Amerika & Canada

Praktische tips voor als je de eerste keer door Amerika rondreist

Praktische tips voor als je de eerste keer door Amerika rondreist

Ben je van plan om voor het eerst richting Amerika te reizen? Dan ben je vast op zoek naar wat praktische tips. Hoe zit het met betalen? Welke documenten moet ik hebben? En hoe is het leven daar?

Amerika is een fascinerend land met diverse culturen, adembenemende landschappen en wereldberoemde bezienswaardigheden. Het plannen van je eerste reis door Amerika kan echter overweldigend lijken, omdat er zoveel te regelen valt. Maar maak je geen zorgen! Met de juiste tips en informatie kun je je reis soepel laten verlopen en optimaal genieten van al het moois dat Amerika te bieden heeft. In dit artikel zullen we enkele praktische tips delen die je kunnen helpen bij het plannen en uitvoeren van je eerste reis door Amerika. Dus laten we van start gaan!

In deze blog
Voorbereiding voor je reis naar Amerika
Regel de juiste documenten
Controleer documentvereisten voor Nationale parken
Reserveer hotels of campings in het hoogseizoen
Bestel een America the Beautiful Pass
Tips voor tijdens je vlucht naar Amerika
Paspoortcontrole bij aankomst in Amerika
Verkrijg internetverbinding op je telefoon
Tips voor wanneer je in Amerika bent
Leer de verkeersregels en -borden
Betalen in Amerika als creditcard land
Fooi geven in Amerika
Auto huren: zorg voor een creditcard op jouw naam

Dit moet je vooraf plannen

Regel de juiste documenten: ESTA of Visum

Als je van plan bent om naar Amerika te reizen, moet je mogelijk een ESTA of visum aanvragen, afhankelijk van je nationaliteit en het doel van je bezoek. Een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een elektronische reistoestemming die vereist is voor inwoners van landen die onder het Visa Waiver Program (VWP) vallen. Nederland valt hieronder. Waarschijnlijk is een ESTA de beste en goedkoopste optie voor jou.

Met een ESTA kun je maximaal 90 dagen in Amerika verblijven voor toerisme, zaken of doorreis. Het aanvragen van een ESTA is een eenvoudig online proces dat snel kan worden afgerond. Het goedkoopste is om dit te doen via de website van de Amerikaanse overheid, maar en zijn ook diverse Nederlandse partijen die jouw aanvraag controleren voordat deze worden ingezonden. Als ook maar één letter of getal niet klopt op je ESTA-formulier, kom je het land niet binnen. Wij spraken iemand in het vliegtuig die een 0 (cijfer) en een O (hoofdletter) verkeerd had doorgegeven. Resultaat: vlucht gemist.

Als je echter niet in aanmerking komt voor een ESTA of langer dan 90 dagen in Amerika wilt blijven, moet je mogelijk een visum aanvragen. Een visum vereist meestal een bezoek aan de Amerikaanse ambassade of consulaat in jouw land van verblijf en kan langer duren om te verkrijgen. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het aanvragen van een ESTA of visum om ervoor te zorgen dat je reisplannen soepel verlopen. Zorg ervoor dat je de juiste documentatie en vereisten controleert op de officiële website van de Amerikaanse overheid voordat je een aanvraag indient.

Controleer of je voor bepaalde Nationale parken documenten nodig hebt

De diverse nationale parken in Amerika bieden een scala aan natuurgebieden met unieke kenmerken. Gedurende de zomermaanden worden deze parken druk bezocht. Om de bezoekersstroom te beheersen, hebben sommige parken ervoor gekozen om een reserveringssysteem te implementeren. Op deze manier kan de toegang tot de parken gereguleerd worden. Controleer dus of het park dat jij wil bezoeken hier tussen zit.

Leg hotels of campings vast in het hoogseizoen

Het is raadzaam om je accommodaties op voorhand te boeken, vooral als je tijdens het hoogseizoen reist. Amerika heeft veel accommodatiemogelijkheden, van luxe hotels tot budgetvriendelijke motels en vakantiewoningen. Door je accommodaties van tevoren te boeken, voorkom je teleurstellingen en ben je verzekerd van een plek om te verblijven, vooral in populaire toeristische gebieden. In de grote Nationale Parken moet je vaak een jaar van tevoren je hotel of camping boeken.

Bestel een America the Beautiful Pass

Ga je meerdere nationale parken bezoeken in Amerika? Bestel de America the Beautiful Pass! Met deze pas heb je onbeperkte toegang tot meer dan 2.000 federale recreatiegebieden. Of je nu wilt wandelen in de majestueuze Grand Canyon, genieten van de prachtige watervallen in Yosemite National Park of de historische monumenten in Washington D.C. wilt verkennen, deze pas gaat je veel geld besparen.

Met ongeveer 3 parkbezoeken heb je de kosten voor de pas eruit. De pas is een jaar geldig na aanschaf. Je bent verplicht je handtekening erop te zetten. Wij zijn zelf meerdere keren gecontroleerd. Ze kijken dan naar je handtekening op je rijbewijs of paspoort. Mijn tip: zet slecht 1 handtekening op (er zijn 2 vakjes) op de pas en verkoop hem na gebruik op marktplaats! Ik heb er zelf nog € 25,- voor kunnen vangen.

Vlucht naar Amerika

Met een beetje geluk vlieg je ook over Groenland en heb je prachtig uitzicht!

Dit moet je weten tijdens je vlucht

De tips hangen een beetje samen met wat je vooraf moet regelen. Toch is het fijn om een aantal dingen te weten bij aankomst.

Bij aankomst in Amerika moet je door de paspoortcontrole: ook als je overstapt

Bij aankomst in Amerika is het belangrijk om te weten dat je altijd door de paspoortcontrole moet, zelfs als je alleen maar overstapt op een andere vlucht. Of je nu de Verenigde Staten als eindbestemming hebt of slechts een tussenstop maakt, de Amerikaanse immigratiedienst vereist dat alle reizigers door de paspoortcontrole gaan. Dit betekent dat je je paspoort en eventuele andere vereiste documenten bij de hand moet hebben om aan de immigratiebeambten te tonen. Het is raadzaam om voldoende tijd in te plannen voor de paspoortcontrole, vooral als je een strakke overstaptijd hebt, om vertragingen of problemen te voorkomen.

Ons werd gevraagd naar wat we hier kwamen doen, wat onze onderlinge relaties was (ik reisde met mijn vriendin) en wat ik in mijn tas had. Vervolgens nemen ze al je vingerafdrukken af en krijg je een stempel in je paspoort. Tip: blijf altijd samen bij de paspoortcontrole.

Dit moet je weten wanneer je in Amerika bent

Zo kom je aan internet op je telefoon

Je hebt 4 opties voor internet op je telefoon. Zorg dat je vooraf onderzoek doet naar het bereik: je hebt in Amerika niet overal net zo goed bereik als in Nederland. Ik heb gekozen voor Vodafone voor West-Amerika.

 • Optie 1: simkaart bestellen in Nederland (duurste optie)
  Je kunt vanuit Nederland via allerlei partijen een simkaart voor Amerika bestellen. Je raadt het al: zij verdienen hier ook goed aan.
 • Optie 2: koop een simkaart op het vliegveld (duurste optie)
  Op het vliegveld kan je altijd een simkaart kopen. Makkelijk, maar je betaalt ook hier de hoofdprijs.
 • Optie 3: koop een simkaart in een lokale winkel (beste optie)
  Ik was in San Francisco een Vodafone winkel binnen gewandeld. Hier kreeg ik een e-sim die door het personeel gelijk geïnstalleerd werd. Gegarandeerd loop je de winkel uit met een werkende verbinding en je betaalt niet de hoofdprijs.
 • Optie 4: gebruik wifi (gratis)
  Niet ideaal voor op doorreis en zeker ook niet de veiligste optie.

Houd er rekening mee dat je vaak door random nummers gebeld wordt op je Amerikaanse telefoonnummer. Helaas is dat niet te voorkomen.

Leer de verkeersregels en -borden

Als je van plan bent om tijdens je reis door Amerika een auto te huren, is het belangrijk om vertrouwd te raken met de verkeersregels en -borden. Verkeersregels kunnen variëren van staat tot staat, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke regels van de staten die je bezoekt. Zorg ervoor dat je bekend bent met de verkeersborden en -signalen om veilig te kunnen rijden.

Wat is er zoal anders in het verkeer?

 • Je mag altijd rechtaf slaan, ook al staat het stoplicht op rood.
 • Je zal veel stopborden tegenkomen. Je moet altijd volledig stoppen. Vervolgens geldt de regel wie het eerst komt, mag als eerst rijden.
 • Alles gaat in miles per hour in plaats van kilometer per uur. Hier wen je heel snel aan.
 • Vrachtwagens rijden in Amerika net zo hard als jij met je personenauto doet. Kijk niet verbaasd op als je ingehaald wordt door een vrachtwagen.
 • Linksaf slaan bij een stoplicht is uitdagend: het tegengestelde verkeer heeft ook altijd groen, tenzij anders aangegeven. Je moet afslaan zodra de weg vrij is.
 • Flitsers kom je niet snel tegen. Voor verkeersovertredingen moet je aangehouden worden.
 • Op snelwegen heb je soms fastlanes: dit is een betaalde rijbaan. Ook heb je rijbanen voor carpoolen. Deze mag je gebruiken als je met ten minste 2 mensen in de auto zit.

Tip: lees ook de verkeersregels bij de ANWB.

Tanken in Amerika: net even anders

Bij tankstations moet je eerst betalen, dan pas kun je tanken. Tank je minder dan je betaald hebt? Dan wordt dit achteraf gecorrigeerd op je Creditcard of krijg je cashgeld terug. Betaal je met cash? Dan kan het dus zomaar zijn dat je twee keer aan de kassa staat.

Bij het tanken van benzine kun je verschillende octaangetallen tegenkomen: Regular (Octane 87), Midgrade (Octane 89) en Premium (Octane 91 of 93). Doorgaans is Regular meer dan prima voor je huurauto, tenzij je anders verteld is.

Amerika creditcard land: zo werkt betalen in Amerika

In Amerika doen ze alles met de creditcard. Op veel plekken kan je zelfs alleen met je creditcard betalen. Wil je hier kosten op besparen? Zelf heb ik een Revolut creditcard. Dit scheelt me al snel 1,5% per transactie. Ik heb er eens een blogje over geschreven toen ik in IJsland was. Voor de dollar werkt het precies hetzelfde.

In een restaurant nemen ze je creditcard mee

Oké, dat klinkt angstig, maar valt best mee. Het is in Amerika gebruikelijk dat je je creditcard op de rekening legt. Ze komen niet met een pinautomaat naar je tafel zoals je dat in Nederland gewend bent. Vervolgens pinnen ze met je creditcard en krijg je de rekening nogmaals terug, met je creditcard uiteraard. Hier moet jij je handtekening zetten en de fooi erbij schrijven. Je totale afschrijving, wanneer je fooi geeft, wordt een paar dagen later dan gecorrigeerd.

Moet ik fooi geven? Jazeker.

Het geven van fooi is gebruikelijk in Amerika. Het is gebruikelijk om obers, taxichauffeurs, kappers en andere dienstverleners een fooi te geven. Een gangbare richtlijn is om ongeveer 15-20% van de totale rekening als fooi te geven. Wij hadden in het vliegtuig nog een leuk gesprek met een stewardess. Zij wilde naar de kapper in Nederland en vroeg of ze fooi moest geven. In Nederland vinden we dit heel gek bij de kapper.

Alle bedragen die je ziet zijn zonder btw

Houd er rekening mee dat het in Amerika niet gebruikelijk is dat bedragen inclusief btw worden weergegeven. In tegenstelling tot sommige andere landen, zoals Nederland, waar de btw al is opgenomen in de prijs, worden in Amerika vaak de prijzen zonder belasting vermeld. Dit betekent dat de vermelde prijzen exclusief btw zijn, en dat er bij de kassa nog belasting (sales tax) wordt toegevoegd aan het totaalbedrag.

In Amerika verschilt het percentage belasting per staat. Dat is de voornaamste reden waarom je altijd bedragen zonder btw ziet.

Houd er dus rekening mee dat wanneer je uit eten gaat je zomaar 25% meer kwijt bent dan de prijzen die je op de kaart ziet. Je betaalt achteraf nog btw én tip.

Een auto huren: zorg dat je creditcard op jouw naam staat

Heb je een auto gehuurd? Zorg ervoor dat de creditcard op jouw naam staat. Een blanco creditcard wordt niet geaccepteerd. Wij zagen iemand in de rij met een blanco creditcard teleurgesteld afdruipen. Dit zou toch zonde zijn aan het begin van je vakantie.

Ga vooral genieten!

We hopen dat deze praktische tips je helpen bij het plannen en genieten van je eerste reis door Amerika. Vergeet niet om een gedetailleerde reisroute te maken, de juiste documenten te regelen, accommodaties op voorhand te boeken en vertrouwd te raken met de verkeersregels. Zorg ervoor dat je een reisverzekering hebt en pas je kleding en uitrusting aan op basis van het klimaat. Met de juiste voorbereiding en informatie kan je eerste reis door Amerika een onvergetelijke ervaring worden. Veel plezier en geniet van je avontuur!

Gerelateerde berichten
Amerika & Canada

Navigatie in je huurauto in Amerika: Ja of Nee?

Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen bij het huren van een auto in Amerika is of je…
Lees verder