IJsland

Reis naar IJsland voor het Noorderlicht: dit is de beste reistijd

Reis naar IJsland voor het Noorderlicht

IJsland is een populaire bestemming voor reizigers die het Noorderlicht willen zien. Dit natuurverschijnsel trekt elk jaar duizenden toeristen naar het land, maar wanneer is eigenlijk de beste tijd om het Noorderlicht in IJsland te zien? In deze blog ga ik dieper in op de beste reistijd om het Noorderlicht te zien in IJsland en geef ik enkele persoonlijke tips voor een onvergetelijke ervaring.

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht, ook wel bekend als Aurora Borealis, is een natuurlijk fenomeen dat zich voordoet in de poolgebieden van de wereld. Het ontstaat wanneer geladen deeltjes van de zon de atmosfeer van de aarde binnendringen en botsen met gasatomen. Hierdoor ontstaat er een prachtige lichtshow in de lucht die bestaat uit verschillende kleuren en patronen.

Het is een van de meest spectaculaire natuurfenomenen ter wereld en trekt jaarlijks duizenden toeristen naar de noordelijke regio’s van de wereld.

Beste reistijd om het Noorderlicht in IJsland te zien

De beste reistijd om het Noorderlicht in IJsland te zien is van september tot en met maart. Dit is de tijd waarin de nachten het langst zijn en de kans op het zien van het Noorderlicht het grootst is. Het weer in IJsland kan echter onvoorspelbaar zijn, dus het is altijd een goed idee om flexibel te zijn in je reisplannen. Het is ook belangrijk om te weten dat de maanden rond de winterzonnewende (21 december) de donkerste zijn en daarom de beste tijd om het Noorderlicht te zien.

PeriodeKan het noorderlicht gezien worden in IJsland?
Lente (maart – mei)Ja, maar de kans is klein vanwege de langere dagen en meer licht.
Zomer (juni – augustus)Ja, het is mogelijk om het noorderlicht te zien, maar de kans is erg klein vanwege de lange dagen en het vele licht.
Herfst (september – november)Ja, dit is de beste tijd om het noorderlicht te zien vanwege de donkerdere nachten en hogere kans op helder weer.
Winter (december – februari)Ja, dit is de beste tijd om het noorderlicht te zien vanwege de lange, donkere nachten en helderder weer. De periode rond de winterzonnewende (21 december) biedt de grootste kans om het noorderlicht te zien.

Noorderlicht in de zomer

Hoewel de zomer niet de beste tijd is om het Noorderlicht te zien, betekent dat niet dat het onmogelijk is. Van april tot augustus zijn de nachten korter en is de kans op het zien van het Noorderlicht veel lager. Het is echter nog steeds mogelijk om het Noorderlicht te zien tijdens deze maanden, maar je moet geluk hebben en op de juiste plaats zijn op het juiste moment. Pin je er niet op vast.

Noorderlicht in de winter

Het noorderlicht vindt het hele jaar door plaats, maar het is vooral zichtbaar in de wintermaanden, van september tot maart, wanneer de nachten lang en donker zijn in de noordelijke regio’s van de aarde. Je hebt daarmee veel meer kans om het Noorderlicht te zien. Daarentegen is het landschap in IJsland minder makkelijk begaanbaar in de winter.

Blog gaat verder onder de foto.

Noorderlicht in IJsland beste reistijd

Het Noorderlicht fotograferen

Als fotograaf is er bijna niets magischer dan het Noorderlicht vastleggen op camera. Het is een van de meest ongelooflijke natuurverschijnselen die er zijn en het is een uitdaging om het perfect vast te leggen. Maar ook via je telefoon kom je een heel eind. Ik ga mezelf absoluut geen expert noemen, maar de sluitertijd is één van de belangrijkste aspecten om een goede foto te maken. Er staan online tal van blogs hoe je dit het beste kunt doen. De uitdaging zit hem vooral in het Noorderlicht vinden.

Als je geen ervaring hebt met het fotograferen van het Noorderlicht (zoals ik), kan het handig zijn om een ​​rondleiding te boeken bij een ervaren gids of fotograaf. Zij kunnen je helpen met het vinden van de beste locaties en het instellen van de juiste camera-instellingen om het Noorderlicht vast te leggen.

Handig: wake-up service hotels Noorderlicht in IJsland

Een lange dag rondreizen achter de rug en toch het Noorderlicht zien? Gelukkig hebben veel hotels een wake-up service. De beste tijd om het Noorderlicht te zien is tussen 21:00 uur en 03:00 uur. Dit kan nogal vermoeiend zijn als je zelf op moet blijven en de volgende dag weer een hike moet maken. Met de wake-up service word je dus wakker gemaakt. Handig!

Waarom is IJsland de beste plek om het Noorderlicht te zien?

IJsland is een van de beste plekken ter wereld om het Noorderlicht te zien vanwege de geografische locatie. Het land ligt op de rand van de poolcirkel en heeft daarom een hoge kans op het zien van het Noorderlicht. Daarnaast heeft IJsland weinig lichtvervuiling, wat betekent dat de lucht ’s nachts erg donker is en de lichtshow van het Noorderlicht goed zichtbaar is. Een ander alternatief dichtbij is het noorden van Scandinavië.

Kortom, IJsland is een prachtige plek om het Noorderlicht te zien. Alleen is je kans in de zomer erg klein, terwijl dit de mooiste tijd is om het landschap van IJsland te ontdekken.

Gerelateerde berichten
IJsland

Seljalandsfoss: IJslandse waterval waar je achterlangs kunt lopen

Hoe heet die waterval waar je achterlangs kunt lopen? Nou, dat is dus Seljalandsfoss. Prachtige…
Lees verder
IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper…
Lees verder
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder