Nieuw-Zeeland

Waitomo vs Spellbound: wat is de mooiste glow worm grot in Nieuw-Zeeland?

Waitomo Caves vs Spellbound Cave - wat is de mooiste glow worm grot in Nieuw-Zeeland

Stel je voor: een ondergrondse wereld verlicht door duizenden twinkelende lichtjes. Dit magische schouwspel kan je in Nieuw-Zeeland ervaren dankzij de unieke glimwormen. Maar waar vind je de mooiste glimwormengrot: Waitomo Caves of Spellbound Cave? Zelf stond ik in Nieuw-Zeeland ook voor deze keuze. Welke grot kies je in Waitomo? Mijn keuze was uiteindelijk gevallen op Spellbound Cave. Waarom? Ik laat het je zien!

Wat zijn glow worms? Een natuurwonder van Nieuw-Zeeland

Glow worms, in het Nederlands glimwormen, of eigenlijk larven van de Nieuw-Zeelandse scheervlaktekever, produceren een magisch blauwgroen licht om insecten te lokken. Dit fenomeen, bioluminescentie genoemd, zorgt voor een betoverende verlichting in de donkere grotten.

Glow Worms nieuw-zeeland Waitomo van dichtbij

Bij de verschillende excursies die te vinden zijn ga je een grot in, in complete duisternis. Laat je ogen rustig wennen en geniet van het prachtige aanzicht van glow worms!

Waitomo Caves: de klassieker met veel opties

Waitomo Caves is al jarenlang dé plek om glimwormen te spotten in Nieuw-Zeeland. Het is ook gelijk de meest commerciële van heel Nieuw-Zeeland. Het is gemaakt op veel bezoekers. Je vindt hier verschillende grotten, elk met een eigen charme:

 • Waitomo Glowworm Caves: Ervaar een boottocht door de grot en bewonder de glimwormen die als sterrenhemel aan het plafond hangen.
 • Ruakuri Cave: Ontdek naast glimwormen ook indrukwekkende kalkstenen formaties en fossielen.
 • Aranui Cave: Combineer een glimwormtour met avontuurlijke activiteiten zoals abseilen en blackwaterrafting.

Nog even terug naar de Glowworm Caves tour. Want dit is toch degene die de meeste mensen boeken. De boottocht voelt weliswaar kort en het is niet echt genoeg tijd om je ogen volledig te laten wennen aan het donker. Hoewel je nog steeds veel glimwormen ziet (meer dan in bijna elke andere grot in Nieuw-Zeeland), mis je wel degelijk een groot deel van wat er echt te zien is. Als je nog nooit glimwormen hebt gezien, zou je dat misschien niet eens weten, want je ziet er nog steeds heel veel.

Met diverse tourmogelijkheden vind je in Waitomo Caves vast iets dat bij je past, van relaxte boottochten tot actieve avonturen. Ook vind je hier veel voorzieningen zoals restaurants, cafés en souvenirwinkels.

Spellbound Spirit of the Cave

Spellbound Cave: kleinschalig, intiem en méér glowworms

Spellbound Cave is een kleinere grot die pas in 2005 is ontdekt. Hier ervaar je een intiemere glimwormbeleving met kleinere groepen. Onze groep bestond uit 12 personen. Ik kan het aantal glimwormen in de grot niet schatten, maar ik durf gerust te zeggen dat het aanzienlijk meer is dan in de Waitomo Caves. Ook krijg je veel meer tijd tijdens deze tour die ongeveer 2,5 uur duurde. Je gaat er eerst wandelend in, waarna je een boottocht maakt.

Aanvullend kan je bij Spellbound ook de The Cave of the Spirit bezoeken met je gids. Dit is een prachtige grot die helemaal verlicht is. Ook vind je hier het skelet van een uitgestorven diersoort. Spellbound noemt zelf op de website het volgende over de tour:

 • Een 2 km schilderachtige rit over een boerderij.
 • Een korte, spectaculaire wandeling naar de Mangawhitikau Glowworm Cave.
 • Maximaal een uur in onze glimwormengrot, inclusief een 20 minuten durende boottocht langs de glimwormen en de mogelijkheid om foto’s te maken.
 • Een korte pauze voor koffie, thee of andere verkoelingen, gevolgd door een andere mooie wandeling naar de Cave of the Spirit.
 • Een kijkje in de Cave of the Spirit met grotversieringen en fossielen, en tot slot een ritje met de bus terug naar ons kantoor.

Spellbound Cave is vooral populair vanwege de kleinschaligheid en persoonlijke touch. Je krijgt hier uitgebreidere uitleg over de glimwormen en hun ecosysteem. Houd er wel rekening mee dat de tour hier langer duurt dan bij Waitomo Caves.

Conclusie: ga je voor snel of voor intiem?

Beide tours zijn bijzonder. Zeker als je nog nooit glow worms gezien hebt. Aan jou de keuze: wil je alleen de glow worms zien en heb je beperkte tijd? Kies dan voor de Waitoma Caves. Deze zijn makkelijk te bereiken en dicht bij faciliteiten. Heb je meer tijd? Kies voor de rust en kies voor de Spellbound Caves!

Route naar Spellbound Cave

Voor de route naar Spellbound rijd je een stukje over gravel. Daar kan je dus wel eens vee tegenkomen.

Wanneer kan je Glow Worms het beste zien?

Goed nieuws: dit kan het hele jaar door. De grotten zijn namelijk consistent van temperatuur (circa 10 graden), waardoor de glimwormen het hele jaar door hun ‘werk’ doen.

Glow worms fotograferen in Nieuw-Zeeland

Tips voor je glimwormtour

 • Boek je tickets vooraf: Zeker in het hoogseizoen is dit aan te raden. Populaire tijden lopen snel vol.
 • Draag donkere kleding: Zo verstoor je de lichtgevoelige glimwormen niet.
 • Neem warme kleding mee: In de grotten kan het fris zijn. Het is er namelijk consistent 10 graden.
 • Zorg dat je camera niet flitst: Je moet werken met een langere sluitertijd om een foto te maken. Ben jij degene die flitst? Dan verpest je ook andermans foto. De magie is met het blote oog beter te ervaren.
 • Neem een statief mee (als je die hebt): Je moet werken met een sluitertijd op je telefoon (10 seconden geeft de mooiste foto’s). Bij beweging wordt je foto onscherp.
 • Respecteer de grotten en de glimwormen: Houd je stil en raak niets onnodig iets aan.

Of je nu kiest voor de klassieke ervaring van Waitomo Caves of de intieme setting van Spellbound Cave, één ding is zeker: Glow worms spotten in Nieuw-Zeeland wordt een onvergetelijke ervaring. Vaker of elders spotten? Dit zijn de 7 mooiste plekken om Glow worms te spotten in Nieuw-Zeeland.

Meer leuke dingen om te doen in de buurt van Waitomo

De Ruakuri Bushwalk is een absolute must-do wandeling in Waitomo. De wandeling duurt ongeveer een uur en brengt je door een prachtig en tropisch bosgebied.

Meer fan van een waterval? De Marakopa Falls ligt op ongeveer 3 kwartier rijden van Waitomo.

Heb je iets minder tijd in Nieuw-Zeeland, maar wil je wel de highlights zien? De Waitomo Caves zijn ook goed te combineren met Hobbiton op één dag.

Nieuw-Zeeland PINS (1)

Nieuw-Zeeland in Google Maps

Wij maken je rondreis makkelijk door 170+ bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland met je te delen via Google Maps in een paar kliks.

€ 3,95

iDeal via mollie
Gerelateerde berichten
Nieuw-Zeeland

Fergburger Queenstown, de beste burger van Nieuw-Zeeland?

Wanneer je rond etenstijds door Queenstown wandelt gaat één ding je opvallen: je ziet nogal veel…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

11x mooiste bezienswaardigheden Noordereiland Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland biedt een prachtige mix van natuur en cultuur. Van prachtige…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

Milford Sound of Doubtful Sound - Welke is beter?

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn prachtige fjorden. Milford Sound en Doubtul Sound zijn hier…
Lees verder