Nieuw-Zeeland

De 7 beste plekken om glow worms te spotten in Nieuw-Zeeland

7 mooiste glow worms plekken Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn adembenemende landschappen, spectaculaire activiteiten en unieke flora en fauna. Eén van de meest bijzondere natuurwonderen zijn toch wel de glow worms (ook wel glimwormen). Hun magische, lichtgevende schijnsel creëert een betoverende sfeer in ondergrondse grotten. Ook zo’n grot bezoeken? Dit zijn de 7 beste plekken om glow worms te spotten in Nieuw-Zeeland.

Waarom en hoe glimwormen licht geven

Waarom en hoe glimwormen licht geven

Glimwormen, eigenlijk de larven van de Nieuw-Zeelandse scheervlaktekever, produceren hun blauwe gloed om verschillende redenen:

  • Insecten vangen: Het licht trekt insecten zoals muggen aan, die vervolgens vast komen te zitten in de kleverige draden die de glimwormen afscheiden. Zo hebben ze gemakkelijk een maaltijd bij de hand.
  • Partners vinden: Wanneer een vrouwelijke glimworm volwassen wordt, gebruikt ze haar licht om een partner te lokken.
  • Zichzelf beschermen: De gloed schrikt roofdieren af, waardoor de glimwormen een vorm van bescherming hebben.
  • Afval verbranden: Hoewel minder bekend, kan het licht mogelijk helpen bij het afbreken van afvalstoffen in de glimworm.

Bioluminescentie is de chemische reactie achter de gloed. In speciale cellen produceren glimwormen een enzym genaamd luciferase en een molecuul genaamd luciferine. Wanneer deze samenkomen in aanwezigheid van zuurstof, wordt er energie vrijgegeven in de vorm van licht. De glimworm kan de intensiteit van het licht zelfs aanpassen door de hoeveelheid zuurstof naar het lichtorgaan te regelen.

Fascinerend toch? Glimwormen zijn niet de enige die bioluminescentie gebruiken. Ook vissen, inktvissen en bepaalde bacteriën produceren zo licht. Deze wezens spelen een belangrijke rol in hun ecosystemen, onder andere door voedsel te leveren voor andere dieren.

Goed, terug naar waar je de glimworm grotten kunt vinden.

Waitomo Caves vs Spellbound Cave - wat is de mooiste glow worm grot in Nieuw-Zeeland

1. Waitomo: de #1 hotspot

Waitomo (Noordereiland)

In Waitomo vind je zelfs 2 beroemde grotten. De meest populaire is de Waitomo Caves. Deze is vrij commercieel opgezet. Daarnaast vind je er de Spellbound Caves. Deze is veel kleinschaliger, maar veel mooier. Ik schreef een speciale blog over het verschil tussen de 2!

2. Te Anau Glowworm Caves

Te Auna (Zuidereiland)

De Te Anau Glowworm Caves, met een leeftijd van slechts 12.000 jaar, behoren tot de jongste glimwormengrotten van Nieuw-Zeeland. Het leuke aan deze boottocht door deze grotten (te boeken via bijvoorbeeld GetYourGuide) is dat je begint met een boottocht op Lake Te Auna. Je kan er niet met de auto komen. Ook leer je meer over rotsformaties, grottennetwerken en Maori-legendes.

3. Lake McLaren

Tauranga, Bay of Plentry (Noordereiland)

Om bij Lake McLaren glow worms te spotten, moet je het water op. Je kan diverse tours boeken met een kayak. Daarna peddel je in een kajak naar een betoverende canyon vol met glimwormen. Deze rondleiding met gids vindt plaats in stabiele dubbele kajaks op kalme, beschutte wateren, perfect voor een ontspannende ontdekkingstocht bij schemering. Boek eventueel ook vervoer vanuit je accommodatie in Tauranga of Mount Maunganui voor een zorgeloze start van je magische avond!

4. Paparoa National Park

Charleston (Zuidereiland)

Stap aan boord van een unieke regenwoudtrein en reis naar de mysterieuze ingang van de grotten. Daar wacht een spannend avontuur op je: tubing door een ondergrondse wereld verlicht door duizenden twinkelende glimwormen! Laat je meevoeren op de stroming en geniet van de magische sfeer terwijl je onder deze fonkelende hemel passeert.

Deze activiteit boek je via Underwater Adventures.

5. Kawiti Caves

Waimio, Bay of Island (Noordereiland)

Duizenden glimwormen, spectaculaire rotsformaties en een weelderig regenwoud: dat is wat je kunt verwachten in de Waiomio Glowworm Caves in Nieuw-Zeeland.

Ontdek de Melkweg: een grot gevuld met glimwormen die fonkelen als een sterrenhemel. Ga mee op een ondergronds avontuur door een wirwar van stalactieten en stalagmieten. Bezoek verborgen kamers zoals de “Waiomio Nachthemel”, waar de glimwormen zo dichtbij zijn dat je ze bijna kunt aanraken.

6. Lake Karapiro

Cambridge (Noordereiland)

Ook hier pak je een kayak om glow worms te spotten. Vanuit Cambridge zijn diverse tours te boeken om glow worms te spotten.

7. Waipu Caves

Waipu (Noordereiland)

Van bovenstaande opties is dit de moeilijkste om te bezoeken. Daarmee is het wel een rustige én gratis grot om te bezoeken. Daar zijn er wel meerdere van in Nieuw-Zeeland, maar ze zijn vaak niet zo spectaculair als de betaalde grotten.

Past een of meerdere van deze beroemde glow worms grotten in Nieuw-Zeeland in je route? Dan wens ik je veel plezier bij dit bijzondere natuurverschijnsel!

Nieuw-Zeeland PINS (1)

Nieuw-Zeeland in Google Maps

Wij maken je rondreis makkelijk door 170+ bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland met je te delen via Google Maps in een paar kliks.

€ 3,95

iDeal via mollie
Gerelateerde berichten
Nieuw-Zeeland

Fergburger Queenstown, de beste burger van Nieuw-Zeeland?

Wanneer je rond etenstijds door Queenstown wandelt gaat één ding je opvallen: je ziet nogal veel…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

11x mooiste bezienswaardigheden Noordereiland Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland biedt een prachtige mix van natuur en cultuur. Van prachtige…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

Milford Sound of Doubtful Sound - Welke is beter?

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn prachtige fjorden. Milford Sound en Doubtul Sound zijn hier…
Lees verder