn allemaal uniek en hebben hun eigen naam.
Feitjes hobbiton

Ja, het wordt echt drukker

Je hebt vast hele mooie foto’s op het internet gezien. Het is ook werkelijk prachtig! Maar op de foto’s zie je nooit een ander (naast je eigen gezin). Jaarlijks bezoeken ongeveer 1 miljoen toeristen namelijk deze plek!

Overview op the shire hobbiton

Hoe graag wil je de Hobbiton Movie Set zien zonder tientallen mensen op je foto’s? Als je nu al denkt… shit, daar gaan m’n mooie foto’s. Kies dan zeker voor de ochtendtour! De foto hierboven konden we direct bij binnenkomst maken. Hieronder vind je een foto’s waar je meerdere rondleidingen tegelijk ziet. Maar wees gerust: als je voor een van de huisjes gaat staan, dan zie je niks van de andere toeristen.

Drukte bij Hobbiton Movie Set

Bekijk nu ook een hobbithuis van binnen (1 december 2023)

Sinds 1 december 2023 is het ook mogelijk een hobbithuis van binnen te beschouwen. Alle binnenscènes zijn in de buurt van Wellington (een paar 100 km verderop) opgenomen, waardoor de huisjes alleen van de buitenkant te zien waren. Na een verbouwen van enkele maanden is daar verandering ingekomen. Wij waren er zelf een week voordat de nieuwe attractie openging, dus helaas moet je het in mijn blog doen met onderstaande video.

Minder leuk detail: de prijzen hebben ze ook gelijk verhoogd vanaf 1 december 2023. Wij betaalden voor een ticket NZD 149.00 (2023) en vanaf 1 december werd dit NZD 180.00. Dat komt neer op net iets meer dan € 100,- (afhankelijk van de huidige wisselkoers).

Voel je welkom op het land van familie Alexander

Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat Hobbiton op privégrond ligt. De familie Alexander heeft het landgoed al sinds de jaren 1800 in bezit. In 1999 werd het landgoed gekocht door de filmmaatschappij WingNut Films, tot die tijd zag je enkel nog schapen rondlopen in dit gebied. Overigens zie je die nog steeds rondom Hobbiton. Het gebied werd ontdekt doordat de makers van de Lord of the Rings met een helikopter over het landschap vlogen. Jaren later is het een van de meest beroemde plekken van Nieuw-Zeeland geworden!

Na de opnames van de films werd het landgoed omgebouwd tot een toeristische attractie, die nu bekend staat als Hobbiton Movie Set. De familie Alexander is nauw betrokken bij de exploitatie. Ze wonen op het landgoed en zijn verantwoordelijk voor het beheer.

Boek je tour op tijd en geniet zelf!

Een Hobbiton ochtend tour is een geweldige manier om de filmset te ervaren. Als je een fan bent van Lord of the Rings en The Hobbit, dan is dit een must-do activiteit. De films niet gezien? Ook dan zijn de hobbithuisjes leuk om te zien. Zeker als je afsluit met een lekker ontbijt 😉

Andere touropties in Hobbiton

Nieuw-Zeeland PINS (1)

Nieuw-Zeeland in Google Maps

Wij maken je rondreis makkelijk door 170+ bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland met je te delen via Google Maps in een paar kliks.

€ 2,95

iDeal via mollie
Gerelateerde berichten
Nieuw-Zeeland

Ontdek de beste reisgidsen voor Nieuw-Zeeland: 6 suggesties

Droom je al van een rondreis door Nieuw-Zeeland? Dan doe je nu vast inspiratie op met online blogs…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

Fergburger Queenstown, de beste burger van Nieuw-Zeeland?

Wanneer je rond etenstijds door Queenstown wandelt gaat één ding je opvallen: je ziet nogal veel…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

11x mooiste bezienswaardigheden Noordereiland Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland biedt een prachtige mix van natuur en cultuur. Van prachtige…
Lees verder