IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het geothermische landschap van IJsland! Veel reiziger starten hun rondreis in het zuidwesten van IJsland, dus waarschijnlijk wordt Krýsuvík (ook wel Seltún genoemd) ook een van jouw eerste tussenstops. Deze hele regio in het zuidwesten van IJsland staat bekend om zijn intense geothermische activiteiten. Zet Krýsuvík op je lijstje, ik laat je zien waarom!

Jouw bezoek aan Krýsuvík in een paar bullets

Wat te zien en te doen:

 • Bewonder de kokende modderpoelen en de prachtige kleuren in de geothermische poelen.
 • Wandel over de houten vlonders en geniet van de rookpluimen.
 • Er zijn geen toegangsprijzen, parkeren is gratis met een toiletgebouw.

Goed om te weten:

 • Plan een half uur in voor je bezoek.
 • Krýsuvík ligt 40 minuten rijden ten zuiden van Reykjavik.
 • Er zijn geen lange wandelingen, de mooiste bezienswaardigheden zijn dichtbij de parkeerplaats.

Krýsuvík en zijn geothermische verschijnselen

Kokende modderpoelen

Een van de meest opvallende kenmerken van Krýsuvík is de aanwezigheid van kokende modderpoelen. Deze poelen, gevuld met kokende modder, zijn heel bijzonder om te zien. Een beetje modder ben je vast gewend, maar niet wanneer er stoom van af komt.

Bijzondere kleuren in de geothermische poelen

Wanneer je Krýsuvík bezoekt, zal het je opvallen dat je veel prachtige kleuren in de poelen ziet. De kleuren variëren van levendige tinten blauw en groen tot diep rood en felgeel. Deze kleuren worden veroorzaakt door de aanwezigheid van mineralen en algen in de geothermische poelen en modder. De combinatie van deze diverse kleuren geeft Krýsuvík een sprookjesachtige uitstraling.

Foto’s kunnen het niet helemaal recht doen, je moet het echt in het echt zien. Op sommige plekken waren er sterke rode tinten, contrasterend met een gebarsten, wit oppervlak, met een vleugje blauw erbij voor de finishing touch.

Geothermische heetwaterbronnen

Krýsuvík heeft een overvloed aan geothermische heetwaterbronnen. Je ziet het water dan ook lopen wanneer je door dit gebied wandelt. Het zal je niet verbazen, maar probeer het water niet aan te raken. Het is echt veel te heet. Je wordt er ook overal voor gewaarschuwd.

Wandelen door Krýsuvík en de Seltún Hot Springs

Wandelen door Krýsuvík en de Seltún Hot Springs

Vanaf het moment dat je het parkeerterrein betreedt, leidt een pad van houten vlonders en gravel je recht door de betoverende heetwaterbronnen en modderpoelen van Krýsuvík. De houten vlonders maken het dus ook toegankelijk voor mensen die moeite hebben met lopen.

Je kunt genieten van een wandeling over de vlonders door de rookpluimen, maar voor de avontuurlijkere zielen is er ook de mogelijkheid om de houten vlonders te verlaten en een stuk omhoog te klimmen. De klim vergt wat inspanning, maar eenmaal boven word je beloond met een adembenemend uitzicht over het hele gebied. Vanaf daar zie je alle prachtige heetwaterbronnen en modderpoelen! Het is een flinke klim, maar verwacht er ook weer niet te veel van. Krýsuvík is een populaire tussenstop, maar staat nu niet bekend om het wandelen.

Over de vlonders lopen is eigenlijk het leukste deel. Je ziet al snel het hete stoom. Technisch gezien is het waterdamp, want stoom is niet zichtbaar, maar dat maakt niet echt uit.

Op de weg naar beneden loop je langs verschillende houten uitkijkpunten, en uiteindelijk ook houten paden. Deze leiden door kleinere gebieden met stoom en borrelend water, waardoor je deze van dichtbij kan bekijken. Kort daarna waren we weer terug op de beginplek met de nog steeds vrolijk borrelende modderpoelen.

Pas op voor de hitte: hangt niet de held uit

Je ziet de waarschuwingsborden ook wanneer je Krýsuvík en Seltún Hot Springs betreedt: het stoom is héél heet. Het gebied kent geen enorme hekken zoals ze dat in Nederland ongetwijfeld zouden doen. Toch wordt, zoals vaker in IJsland, gevraagd om de natuur te respecteren en op de paden te blijven. En dit spul is echt heet, dus pas maar op.

Verder wandelen bij Krýsuvík

Wanneer je de houten vlonders bij Krýsuvík blijft volgen, kom je vanzelf op een splitsing om verder te lopen of terug te lopen naar de parkeerplaats. Je kunt kiezen om nog een stuk verder te lopen en iets verderop de berg op te wandelen. Hier zijn geen geothermische activiteiten te vinden, maar bovenop heb je natuurlijk wel prachtig uitzicht over het gebied.

Wij hebben deze wandeling overgeslagen. Wij hadden nog veel meer moois te zien in IJsland. Maar de mogelijkheid is er dus wel!

Handige tips voor je bezoek aan de Krýsuvík en Seltún Hot Springs

Zie Krýsuvík vooral als een leuke tussenstop van een halfuur. Er zijn wel korte hikes om te doen, maar het mooiste is te zien direct bij de parkeerplaats.

 • Hoe ver van Reykjavik ligt Krýsuvík?
  Het is ongeveer 40 minuten rijden vanaf Reykjavik, richting het zuiden.
 • Zijn er toegangsprijzen voor het Krýsuvík gebied?
  Nee, het bezoeken van Krýsuvík is gratis voor alle reizigers.
 • Kan ik mijn auto hier makkelijk kwijt en waar parkeer ik?
  Jazeker, zoals we vaker in IJsland vind je de parkeerplaats gelijk langs de rondweg. Navigeer naar Krýsuvík op Google Maps en parkeer je auto gratis. Dit is waar de Seltún hot springs zich bevindt. Het is een relatief kleine parkeerplaats, maar zoals gebruikelijk in IJsland, waren er weinig mensen in de buurt.
 • Kan ik hier naar het toilet?
  Ja, er is een toiletgebouw aanwezig.
 • Let op moet je schoenen
  Een nuttige tip voor je avontuur: terwijl je hier rondloopt, kunnen je schoenen behoorlijk vies worden door de geothermische ondergrond. Zorg ervoor dat je ze schoonmaakt wanneer de aarde nog nat is, want zodra het droogt, verandert het in een soort plakkerig cement.
 • Stoppen hier ook bussen met toeristen?
  Het antwoord hierop is helaas ja. Als je het slecht treft (zoals wij met een groep Chinezen), is het erg druk op de paden.
Gerelateerde berichten
IJsland

Seljalandsfoss: IJslandse waterval waar je achterlangs kunt lopen

Hoe heet die waterval waar je achterlangs kunt lopen? Nou, dat is dus Seljalandsfoss. Prachtige…
Lees verder
IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper…
Lees verder
IJsland

13 daagse rondreis IJsland: onze hotels & route

Ben je op zoek naar een voorbeeld van een rondreis door IJsland van ongeveer 2 weken? Dat kan ik me…
Lees verder